Przedewszystkim zwróć uwage na ciśnienie oleju
Przedewszystkim zwróć uwage na ciśnienie oleju
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996
Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995
Chyba ten samochód chciał kupić kolega latem czyli jest coś nie tak ,wtedy była to wersja 24v.Bo może właściciel nie wiedział co ma.
Klekoczące 12v to prawie napewno uszkodzone szklanki zaworów wydechowych ,można je baz problemów wymienić i po problemie .
Wciek oleju jest prawdopodobnie z uszczelniacza miski.
sprawdz stan chłodnicy [czy się rozsypują radiatory]jest droga ok 1 tyś zł.
stan tłumików 450 zł jeden .
stan sprzęgla [powinno pracować lekko bez szarpania przy ruszaniu]
zawieszenie jest bardzo tanie
pawel164
Miałem kilka 164 w każdej inne ciśnienie szybko padają czujniki ,jeśli pojedziesz z własnym sprawdzonym czujnikiem to można się czepiać ciśnienia oleju.
pawel164
sprawdz tez tylni lewy blotnik - naroznik odstaje- tego zderzaka nie sciaga sie bo nie ma po co - moze byc cos tam kombinowane, klapa bagaznika tez nie jest rowno, przedni blotnik tez nie jest super, spryskiwacze tak latwo same sie nie lamia, lampa lewa jest prosto, prawa nie, szzyby moga byc z 96 - ale na wszelki wypadek sprawdz na eperze nr win - bedziesz wiedzial wiecej, silnik jest 12v czy 24v?? wnetrze - widze ze zdjecie robione na uruchomionym silniku - wyswietlacz detka - naprawa bardzo ciezka a w zakupie ciezkie do znalezienia, sprawdz klime - jezeli nie dziala to na 90% padnieta chlodnica - uzywki tanie a nowki drogie. pozdrawiam
Alfa 164 3.0 94r - była
Alfa 164 3.0 96r - była
Alfa 166 3.0 00r - jest
Dzięki Panowie. Te rady są dla mnie cenne![]()
Ale coraz mniej jestem przekonany co do tej Alfy.... w sumie mam do wydania 9000zł i tak się zastanawiam nad 156, choć 164 podoba mi się niesamowicie. Już nie wiem czy kupować rozumem czy sercem. Miałem wiele nieprzyjemnych przygód z autami i zawsze te "sportowe" trafiały mi się mocno wyeksploatowane, choć frajda z jazdy była, to przy naprawach miałem często dość. Niestety pod domem nie mam garażu, mogę coś porobić tylko w weekendy.Tak na marginesie to miałem w życiu jedną Alfę, starą 33 "bokserka" z 10 lat temu. Te auta są niesamowite, bo np w 164 czuję się świetnie, jak w sporo mniejszym aucie, jest sztywna i ma świetne wnętrze. Myślę, że 156 już nie ma tego klimatu, taka bardziej masówka....
fiergloo odwiedziłem Twoją stronę.... fajnie prawisz, sporo wiesz.
Nie wiem jednak czy mi 3-3.5 tyś wystarczy na zrobienie w/w 164. Może ktoś z klubowiczów ma do sprzedania :?:Chciałbym kupić taką alfę na lata i nie rozstawać się za szybko, więc rozsądek musi przemawiać.
LuckyDriver:
Kolega przeslo pol roku temu ogladal ten egzemplarz z Pily. Chcial kupic nie kupil.
Posiadacz 3.0 12v wiec znal sie na rzeczy. On slyszal tam panewki. Strasznie dobity egzemplarz. Ja od siebie dodam, ze zderzaki byly malowane na bank bo ta wersja miala dol zderzakow w kolorze czarnym, poznac mozna kiedy byly malowane jesli sa cale w kolorze nadwozia
Ta alfa wisi w ogloszeniach od ponad roku.
Generalnie odradzam. Sam pojechalbym ja ogladac bo specjalnie daleko nie mam, ale odpuscilem po opowiesciach mojego kolegi.
Pozdrawiam i zycze owocnych poszukiwan.
Bardzo ciezko trafic dobra 164.
p.s.
A gdybys chcial troszke mniejsza alfe o rasowym czyscie alfowskim silniku to daj znac, rozwazam sprzedaz mojej 155![]()
Kwestia szmalu. Tą srebrną by łyknął, ale nie za takie pieniądze. Nie ma co też przesadnie wybrzydzac, to nie auto z salonu samochodowego.Bardzo ciezko trafic dobra 164
http://fiergloo.blogspot.com lub http://fiergloo.pl/ - moje spojrzenie na motoryzację
2007-2008: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v
2008-2018: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v Automat
2014-....: Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL
2018-2021: Lancia Kappa 2.4 JTD 10v
2021-....: Alfa Romeo 159 1750TBi
oj fiergloo wiadomo, ze nie z salonu, ale zdziwil bys sie jak zadbane kilkunastoletnie alfy mozna znalasc, a ja jestem wyjatkowo wybredny.... i znalazlem ale 155. Wiadomo kilka pierdolek zawsze trzeba zrobic, ale widac od razu, ze takie auta byly uzytkowane przez alfaholikow
a co do tej srebrnej 164... szczerze mowiac nie wzialbym jej nawet duzo taniej i od handlarzy.... przykladowo w bydgoszczy stoi jedna w automacie od prawie roku na sprzedaz.... wrosla juz chyba w ziemie. zabiedzona i jakas taka podejrzana. wole zabiedzona ale orginal niz nie wiadomo po co malowana i podejrzanie klekoczaca. przechodzilem juz remoncik v6 i wiem, ze to czaso i pracochlonne
pozdrawiam
Można można, nawet i starsze. Ale wiadomo, że i sumka za nie systematycznie w górę idzie. Ja znowuż za wielkie pieniądze auta nie kupiłem -> taniej jak ta srebrna, a jestem zadowolony. Ale z drugiej strony przerysowania z dwóch stron, gdzie z jednej na nadkolu i to takie, że tego raczej się nie zrobi, a i na amatora automatycznej skrzyni w Alfie jest ciężko, chociaż silnik przy tej skrzyni jest mniej dorżnięty.oj fiergloo wiadomo, ze nie z salonu, ale zdziwil bys sie jak zadbane kilkunastoletnie alfy mozna znalasc
http://fiergloo.blogspot.com lub http://fiergloo.pl/ - moje spojrzenie na motoryzację
2007-2008: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v
2008-2018: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v Automat
2014-....: Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL
2018-2021: Lancia Kappa 2.4 JTD 10v
2021-....: Alfa Romeo 159 1750TBi
Witam, mój znajomy ze dwa lata temu miał alfe romeo 164 i wtedy jak ja zobaczylem to sie zaczelo hehe..... ok. pól roku temu zrobiłem prawo jazdy.... i teraz powoli planuje zakup jakiegoś autka dla siebie.... i myślę o AlFIE 164 2.0.... z racji tego ze nie mam za duzych dochodow musze miec jakis nie zaduzy silnik a w 164 ten był najmnijeszy i uważam że jak na moje potrzeby chyba wystarczający bo żadnym ścigantem nie jestem..... autko potrzebuje żeby dojechać dwa weekendy w miesiącu do szkoły ok. 100 km... i do jazdy w tygodniu po mieście ok. 100-200 km tygodniowo nie licząc dojazdów do szkoły....
powiedzcie mi czy to w miarę ok samochód??? czy jak na moje potrzeby to starczy? czy ogólnie jest ok?? wiadomo że trzeba znaleźć zadbany egzemplarz....
czekam na odpowiedzi i z góry dzięki
pozdrawiam alfa fanów