Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy 123456789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 84

Temat: Rozmiar felg

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar Colinas
    Auto
    159 1,9 jtdm sportwagon 2008

Domyślnie

Dzięki Sławek i Luck. Wyczytałem że do mojej powinny być ET35 i chyba się walnąłem. Jeżeli chodzi o szlifowanie to była kwestia jednej krawędzi ostrej która przylegała mi do felgi a nie heblowanie całych płaszczyzn. Spodziewałem się że w ogóle ktoś zapyta co i jak. Mam brembo a co do stali to pracuję przy stali wiele lat. Jarzma hamulcowe są odlewami więc poziom jakości wykonania podstawowej bryły jest wysoko zaniżony i zapobiegawczo jest w odlewnictwie stosowane sporo naddatku. Krawędź ostra w odlewie ma znikomą rolę wsparcia przy naprężeniach pomijając fakt że to żeliwo więc gdy by (jak tu było ujęte) klocek hamulcowy nie był wyposażony w izolującą ścianę separującą chyba temperatura zagotowałaby nam nieściśliwy płyn hamulcowy i dupa. To tarcza przyjmuje temperaturę. Zapytałem bo z mojej wiedzy i technicznego punktu widzenia mogłoby to być możliwe i akurat w tym przypadku nie wpłynęłoby to na bezpieczeństwo. Wystarczyłoby kulturalnie odpowiedzieć że się nie zna przypadku lub że się nie poleca ale Ludzie lubią jednak rugać innych dlatego stronię od komunikacji w tej formie. Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam Fanów belli. Piękne auta i jedyne w swoim rodzaju.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar łuk4sz
    Auto
    159 2.0 JTDm (2021 -) 159 1.9 JTDm 8V 2010 berlina (2014-2018)

Domyślnie

Nie jesteś pierwszy, który się jedynie ET sugerował i pewnie nie ostatni dlatego co chwilę tutaj przeczytać można, że bardzo ważny jest układ ramion przy małych i dużych brembo. Nie szlifuj tych hebli, nawet pod najbardziej kozacką felgą będzie to wyglądać po prostu słabo...

Auto

Domyślnie

Dzięki jeszcze raz i pozdrawiam. Jak by co to sprzedam ładne felgi 17'tki :-D

Użytkownik Znawca Avatar Luck
    Mieszka w
    KRA KNS
    Auto
    AR9 1,8 MPI LPG + Julka 1,4 TB

Domyślnie

Nie napisałeś sam która to ma być krawędź stad takie odpowiedzi a zwykle ludziom zawadza płaszczyznę zewnętrzna. Zaciski Brembo masz ze stopu aluminium w tym przypadku i dość blisko zewnętrznej krawędzi znajduje kanalik na płyn hamulcowy. Nie wiadomo jaką grubość ma ścianka. Temperatura zachodzących zmian fizyko chemicznych jest niższa niż w przypadku stali, ogólnie pisząc. Na studiach miałem przeróbkę, plastyczną, materiałoznawstwo, metaloznawstwo i tego typu przedmioty związane z metalurgią i wiem że takie operacje w mniejszym lub większym stopniu ale zawsze wpływają na parametry materiału. Pomimo, że odlew jest z naddatkiem to po wszystkich procesach obrabiania jednak taki zacisk ma cieńszą ściankę. Teraz takie czasy, że zazwyczaj nie daję się więcej niż to potrzebne a zwłaszcza produkując coś z metali. Tego typu sytuacje mają również miejsce np przy projektowaniu grubości karoserii samochodowych itd. Jeśli chodzi o temperaturę to oczywiście tarcza jest najbardziej narażona na wysoką temperaturę ze względu na tarcie z klockiem ale pomimo to ciepło także rozchodzi się na inne elementy jak zacisk oraz płyn hamulcowy. Nie od parady jedne z parametrów płynów jest temperatura wżenia tej cieczy. Długi temat i nawet dość ciekawy. W każdym razie może jednak pomyślisz o dystansach zawsze to wygląd i prowadzenie się poprawi a i zachowujesz swoje wypatrzone fele. Chociaż powiem Ci, że sam jeżdżę na ori 17 to gdyby nie to że miałem je razem z autem to bym szukał jednak raczej fajnej 18.

Auto

Domyślnie

I od razu się fajniej rozmawia. Luck, ja też jestem po mechanice na UZ. Tak racja całkowita i punkt dla ciebie. Dziś rozebrałem moje brembo i są alu to jedno ale felgi nie są warte tego by takie fajne zaciski oszpecić wspominam Łuk4sza że byłby to agrotuning. Nie warto. Kaska nie stracona ale przynajmniej doświadczenie jakieś jest.
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20160120_163850.jpg
Wyświetleń:	29
Rozmiar:	87.0 KB
ID:	201177 Felgi nie brzydkie moim zdaniem ale macie rację szkoda kombinacji.

Mieszka w
    KRA KNS
    Auto

Domyślnie

Inżynieria produkcji na wydziale metali nieżelaznych agh ;-) Dla mnie szlifowanie byłoby takim trochę druciarstwem, a tak w ogóle to zazdraszczam zacisków bo mam zwykle ;-) Felgi kwestia gustu, może przy obniżeniu auta dobrze by wyglądały.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Cytat Napisał Colinas Zobacz post
    Dzięki Sławek i Luck. Wyczytałem że do mojej powinny być ET35 i chyba się walnąłem
    to źle wyczytałeś.
    Oryginalna felga 17' Alfa Romeo 5x110 ma ET 41 i wchodzi na każdy zacisk nawet z tarczą 330mm w wersji TI (a Ty sądząc po info masz 305mm).
    ET to nie wszystko. Kupowanie felgi niededykowanej do AR 159 to spora loteria i bez przymiarki nie da się ocenić czy zmieści się na zacisk, mimo że ET by to sugerowało.
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Auto

Domyślnie

Dzięki jeszcze raz. Kupiłem dystanse 5mm przetestuje i odpisze jak to hula. Pozdrawiam.

- - - Updated - - -

Luck a tak przy okazji jakie teraz felgi są modne lub wg waszego gustu fajne?

Mieszka w
    KRA KNS
    Auto

Domyślnie

Ło żebym to ja się znał, trzeba by pytać innych. Jest temat o felgach do 159 osobny, poszukaj ale generalnie oryginalne od alfy niekoniecznie 159 ale mogą być od Gulietty z małymi przeróbkami lub ewentualnie jakieś duże koło. Raczej bez rantow.

Auto

Domyślnie

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_20160601_050215[1].jpg
Wyświetleń:	35
Rozmiar:	102.9 KB
ID:	202565Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_20160523_130447.jpg
Wyświetleń:	27
Rozmiar:	95.5 KB
ID:	202566
    Tak się sprawa ma założyłem dystanse 5mm dłuższe śruby i Bella hula. Pozdrawiam moich rozmówców.