Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy 123456789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 84

Temat: Kompletne wycięcie tłumika końcowego w 1.9JTD

Użytkownik Romeo Avatar maciekm88
    Mieszka w
    Słupsk/Kępno
    Auto
    156 2.4 JTD 2003r

Domyślnie

Napisz koniecznie, bo cały czas też o tym myślę ale zrealizuję dopiero jak końcowy zupełnie przerdzewieje

Użytkownik Rowerzysta Avatar michal_evo1
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 jtd 16v 2004r

Domyślnie

Panowie, a 1.9 jtd 16v to cf3 czy cf4? Tam są sondy, czy można wywalać kata bez stresu? Rok 2003 140km.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar omen
    Mieszka w
    Piekary Śląskie
    Auto
    GT

Domyślnie

możesz wywalać.
    sond nie ma żadnych.

Użytkownik Rowerzysta Avatar wStepny156
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW FL 1.9 JTDm16v

Domyślnie

Witam serdecznie Panowie, jeżeli chodzi o wydechy to nie znam się za bardzo. Słyszałem że często wycięcie kata może spowodować nie przejściem przez badania techniczne Co można powiedzieć aby zamiast KAT'a zamontować symulatorową strumiennicę ?

Mieszka w
    Piekary Śląskie
    Auto
    GT

Domyślnie

widziałeś żeby w dieslu badali Ci spaliny ?
    bo ja jeszcze nie..

Użytkownik Rowerzysta Avatar wStepny156
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW FL 1.9 JTDm16v

Domyślnie

Nie nie, absolutnie nie o to mi chodziło. Tak przynajmniej raz miałem że koleś sprawdzał czy jest KAT ... ale to była benzyna a to mój pierwszy diesel dlatego też pytam

Auto

Domyślnie

Chciałem uzyskać efekt rozluźnienia wydechu bez znacznej zmiany dźwięku, pewnie dokładnie w takim jak mój nikt tego nie przerabiał, ale zostawiłbym 1 kat, drugi out (tylko nie wiem co w jego miejsce) i na koniec Proexa. Co myślicie? Co dać w miejsce drugiego kata, rurkę czy jakąś puszkę? Czy za drugim katem jest jeszcze jakiś tłumik środkowy?
    Jak to ogarnąć i nie zbankrutować???

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Kamil_K
    Mieszka w
    Rogów k/Łodzi
    Auto
    147 1.9 JTD 8V (2005r. FL)

Domyślnie

@michal_evo1
    za tym środkowym katem masz strumienice fabryczną, a dokładnie całość w jednej puszcze (KAT+strumienica) i są różne wersje, w różnych proporcjach jest KAT i strumienica, ja miałem pół na pół, ale jak byłem sprzedaż tego Kata to gość mówił że są takie gdzie jest tylko 1/3 Kata
    Wszyscy twierdzą żeby pierwszy KAT zostawić, ja tak zrobiłem, ten drugi ze strumienicą poleciał na skup i wspawałem tłumik przelotowy (taki w obudowie KATa jak strumienica z tą różnicą że to zwykły przelot) nabyty za 50zł na alledrogooo, a na końcu wywaliłem wydech bo był zardzewiały i mam tylko końcówkę REMUSa fi110 i nic więcej.
    Odnośnie przeglądu, to mogę się wypowiedzieć bo jestem świeżo po kursie na diagnostę. Bada się kompletność wydechu tj. czy jest KAT i tłumik i czy nie ma dziur, nie sprawdza się czy ta wersja miała 1 czy 2 KATy. I co najważniejsze bada się zadymienie (co teoretycznie jest obligatoryjnym elementem każdego badania, a czego większość stacji nie robi). Ja swoje auto sprawdziłem i wynik OK, na urządzeniu dostaje się tylko wynik czy ok czy nie, jeśli by wyszło że nie ok, to można podejrzeć o ile za dużo, ale 95% auto przechodzi na ok. Wartości to max 2,5m^-1 dla wolnossącego i max 3,0m^-1 dla doładowanego a dla aut wyprodukowanych po 30.06.2008 już tylko max 1,5m^-1 (wszystkie diesle).

Mieszka w
    Piekary Śląskie
    Auto
    GT

Domyślnie

michał daruj sobie proexa. Jakoś wykonania jest conajmniej nie zadawalająca. Poszukaj w PL i zagranicą trafiają się ładne używane tłumiki i bdb cenach. Ja swojego Ragazzona kupiłem za 150e ale był nowy.
    Myślę, że jeśli nie chcesz zmiany dźwięku to nic nie rób. Ten wydech ma spory zapas i przy programie nie będzie przeszkadzał.

Auto

Domyślnie

Ok, z tym proexem to poczytałem cały post i wiem już o co kamon, a może tak jak założyciel wątku calkowicie wywalić tylko ostatni tłumik? Chcę się pozbyć tej obrzydliwej puszki... Tylko wierzyć mi się nie chce że dźwięk się prawie nie zmienia?