No to moje V6 też na płaskim jednostajnie może mieć 1.5-2krpm i jedzie. Musze sprawdzic czy mnie nie oszukali![]()
No to moje V6 też na płaskim jednostajnie może mieć 1.5-2krpm i jedzie. Musze sprawdzic czy mnie nie oszukali![]()
Moje eco to 2000 - 3000 rpm, zmiany biegów przy 2500 rpm, nie przekraczanie 120 km/h - wtedy mieszczę się w 6l/100;
w szybszej wersji trasy (czytaj: jak się spieszę), przy 140 - 160 km/h, potrafi pobrać nawet 8l/100. W mieście nie ma eco![]()
Jak się ma eco driving do jazdy automatem? Mój 2.4 JD 20v 200km raczej przerzuca na najwyższy możliwy bieg, a auto się toczy w przedziale 1500-1800, a w ruchu miejskim to i niżej. Dopiero za miastem jestem w stanie wejść w granice 2000rpm. Jak jeździć czymś takim?
Moja jazda to max 80km/h i 4 bieg, wtedy pali najmniej- w drodze do pracy - 4,2l/100 (Auto rozgrzane)Wierzcie lub nie.
U mnie w automacie (tiptronic) jest podobnie. Przedzial 1200-1800 obrotow jak spokojnie jezdze. Dopiero mocniejsze wcisniecie gazu powoduje, ze silnik przekracza 2k obrotow, ale i tak na chwile, a potem wrzuca 1-2 biegi wyzej i znowu bardzo niskie obroty. Jedynie w trybie sport mam caly czas >2k obrotow.
No ale przy tym momencie chyba nie masz problemow w poruszaniu sie w tak niskim zakresie obrotow?
Eco driving z automatem to chyba jedynie w trybie recznym. Bo wtedy masz pelna kontrole nad autem, np. mozliwosc hamowania silnikiem przy dojezdzaniu do swiatel, wczesniejsza zmiana biegow przewidujac co sie dzieje na drodze, itp.
Pozdro,
Bartas
Bartas nie sądzę żeby na trybie ręcznym w skrzyni aisnia w cromie miałbyś pełną kontrolę nad autem ,i tak nie wrzucisz za niskiego biegu ,jeśli nie pozwoli ci na to sterownik skrzyni jak różnież hamowanie silnikiem powinno być także w trybie auto ,skoro w starszej skrzyni aisin aw55-50 w 166fl hamuje silnikiem na auto to tak samo powinno być w nowszej skrzyni w cromie
Dziwi mnie wasza jazda na obrotach poniżej 1500 czy nie szkoda wam dwumasy?? przedział 1700 do 2100 jest najbardziej oszczędny dla silnika jak i zużycia paliwa. Kolega zielony zmiana biegu przy 1500 to naprawdę już rzeźnia zmiana biegu powinna oscylować w granicach 2tys obrotów. Alfy akurat nie mają skrzyni przystosowanej do bardzo niskich obrotów czyli rozpędzania od 1,2 jazdy na 4 czy 3 albo nie daj boze 5. Oczywiście wiadomo będzie burza tym co napisałem. Ale powiedź szczerze czy nie słyszysz buczenia w budzie jak auto na 5 rozpędzasz z 1,2 tys obrotów.