przeciez jest 164 z silnikiem 2.0 8V turbo
możecie być pewni ze to nie tsz tego co wiem to był silnik Lanci i miał 175KM.
Ja wcześniej nawet nie wierzyłem że są q4 po lifcie bo nigdzie takiej nie widziałem a przecież zawsze ktoś też mógł zmienić sobie błotniki i drzwi przy odświeżaniu lakieru Ja tez nawet mam wszystkie już elementy po liftingu i może taki manewr wykonam. Po liftingu mi sie lepiej podoba.
No widzieszTak jak zawsze myślałem, że jest 25 Ti-Z, a tym czasem są 24 Ti-Z i jeden stojący we Włoszech prototyp GTA-Z. Wszystkie to Q4. A oprócz tego nieznana bliżej liczba wersji Ti-Z, czyli 155tek w "obudowie" Zagato.
Jak znajdę chwilę, to postaram się dokładnie napisać wszystko co wiadomo o legendarnych już Ti-Z
Proszę bardzo, poliftowa Q4, jak widać mimo, że na brytyjskich blachach to jednak z kierownica po prawej. W końcu było ich tylko 110. Że Q4 to zdradza ja tylko próg w kolorze nadwoziaNiemniej wiem, że to Q4, bo tak napisal zamieszczający foto
![]()
Ostatnio edytowane przez Asturas ; 10-06-2010 o 18:18
Alfa Romeo 155 1.9 TD '94 Verde Mirto - jedna z 15652 egzemplarzy
Wręcz przeciwnie, ten silnik ma bardzo dużo zalet, nie bez powodu wywalczył 10 tytułów w WRC:
http://en.wikipedia.org/wiki/Fiat_Tw...ine#Motorsport
Tylko czasem trzeba poprawić fabrykę, sprawdzić/poprawić osiowanie wału, zamiast beczeć że panewka to tamto ;->
TS16V - proszę wybaczyć, że tak bez ogródek - to przy tym gniot.
Oj, Alfa Twin Cam też widywał dmuchawki, Giulietta Turbodelta (z turbiną Alfa Romeo Avio), 75 1.8t. Głowicy twin spark tam nie było, ale reszta zbliżona ;-)
Pozdrawiam, d.
Z tych silników 2.0 16v turbo wyciągają po 400KM i więcej, to bardzo rozwojowe silniki jeżeli chodzi o tuning, ale fakt ze standard lubi obrócić panewkę...
Tylko proponował bym zejść na ziemię bo w takim wyczynowym silniku to najwyżej został blok i głowica który pewnie tylko przypominają standardowe z wyglądu. Bo chyba nikt nie myśli, że takie 400KM to się wyciska ot tak na standardowych podzespołach.
Nie możemy tutaj rozpatrywać takich przypadków bo nikt i tak sobie takiego silniora nie zbuduje. Dla nas jako użytkowników liczy sie to czy takie np 2.0 z q4 pojeździ 20 czy 100 kkm za nim mu korba bokiem wyjdzie czy się coś przekręci jak go się odetnie kilka razy. I właśnie to jest sedno całej sprawy - Fiat dał silnik z rewelacyjnymi osiągami a materiały użyte do budowy i jego wytrzymałość są na niższym poziomie.
Dlatego uważam, że ts 8v jest znacznie bardziej udaną konstrukcją.
Wiem, że też dmuchali w te ts-y ale właśnie bardziej mnie ciekawi czy ktoś montował sam turbinę i ile udało mu się tam wycisnąć bez bardziej radykalnej ingerencji w silnik.
Dla mnie 155 to model, który najbardziej kojarzy mi się ze sportem. Zawsze będę ją kojarzył jako tą która dokopała BMW i innym markom![]()
zależy kto co woli. jedni wolą mocny dół a drudzy wciśnięcie w fotel powyżej 3tys obr.Wydaje mi się że lepszym rozwiązaniem od V6 jest 2.0 Turbo
obie konstrukcje są bardzo do siebie zbliżone, głowica 16zaworowa, wałki balansujące, słaba pompa oleju , i za duża moc , oto wady tych silników które przyczyniają się w większym lub mniejszym stopniu do szybszego zużywania się panewek i ciśnienia oleju co często kończy się zatarciem wału i nie kiedy wycierania wałków w glowicy.2.0 turbo to tylko w Q4, a 2.0 T.S jest o wiele bardziej awaryjny
zgadzam się. Według mnie jeżeli chcesz dłużej pojezdzić tym silnikiem to na start trzeba wyremontować silnik bo ciężko kupić go w dobrym stanie a ceny są nawet i droższe od TS 16VKoledzy nie gloryfikujcie tak tego silnika z q4 bo jak byście mieli go na co dzień to gwarantował by on wam takie same stresy jak ts 16v
8zaworowa konstrukcja twin sparka jest doskonała i bardzo żywotna. Co do 16V TSów to 1.8 jest mądrzejszy od 2.0 bo nie ma wałków balansujących co zapobiega uciekaniu na nich ciśnienia oleju bo są one w połowie smarowane na panewce.W 16V widzialem i kilka razy słyszałem o nadrywaniu tulejki w tłoku więc wydaje mi sie że aby dołożyć mu turbo trzeba by było tam zajrzeć żeby nie zaczął stukac jak koledze.Tak jak kolega Dziaru TS 8v ma zdecydowanie lepszą konstrukcję (od innych 2.0) a układ korbowo-tłokowy jest naprawdę przemyślany i dopracowany - znajdźcie mi takiego z obróconą panewką. Po prostu do niego nikt nie pchał turbiny (przynajmniej na forum) i dlatego trudno nam określić ile mocy dało by z niego wycisnąć.
To poprzednia wersja silnika z Q4, 8zaworów zamiast 16 i chyba bez wałków balansujących.przeciez jest 164 z silnikiem 2.0 8V turbo
tylko że pewnie co zawody silnik był wymieniany, a jeżeli przejździl kilka rajdow to nic dziwnego bo był nowyWręcz przeciwnie, ten silnik ma bardzo dużo zalet, nie bez powodu wywalczył 10 tytułów w WRC:Po prawie 20latach ciężko znaleźć Q4 czy delte która na fabrycznym silniku przejechała by tą trase bez kłopotów. To stara knstrukcja z początku lat 70 tych tylko zmodernizowana troche.
Bardzo łatwy w tuningu a panewke nie obróci jeżeli panewki będą w nalezytym stanie, będzie olej i wymagane ciśnienie a o to trudno. Najlepiejrozebrać i złożyć ten silnik od nowa co za pierwszym razem rzadko się komu udajeZ tych silników 2.0 16v turbo wyciągają po 400KM i więcej, to bardzo rozwojowe silniki jeżeli chodzi o tuning, ale fakt ze standard lubi obrócić panewkę...
Dla mnie model 155 to auto tanie w utrzymaniu bardzo bogato wyposażone za rozsądne pieniądze. Komfortem daleko jej do np.164 ale do ciekania w koło domu idealny wóz, częsci tanie, piękna sylwetka i przyzwoite osiągi. V6 a Q4 to dwie inne historie ale puki co wole Q4 niż V6 brata. Gdyby tam było 3.0 24V to bym sie zastanowił a te 168koni z 2.5 V6 szału na mnie nie robią.
Ostatnio edytowane przez h0se166 ; 10-06-2010 o 20:58