Napisz koniecznie, bo cały czas też o tym myślęale zrealizuję dopiero jak końcowy zupełnie przerdzewieje
![]()
Napisz koniecznie, bo cały czas też o tym myślęale zrealizuję dopiero jak końcowy zupełnie przerdzewieje
![]()
Panowie, a 1.9 jtd 16v to cf3 czy cf4? Tam są sondy, czy można wywalać kata bez stresu? Rok 2003 140km.
możesz wywalać.
sond nie ma żadnych.
Witam serdecznie Panowie, jeżeli chodzi o wydechy to nie znam się za bardzo. Słyszałem że często wycięcie kata może spowodować nie przejściem przez badania techniczneCo można powiedzieć aby zamiast KAT'a zamontować symulatorową strumiennicę ?
![]()
widziałeś żeby w dieslu badali Ci spaliny ?
bo ja jeszcze nie..
Nie nie, absolutnie nie o to mi chodziło. Tak przynajmniej raz miałem że koleś sprawdzał czy jest KAT ... ale to była benzyna a to mój pierwszy diesel dlatego też pytam![]()
Chciałem uzyskać efekt rozluźnienia wydechu bez znacznej zmiany dźwięku, pewnie dokładnie w takim jak mój nikt tego nie przerabiał, ale zostawiłbym 1 kat, drugi out (tylko nie wiem co w jego miejsce) i na koniec Proexa. Co myślicie? Co dać w miejsce drugiego kata, rurkę czy jakąś puszkę? Czy za drugim katem jest jeszcze jakiś tłumik środkowy?
Jak to ogarnąć i nie zbankrutować???
@michal_evo1
za tym środkowym katem masz strumienice fabryczną, a dokładnie całość w jednej puszcze (KAT+strumienica) i są różne wersje, w różnych proporcjach jest KAT i strumienica, ja miałem pół na pół, ale jak byłem sprzedaż tego Kata to gość mówił że są takie gdzie jest tylko 1/3 Kata
Wszyscy twierdzą żeby pierwszy KAT zostawić, ja tak zrobiłem, ten drugi ze strumienicą poleciał na skup i wspawałem tłumik przelotowy (taki w obudowie KATa jak strumienica z tą różnicą że to zwykły przelot) nabyty za 50zł na alledrogooo, a na końcu wywaliłem wydech bo był zardzewiały i mam tylko końcówkę REMUSa fi110 i nic więcej.
Odnośnie przeglądu, to mogę się wypowiedzieć bo jestem świeżo po kursie na diagnostę. Bada się kompletność wydechu tj. czy jest KAT i tłumik i czy nie ma dziur, nie sprawdza się czy ta wersja miała 1 czy 2 KATy. I co najważniejsze bada się zadymienie (co teoretycznie jest obligatoryjnym elementem każdego badania, a czego większość stacji nie robi). Ja swoje auto sprawdziłem i wynik OK, na urządzeniu dostaje się tylko wynik czy ok czy nie, jeśli by wyszło że nie ok, to można podejrzeć o ile za dużo, ale 95% auto przechodzi na ok. Wartości to max 2,5m^-1 dla wolnossącego i max 3,0m^-1 dla doładowanego a dla aut wyprodukowanych po 30.06.2008 już tylko max 1,5m^-1 (wszystkie diesle).
michał daruj sobie proexa. Jakoś wykonania jest conajmniej nie zadawalająca. Poszukaj w PL i zagranicą trafiają się ładne używane tłumiki i bdb cenach. Ja swojego Ragazzona kupiłem za 150e ale był nowy.
Myślę, że jeśli nie chcesz zmiany dźwięku to nic nie rób. Ten wydech ma spory zapas i przy programie nie będzie przeszkadzał.
Ok, z tym proexem to poczytałem cały post i wiem już o co kamon, a może tak jak założyciel wątku calkowicie wywalić tylko ostatni tłumik? Chcę się pozbyć tej obrzydliwej puszki... Tylko wierzyć mi się nie chce że dźwięk się prawie nie zmienia?