Strona 8 z 11 PierwszyPierwszy 1234567891011 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 101

Temat: Z jakim silnikiem wybrać 159 ??

Użytkownik Świeżak Avatar adek28zadek
    Auto
    Alfa 1.9 JTS 2008r, Toyota Aygo Sol

Domyślnie

Z tym pojęciem chodziło mi o to, "jaki się przyjmie układ odniesienia". To że dla jednych praca silnika przy takich obrotach jest elastyczna to dla drugich jest męcząca. Natomiast wchodząc w szczegół "własnie dlatego, ze jest mierzalna jest względna. Na elastyczność silnika wpływa kilka czynników (jest oceniana z róznych punktów odniesienia), jak i porównywana jest wzgldem elastyczności innych silników" - stąd też jak kolega uważa jtdm jest bardziej elastyczny względem jts. Ale z tym co kolega pisze, że wysokie obroty "Zawsze na torze" - to się zupełnie nie zgodzę. A jak przyjdzie mi kogoś wyprzedzić? Czy w Niemczech na autostradzie pojeździć? Uważam, że wszystko w granicach zdrowego rozsądku. Ale schodzimy troszki z tematu bo nie jest to głównym przedmiotem.
    Pozdrawiam.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Jaworze
    Auto
    AR: 75 Busso/159 1,9Jtdm/ Fiat Coupe 2,0

Domyślnie

Jezeli elastycznosc jest mierzalna to nie moze byc wzgledna ! W pomiarach przyjmuje sie to jako zdolnosc do przyspieszenia od predkosci 80km na godz do 120 km na godz na najwyzszym biegu. A tu gora bedzie silnik wyposazony w wysoki moment obrotowy przy nie duzych obrotach silnika czyli diesel. Jak pisalem jezdzimy wykorzystujac moment obrotowy i tak np. jadac podobnym tempem po zauwazeniu mozliwosci wyprzedzenia w dieslu naciskamy gaz i jest po temacie a w benzynie musimy redukowac co niesie za soba niepotrzebna strate czasu.
    Pozdrawiam
    zgoda troche zboczylismy z tematu

fonzi
    Gość

Domyślnie

ale dyskusja akademicka
    ja po latach jazdy różnymi autami służbowymi (diesel) prywatne auto mam w benzynie i czerpie z tego większą przyjemność ale to moja subiektywna ocena.
    a co do silników o pojemności powyżej 2 litry w benzynie to chyba nie ma takiego, który paliłby poniżej 10l w trasie i "zbierał się" jak diesle z turbosprężarką

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał fonzi Zobacz post
    ale dyskusja akademicka
    ja po latach jazdy różnymi autami służbowymi (diesel) prywatne auto mam w benzynie i czerpie z tego większą przyjemność ale to moja subiektywna ocena.
    a co do silników o pojemności powyżej 2 litry w benzynie to chyba nie ma takiego, który paliłby poniżej 10l w trasie i "zbierał się" jak diesle z turbosprężarką
    Jest.
    Napęd
    Rodzaj silnika: benzynowy, R4
    Pojemność: 1997 cm3
    Moc maksymalna: 245 KM (5000-6000 obr/min)
    Maks. moment obr.: 350 Nm (1250-4800 obr/min)
    Skrzynia biegów: 8-biegowa, automatyczna
    Przyspieszenie od 0 do 100 km/h: 6,1 s
    Prędkość maksymalna: 250 km/h
    Zużycie paliwa – trasa: 5.2 l/100km
    Zużycie paliwa – miasto: 8.2 l/100km
    Zużycie paliwa – cykl mieszany: 6.3 l/100km

Tyle producent... Testy pokazały, że wcale te dane nie odbiegają od rzeczywistości...
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Świeżak Avatar adek28zadek
    Auto
    Alfa 1.9 JTS 2008r, Toyota Aygo Sol

Domyślnie

Cytat Napisał bera5 Zobacz post
    Jezeli elastycznosc jest mierzalna to nie moze byc wzgledna ! W pomiarach przyjmuje sie to jako zdolnosc do przyspieszenia od predkosci 80km na godz do 120 km na godz na najwyzszym biegu. A tu gora bedzie silnik wyposazony w wysoki moment obrotowy przy nie duzych obrotach silnika czyli diesel. Jak pisalem jezdzimy wykorzystujac moment obrotowy i tak np. jadac podobnym tempem po zauwazeniu mozliwosci wyprzedzenia w dieslu naciskamy gaz i jest po temacie a w benzynie musimy redukowac co niesie za soba niepotrzebna strate czasu.
    Pozdrawiam
    zgoda troche zboczylismy z tematu
    Witam Kolege. Co do mierzalności skończmy temat, bo jeszcze zaczniemy typowo naukową rozmowę (a tam mozna wszystko udowodnić) - każdy ma z nas swoją rację - ot co. Natomiast dla kolegi redukcja niesie niepotrzebna stratę czasu, a dla innych to przyjemność. Jeszcze inni mają automat i podejrzewam, że nie zauważają niepotrzebnej straty czasu (a nawet nie męczą się przęłączając dzwignie biegów - tak też mogą powiedzieć). Także jest to wszystko subiektywne. Co kto woli i co kogo cieszy. Kolega jest zafascynowany dieslami - Super dlatego nie wszyscy jeżdzą benzynami. Mnie jak rodzina się powiększy, wymienię auto na kombi, wybiorę praktyczną stronę. Jak zacznę jeździć więcej kupię diesla - i tyle.
    Pozdrawiam

janio
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał bera5 Zobacz post
    Taka mała dygresja: przy porównaniu osiągów kolega janio zapomniał o elastyczności (wykorzysywanej najczęściej-czyli na co dzień) a tutaj robi się przepaść na korzyść jtdm.
    Pytanie, do kolegi - na podstawie jakich danych wyciągasz takie wnioski? Piszesz, że jest to mierzalne, czyli rozumiem, że zmierzyłeś i wiesz. Najgorsze w dyskusjach tego typu, jest przeciwstawianie faktom odczuć, dodatkowo rzucając eufemizm typu "przepaść" - podaj dane, wówczas podyskutujemy. Nie twierdzę, że nie jest tak, jak piszesz tyle, że ja, nad "czucie i wiarę", przedkładam "mędrca szkiełko i oko". Nie jeździłem 1,9 JTDM, a więc nie mam nawet subiektywnego porównania do 1,9 JTS, ale jeśli silnik zbiera mi się bez problemów od 2-2,5 tys. obrotów, to dla mnie jest to w zupełności wystarczające. Sorki, ale pisanie o tym, że to ważne, czy przy 80 km/h trzeba zredukować, bo to "pochłania czas", miałby uzasadnienie na torze wyścigowym, a nie w ruchu drogowym, gdzie za kierownicą, jak zakładam, jedzie ktoś, kto ma świadomość osiągów swojego samochodu i chociaż minimalną zdolność przewidywania.

Użytkownik Znawca Avatar Intruz
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    147 2.0 TS, 159 2.0 Jtdm SW

Domyślnie

w elestyczności pomiedzy 1.9 jtdm, a 1.9 jts jest przepaść:
    jtdm:
    http://www.zeperfs.com/en/fiche1368-...9-1-9-jtdm.htm
    Przy czym tu jest błąd w opisie, bo czas rozpędzania mierzony jest od 80 do 120 km/h
    jts:
    http://www.zeperfs.com/en/fiche1367-...59-1-9-jts.htm

na piątym biegu 4 s różnicy! Ale oczywiści zawsze można sobie zredukować do trójki i pociągnąć pod czerwone pole

janio
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Intruz Zobacz post
    w elestyczności pomiedzy 1.9 jtdm, a 1.9 jts jest przepaść:
    jtdm:
    Przy czym tu jest błąd w opisie, bo czas rozpędzania mierzony jest od 80 do 120 km/h
    1. Dlaczego sądzisz, że to jest błąd?
    2. Jakoś dziwnie rozbieżne (i to sporo) od danych fabrycznych są podane zarówno prędkości maksymalne, jak i przyspieszenia, oczywiście na niekorzyść JTS - prędkość maksymalna 201, podczas gdy dane fabryczne podają 212 i przyspieszenie 0-100 km/h 10,6 s, podczas gdy dane fabryczne podają 9,7 s.
    Ostatnio edytowane przez janio ; 08-05-2012 o 14:47

Użytkownik Romeo Avatar grzdylu
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 3,0 V6

Domyślnie

oj tam się kłócicie zawsze diesel z turbiną z wyższym momentem będzie bardziej elastyczne niż tej samej pojemności wolnossący beznyniak...z prostej przyczyny patrzcie w jakim zakresie obrotów macie maksymalny moment a jak dalej to nie przekonuje to myślę, że "ustawka" na zamkniętym torze rozwieje wszelkie wątpliwości
    Born to be wild.

Użytkownik Znawca Avatar Intruz
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    147 2.0 TS, 159 2.0 Jtdm SW

Domyślnie

Cytat Napisał janio Zobacz post
    1. Dlaczego sądzisz, że to jest błąd?
    2. Jakoś dziwnie rozbieżne (i to sporo) od danych fabrycznych są podane zarówno prędkości maksymalne, jak i przyspieszenia, oczywiście na niekorzyść JTS - prędkość maksymalna 201, podczas gdy dane fabryczne podają 212 i przyspieszenie 0-100 km/h 10,6 s, podczas gdy dane fabryczne podają 9,7 s.
    Dletego, że mierzyłem swoją przed chipem i te dane pokrywały się z moimi pomiarami elastyczności w zakresie predkości 80-120 km/h. Na tej stronie są podawane dane rzeczywiste z pomiarów przeprowadzanych przez branżowe czasopisma motoryzacyjne, a nie dane fabryczne, które zazwyczaj są optymistyczne...
    Ostatnio edytowane przez Intruz ; 08-05-2012 o 14:53