Strona 8 z 19 PierwszyPierwszy 123456789101112131415161718 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 181

Temat: AR 155 - Lata Chwały juz ...

Użytkownik Rowerzysta Avatar Marian
    Mieszka w
    KPR
    Auto
    ex AR155/obecnie s80 t5,alfa 159 mpi

Domyślnie

przeciez jest 164 z silnikiem 2.0 8V turbo

Użytkownik Romeo Avatar alfasound_mania
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Alfa Romeo 155 1.8 8V;Alfa Romeo GT 1.9 JTD;Alfa Romeo 145 1.9 JTD

Domyślnie

Cytat Napisał Marian Zobacz post
    Ale to chyba nie był T.S. , choć pewności nie mam.
    Alfa Romeo 155 1.8 8v 1993r.
    Alfa Romeo 166 3.0 V6 2000r.
    Alfa Romeo 145 1.9 JTD 1999r.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Młody_Alfista
    Mieszka w
    Okolice Olkusza i... zagranica
    Auto
    Civic ej9

Domyślnie

możecie być pewni ze to nie ts z tego co wiem to był silnik Lanci i miał 175KM.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Łódzkie
    Auto
    Miałem ze 40 różnych alf romeo.

Domyślnie

Ja wcześniej nawet nie wierzyłem że są q4 po lifcie bo nigdzie takiej nie widziałem a przecież zawsze ktoś też mógł zmienić sobie błotniki i drzwi przy odświeżaniu lakieru Ja tez nawet mam wszystkie już elementy po liftingu i może taki manewr wykonam. Po liftingu mi sie lepiej podoba.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Asturas
    Mieszka w
    Rovaniemi
    Auto
    Alfa Romeo 155 1.9 TD '94

Domyślnie

No widziesz Tak jak zawsze myślałem, że jest 25 Ti-Z, a tym czasem są 24 Ti-Z i jeden stojący we Włoszech prototyp GTA-Z. Wszystkie to Q4. A oprócz tego nieznana bliżej liczba wersji Ti-Z, czyli 155tek w "obudowie" Zagato.
    Jak znajdę chwilę, to postaram się dokładnie napisać wszystko co wiadomo o legendarnych już Ti-Z

Proszę bardzo, poliftowa Q4, jak widać mimo, że na brytyjskich blachach to jednak z kierownica po prawej. W końcu było ich tylko 110. Że Q4 to zdradza ja tylko próg w kolorze nadwozia Niemniej wiem, że to Q4, bo tak napisal zamieszczający foto

Ostatnio edytowane przez Asturas ; 10-06-2010 o 18:18
    Alfa Romeo 155 1.9 TD '94 Verde Mirto - jedna z 15652 egzemplarzy

Digit
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał rafal_155 Zobacz post
    Koledzy nie gloryfikujcie tak tego silnika z q4 bo jak byście mieli go na co dzień to gwarantował by on wam takie same stresy jak ts 16v Ten silnik nawet bez turbiny (ok 145- 150 KM) potrafi zaliczyć panewkę ni z tego ni z owego, system smarowania jest taki sobie a pasek też lubi strzelić. To że załadowali tam turbinę nie robi z niego jakiejś super-hiper konstrukcji.
    Wręcz przeciwnie, ten silnik ma bardzo dużo zalet, nie bez powodu wywalczył 10 tytułów w WRC:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Fiat_Tw...ine#Motorsport
    Tylko czasem trzeba poprawić fabrykę, sprawdzić/poprawić osiowanie wału, zamiast beczeć że panewka to tamto ;->
    TS16V - proszę wybaczyć, że tak bez ogródek - to przy tym gniot.

Cytat Napisał rafal_155 Zobacz post
    Po prostu do niego nikt nie pchał turbiny (przynajmniej na forum) i dlatego trudno nam określić ile mocy dało by z niego wycisnąć.
    Oj, Alfa Twin Cam też widywał dmuchawki, Giulietta Turbodelta (z turbiną Alfa Romeo Avio), 75 1.8t. Głowicy twin spark tam nie było, ale reszta zbliżona ;-)

Pozdrawiam, d.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Młody_Alfista
    Mieszka w
    Okolice Olkusza i... zagranica
    Auto
    Civic ej9

Domyślnie

Z tych silników 2.0 16v turbo wyciągają po 400KM i więcej, to bardzo rozwojowe silniki jeżeli chodzi o tuning, ale fakt ze standard lubi obrócić panewkę...

Użytkownik Fachowiec Avatar rafal_155
    Mieszka w
    .
    Auto
    AR 155 1.8 8v 96'

Domyślnie

Cytat Napisał Digit Zobacz post
    Wręcz przeciwnie, ten silnik ma bardzo dużo zalet, nie bez powodu wywalczył 10 tytułów w WRC:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Fiat_Tw...ine#Motorsport
    Tylko czasem trzeba poprawić fabrykę, sprawdzić/poprawić osiowanie wału, zamiast beczeć że panewka to tamto ;->
    TS16V - proszę wybaczyć, że tak bez ogródek - to przy tym gniot.
    Tylko proponował bym zejść na ziemię bo w takim wyczynowym silniku to najwyżej został blok i głowica który pewnie tylko przypominają standardowe z wyglądu. Bo chyba nikt nie myśli, że takie 400KM to się wyciska ot tak na standardowych podzespołach.

Nie możemy tutaj rozpatrywać takich przypadków bo nikt i tak sobie takiego silniora nie zbuduje. Dla nas jako użytkowników liczy sie to czy takie np 2.0 z q4 pojeździ 20 czy 100 kkm za nim mu korba bokiem wyjdzie czy się coś przekręci jak go się odetnie kilka razy. I właśnie to jest sedno całej sprawy - Fiat dał silnik z rewelacyjnymi osiągami a materiały użyte do budowy i jego wytrzymałość są na niższym poziomie.

Dlatego uważam, że ts 8v jest znacznie bardziej udaną konstrukcją.

Cytat Napisał Digit Zobacz post
    Oj, Alfa Twin Cam też widywał dmuchawki, Giulietta Turbodelta (z turbiną Alfa Romeo Avio), 75 1.8t. Głowicy twin spark tam nie było, ale reszta zbliżona ;-)
    Wiem, że też dmuchali w te ts-y ale właśnie bardziej mnie ciekawi czy ktoś montował sam turbinę i ile udało mu się tam wycisnąć bez bardziej radykalnej ingerencji w silnik.

Alfa166Nero
    Gość

Domyślnie

Dla mnie 155 to model, który najbardziej kojarzy mi się ze sportem. Zawsze będę ją kojarzył jako tą która dokopała BMW i innym markom

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Łódzkie
    Auto
    Miałem ze 40 różnych alf romeo.

Domyślnie

Wydaje mi się że lepszym rozwiązaniem od V6 jest 2.0 Turbo
    zależy kto co woli. jedni wolą mocny dół a drudzy wciśnięcie w fotel powyżej 3tys obr.

2.0 turbo to tylko w Q4, a 2.0 T.S jest o wiele bardziej awaryjny
    obie konstrukcje są bardzo do siebie zbliżone, głowica 16zaworowa, wałki balansujące, słaba pompa oleju , i za duża moc , oto wady tych silników które przyczyniają się w większym lub mniejszym stopniu do szybszego zużywania się panewek i ciśnienia oleju co często kończy się zatarciem wału i nie kiedy wycierania wałków w glowicy.

Koledzy nie gloryfikujcie tak tego silnika z q4 bo jak byście mieli go na co dzień to gwarantował by on wam takie same stresy jak ts 16v
    zgadzam się. Według mnie jeżeli chcesz dłużej pojezdzić tym silnikiem to na start trzeba wyremontować silnik bo ciężko kupić go w dobrym stanie a ceny są nawet i droższe od TS 16V

Tak jak kolega Dziaru TS 8v ma zdecydowanie lepszą konstrukcję (od innych 2.0) a układ korbowo-tłokowy jest naprawdę przemyślany i dopracowany - znajdźcie mi takiego z obróconą panewką. Po prostu do niego nikt nie pchał turbiny (przynajmniej na forum) i dlatego trudno nam określić ile mocy dało by z niego wycisnąć.
    8zaworowa konstrukcja twin sparka jest doskonała i bardzo żywotna. Co do 16V TSów to 1.8 jest mądrzejszy od 2.0 bo nie ma wałków balansujących co zapobiega uciekaniu na nich ciśnienia oleju bo są one w połowie smarowane na panewce.W 16V widzialem i kilka razy słyszałem o nadrywaniu tulejki w tłoku więc wydaje mi sie że aby dołożyć mu turbo trzeba by było tam zajrzeć żeby nie zaczął stukac jak koledze.

To poprzednia wersja silnika z Q4, 8zaworów zamiast 16 i chyba bez wałków balansujących.

tylko że pewnie co zawody silnik był wymieniany, a jeżeli przejździl kilka rajdow to nic dziwnego bo był nowy Po prawie 20latach ciężko znaleźć Q4 czy delte która na fabrycznym silniku przejechała by tą trase bez kłopotów. To stara knstrukcja z początku lat 70 tych tylko zmodernizowana troche.

Z tych silników 2.0 16v turbo wyciągają po 400KM i więcej, to bardzo rozwojowe silniki jeżeli chodzi o tuning, ale fakt ze standard lubi obrócić panewkę...
    Bardzo łatwy w tuningu a panewke nie obróci jeżeli panewki będą w nalezytym stanie, będzie olej i wymagane ciśnienie a o to trudno. Najlepiejrozebrać i złożyć ten silnik od nowa co za pierwszym razem rzadko się komu udaje

Dla mnie model 155 to auto tanie w utrzymaniu bardzo bogato wyposażone za rozsądne pieniądze. Komfortem daleko jej do np.164 ale do ciekania w koło domu idealny wóz, częsci tanie, piękna sylwetka i przyzwoite osiągi. V6 a Q4 to dwie inne historie ale puki co wole Q4 niż V6 brata. Gdyby tam było 3.0 24V to bym sie zastanowił a te 168koni z 2.5 V6 szału na mnie nie robią.
    Ostatnio edytowane przez h0se166 ; 10-06-2010 o 20:58