Strona 8 z 27 PierwszyPierwszy 123456789101112131415161718 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 267

Temat: Czy 159 to dobre auto na zimę i dlaczego nie..?? :)

M@T
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał A.Krystian Zobacz post
    A po czym poznać, że się takie coś ma ? W mojej po kilku minutach pracy przy temp - 5 z nawiewów leci dość ciepłe powietrze. W 156 to nie do pomyślenia było.
    Z tego co się orientuje, to nie ma jakiegoś szczególnego oznaczenia ani kontrolki informującej o posiadaniu takiego urządzenia, więc pozostaje szukanie pod maską czegoś na kształt grzałki (takiej jak w pralce) podpiętej do układu chłodzenia.

Ostatnio też zamarzło mi paliwo z shella przy stanie rezerwy ;/, ale kilkukrotne grzanie świec pomogło

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Jaworze
    Auto
    AR: 75 Busso/159 1,9Jtdm/ Fiat Coupe 2,0

Domyślnie

Pod maską tego nie znajdziesz. Grzałki (dwie) są umieszczone w zespole nagrzewnicy i nie są podpięte do układu chłodzenia tylko ich zadaniem jest ogrzewanie powietrza nadmuchiwanego do wnętrza nadwozia. Poznać po dodatkowym bezpieczniku umieszczonym w skrzynce na akumulatorze

Użytkownik Maniak resoraków Avatar ozeo66
    Mieszka w
    Śląsk
    Auto
    AR 159 1,9 SW

Domyślnie

Cytat Napisał bera5 Zobacz post
    Pod maską tego nie znajdziesz. Grzałki (dwie) są umieszczone w zespole nagrzewnicy i nie są podpięte do układu chłodzenia tylko ich zadaniem jest ogrzewanie powietrza nadmuchiwanego do wnętrza nadwozia. Poznać po dodatkowym bezpieczniku umieszczonym w skrzynce na akumulatorze
    Podaj proszę lokalizację tego bezpiecznika, jego nr i wartość w amperach.

Wodzu
    Gość

Domyślnie

ja zdanie nie zmieniam. Alfa to dobre autko na zimę.
    Ale. No właśnie, kto już wymieniał osłonę silnika, dolną.
    Wyjeżdżałem z parkingu, zahaczyłem o śnieg i urwałem jeden uchwyt.Teraz trze i mnie wpieprza.
    Jaką kupić, jakąś firmę polecacie, konkretny egzemplarz, oryginał (choć on pewnie z sześć stówek)?

Użytkownik Romeo
    Auto
    AR159 Q-tronic

Domyślnie

Dobre oslony robi ponoc rezaw-plast ale niestety do 159 jeszcze nie maja - ew. mozesz napisac moze jeszcze nie ma stronie ale juz sa w produkcji.

ViP Maniak resoraków Avatar Mariusz AutoDS
    Mieszka w
    Mińsk Maz.
    Auto
    147 1.9 , 159 SW 2.4, Fiat x1/9

Domyślnie

Cytat Napisał aro_1977 Zobacz post
    Dobre oslony robi ponoc rezaw-plast ale niestety do 159 jeszcze nie maja
    Przetestuję niebawem, bo właśnie zamówiłem u nich osłonę do mojej 147-mki
    pozdrawiam, Mariusz / AutoDS Team Poland / Alfa 147 1,9 JTD GTA-look, Alfa 159 SW 2,4 JTDm, Fiat X1/9

Użytkownik Świeżak Avatar Mr_Kain
    Mieszka w
    POZnan*
    Auto
    Brera 2.4jtdm Q-Tronic 12'2010 czarna, z tabaczkową skórą :D

Domyślnie

Zimowa impresja i dlaczego 159 zimy się nie boi.

W temacie akumulatora:

159 mam od początku lipca - akumulator do 14 października pracował poprawnie (nie pamiętam niestety jego parametrów).
    Przyszedł przymrozek, a zmuszony byłem stać w nocy pod chmurką i rano... bruuum.... wrrr.... i "check engine". Akumulator kręcił ospale, auto nie odpalało.
    Po kilku godzinach na słońcu (październikowym) i wizycie przyjaciela z mobilnym zestawem diagnostycznym (skasował błędy) auto odpaliło bez problemu.
    Następnego dnia rano innym autem do sklepu firmowego Centry w Poznaniu - zakup Futury CA770 77Ah rozwiązał problem.
    Obecne mrozy nie robią na Belli żadnego wrażenia (oprócz potępieńczego klekotu gdy jest lodowato).

I jeszcze o paliwie:

Tankuję głównie na Statoil zwykłego Diesla na pięciu stacjach (3 w Poznaniu, jedna w Sopocie i jedna w Bydgoszczy), w sezonie jesienno-zimowym dolewam do paliwa diesel protector (taki żółtawy) i robię to "na oko". Trzy poprzednie sezony zimowe zupełnie bezstresowo w Lybrze 2,4jtd.
    Muszę jednak przyznać, że się nieco wystraszyłem gdy rok temu podczas dużych mrozów z tego diesel protectora zrobiła się kaszka - wyczytałem jednak, że jego właściwości ujawniają się w połączeniu z paliwem, a sam może zamarzać (sic!).

Na deser opony:

Dunlop SP Winter 3D 225/50 R17 na fabrycznych alu (takie niby szprychowe).

I ostatnia dygresja - parkując pod domem w Poznaniu zostawiam na zewnątrz (na podszybiu nie rzuca się w oczy) taką miotełkę ze skrobaczką (taki "łosz-end-goł" za parę zyli na byle stacji)... otwarcie drzwi i wyciąganie jej z ośnieżonego auta powoduje zassanie śniegu na jasną tapicerkę (barbarzyństwo!).

Pozdrawiam

P.S. A wycieraczki "mażą" i potępieńczo hałasują szczególnie na tym pojedynczym przebiegu dosuszającym po użyciu spryskiwaczy.
    == Mr_Kain ==
    Chłopcy to są w agencji towarzyskiej, my jesteśmy Młode Wilki (umiarkowanie młode hehe)
    HW: AR 159 SW 1.9JTDM Q-Tronic 10'2007 + Loudlink | ThinkPad T440s i5 12G 256G | iPhone 4 | E55

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Amsterdam / Wodzisław Śląski
    Auto
    AR 159 2.4 Q4 Ti

Domyślnie

Przyszło delikatne ocieplenie to moja Bella już nie wykazuje dziwnego dzwięku ocierania przy przyspieszaniu, zakładam więc że to wina zalegającego gdzieś śniegu.

Z innej beczki, jak u was działają spryskiwacze? U mnie na postoju z reguły sikają ładnie na środek szyby, ale w trakcie jazdy sikają głównie na wycieraczki zamiast na szybę? ot taki kolejny bajer w wydaniu AR? ;-)
    AR 159 2.4 Q4, Ti '09 Sedan

Wodzu
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał noe9 Zobacz post
    Z innej beczki, jak u was działają spryskiwacze? U mnie na postoju z reguły sikają ładnie na środek szyby, ale w trakcie jazdy sikają głównie na wycieraczki zamiast na szybę? ot taki kolejny bajer w wydaniu AR? ;-)
    Spryskiwacze są ok, przynajmniej u mnie. Sikają nawet w czasie jazdy na środek szyby. Ich minusem jest to, że są schowane pod maską. W czasie opadów, jak śnieg siądzie na podszybiu, to już z nich nie skorzystasz.

Da się je regulować? Jak? bo nie chcę urwać.

Użytkownik Romeo
    Auto
    AR159 Q-tronic

Domyślnie

Moje spryskiwacze robia taka mgielke ale sa ustawione kijowo - da sie to regulowac?