Strona 8 z 11 PierwszyPierwszy 1234567891011 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 101

Temat: Wybór kolejnego auta spośród dłuuugiej liisty

Użytkownik Rowerzysta Avatar sexplorer
    Mieszka w
    Trójmiasto
    Auto
    AR 156SW

Domyślnie

Cytat Napisał Kamilek Zobacz post
    100% nie opłaca się diesla, do tego diesel jest kosztowniejszy w utrzymaniu (dwumas, turbo, wtryski itd)
    To fakt, ale przecież tych rzeczy nie wymieniasz raz w miesiącu. Jak już znajdziesz odpowiedni egzemplarz to sam mówisz, że go prześwietlisz, możesz podpiąć pod kompa i ocenisz wszystko jeszcze dokładniej. Jeżeli turbinka, dwumas i wtryski okażą się być w super stanie to czym się przejmować? Wszystko się musi kiedyś zużyć, ale ile lat będziesz jeździł tym autem i jaki przebieg zrobisz przez ten czas? Policz to sobie, dodaj do przebiegu, który już jest i sprawdź czy w tym przedziale można spodziewać się wymian tych droższych podzespołów. Oczywiście sposób użytkowania też ma na to wpływ, ale jak używasz auto zgodnie z jego przeznaczeniem, a nie piłujesz na placu z kolegami, to czemu coś ma się szybciej zepsuć. Najważniejsze to dobrze wybrać auto, tak aby jego stan techniczny dawał podstawy do dłuższego użytkowania, bo elementy eksploatacyjne będziesz musiał zawsze wymieniać, niezależnie od auta.

No i co zauważyłem na swoim przykładzie. Pomimo wyższych cen ON, spalanie mam znacznie niższe niż w aucie o tej samej mocy, ale z silnikiem benzynowym, także w dalszym ciągu jestem do przodu. Diesle w alfach są bardzo oszczędne, dzięki czemu można osiągnąć bardzo niskie spalanie. Ostatnio ktoś wrzucił na stronie alfaholików na facebooku zdjęcie ze spalanie w 166 2.4JTD i miał tam wynik 4.7l/100km, co jest może i osiągalne dla benzyny ale o pojemności 1.3 i mocy 75KM.

Jak dla mnie warto się zastanowić nad dieslem. To jest krążąca opinia, że diesle są droższe w utrzymaniu, ale to wszystko trzeba przeliczyć indywidualnie, a nie wierzyć "znawcom" na słowo. Alfy ponoć strasznie się psują, a ja jeżdżę swoją już 10 miesięcy i wszystko ok, a weszła już w 11 rok życia. Te wszystkie kontrowersyjne opinie wyrażane są przez ludzi, którzy w danym temacie nie mają pojęcia, a jedynie coś od kogoś usłyszeli i przekazują dalej. We wszystkim oczywiście jest trochę prawdy, ale odpowiednio eksploatowany samochód, musi odpłacić się bezawaryjną jazdą.
    Ostatnio edytowane przez sexplorer ; 28-01-2012 o 11:38

Kamilek
    Gość

Domyślnie

mądre słowa przeliczę sobie i zobaczymy jak będzie się przedstawiała opłacalnosć

Użytkownik Romeo Avatar dakoolk
    Mieszka w
    WPR
    Auto
    Modra Foka

Domyślnie

Do przeliczeń możesz skorzystać z realnych wyników spalania niemieckich kierowców Podobne dane ale w mniejszej (znacznie) liczbie można znaleźć na Autocentrum-np. klikając mój link w podpisie
    Tutaj wyniki dla benzyn (ustawiłem moc od 155 do 190 KM, żeby łapały się 1.9 JTS oraz 2.2 JTS):
    http://www.spritmonitor.de/de/uebers...90&powerunit=2
    - tu widać jak jest ich mało, zwłaszcza jak zaraz porównasz z dieslami - jeżeli chodzi o 1.9 vs. 2.2 to nie widać zbytnich różnic, co nie dziwi, bo większa moc w tej samej budzie "lepiej niesie" i w średnim zakresie prędkości spala nawet mniej. Więc nad 1.9 JTS bym się nawet nie zastanawiał... przy małych przelotach prędzej myślałbym o realizacji Marzenia (przez duże M), czyli 3.2 JTS v6 Które też może średnio palić 13 l/100km
    A tutaj dla porównania wyniki dla diesli (tak ustawiłęm moc, żeby łapały się 1.9 16V, również te chipowane oraz 2.0 170 KM (budżetu na nią Ci na razie nie starczy, ale to porównywalna jednostka, z lepszą "zdolnością tuningową"):
    http://www.spritmonitor.de/de/uebers...90&powerunit=2

Widać ile więcej jeździ diesli pod maską 159-ek i o ile masz większy wybór, ale o tym już pisali koledzy

Też tak kiedyś myślałem, że diesel mi niepotrzebny i koszty itp., ale myślę, żę gdy będę kiedyś zmieniał auto będize to 159-ka 2.0 JTDM

Co do kosztów i w sumie podobnych rozważań (tych samych w większości osób, z których niektórzy zmienili zdanie o 180 stopni - patrz wiersz wyżej vs. moje wpisy, z których najmocniejsze pisałem stojąc u wulkanizatora, który w połowie czerwca zakładał mi letnie gumy po awarii katalizatora, która przydarzyła się właśnie jak jechałem z gumami na przekładkę w pierwszy cieplejszy weekend... kwietnia ) zajrzyj do tego wątku:
    http://www.forum.alfaholicy.org/pora...s_159_a-2.html
    Ostatnio edytowane przez dakoolk ; 28-01-2012 o 21:26
    Moja ex - teraz u kolegi "szybka"...

Kamilek
    Gość

Domyślnie

po przeliczeniach wychodzi że w ciągu roku : na benzyne 7 tys, na diesl 5 tys zł wydawał (same paliwo bez zadnych napraw itp)

Użytkownik Znawca Avatar kylo1986
    Mieszka w
    Podlasie
    Auto
    166 2.4 20v Fl x2, 159 1.9 8v

Domyślnie

Cytat Napisał mr.kamil Zobacz post
    co do Saab-a to problemy są z częściami ale do 900ng i starszych.
    Mi chodziło cenę i jakość, która od 900 poszła na łep w dół

kfz
    Gość

Domyślnie

e90.

Kamilek
    Gość

Domyślnie

czemu e90 ? może krótki komentarz ?

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Bo jest małe, ciasne i drogie. A więc dołączysz do grona osób, które przy zakupie nie kierowały się jakimiś pierdołami, typu wygoda jazdy, tylko znajomością rynku i wybrały jedyną słuszną markę - BMW
    Tyle sarkazmu, natomiast chylę czoła przed nowym produktem tej fabryki 328i z silnikiem benzynowym 2.0 biturbo. Życzyłbym sobie czegoś takiego w 159.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

kfz
    Gość

Domyślnie

No ten silnik to naprawde rewelacja.

Ja bym wybral e90, bo ma swietny naped i silniki.

No i utrata wartosci, jakosc materialow tez na plus.

Użytkownik Romeo Avatar dakoolk
    Mieszka w
    WPR
    Auto
    Modra Foka

Domyślnie

Cytat Napisał kfz Zobacz post
    No ten silnik to naprawde rewelacja.

Ja bym wybral e90, bo ma swietny naped i silniki.

No i utrata wartosci, jakosc materialow tez na plus.
    ...ale moim zdaniem wygląda tragicznie (jak Lanos ) nijako e91/92 jeszcze jako tako (choć i tak nie ma porównania z Brerą/Spiderem). Małe BMW dopiero od X1, przez nową jedynkę i nową trójkę (F30) zaczęły jako tako wyglądać. Życzę Alfie takiego powrotu do bardziej wyrazistych i agresywnych linii...jak 159 Tyle mojego subiektywnego zdania
    Moja ex - teraz u kolegi "szybka"...