Strona 8 z 20 PierwszyPierwszy 123456789101112131415161718 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 199

Temat: [156] Projekt 20VT

Moderator Znawca Avatar Teddy84
    Mieszka w
    Legnica
    Auto
    156 2.0 Turbo/Giulietta 1.4TCT MY'16

Domyślnie

Cytat Napisał rybakmj Zobacz post

PS. teddy , żebyś nie zrozumiał mnie źle,do ciebie nic nie mam,rób maszyne jak sobie tylko zamarzysz,ale faktycznie seryjny komp będzie o wiele bezpieczniejszym rozwiązaniem,bo na ECU.nawet jesli sam ogarniejsz powiedzmy chociaż odpalanie,to potem,w razie komplikacji nikt ci nie będzie chciał tym się zająć.Także jesli uparłeś się na stand alone,to rób to u kogoś,kto się na tym zna i to robił,do kogo będziesz mógł kiedyś ,w razie co, jechać.
    A kto tu się uparł na stand alone ?? O żadnym standalone nie ma mowy tylko o dopięcie świniaka żeby pomóc fabrycznemu ECU. Ale spokojnie panowie skończę to pokaże efekt. Wybrałem taką drogę i tak pozostanie.

- - - Updated - - -
    Ostatnio edytowane przez Teddy84 ; 20-01-2013 o 12:16

Użytkownik Romeo
    Auto
    brak

Domyślnie

Siewcu luz,komus przypomniała się chyba era gaźników,gdzie samemu można było rozkminiać,bez tragicznych w skutkach konsekwencji.
    Problem jest tego typu, że potem to jeden z drugim przeczyta, nie weźmie poprawki na foruma i wysadzi motorwownię...

Samych limiterów będzie w takim 20VT od groma.Mapy paliwa i geometrii turbo to również " kaszka z mleczkiem" do robienia korekt.AFR to też pewie dziecinada hehe.Najlepsze na koniec: nawet jesli ktoś ma amatorsko jakiekolwiek pojecie,to conajwyżej zrobi przecietnie bezpieczny mod ,bez szałowego wyniku,że nie mówiąc o chociażby dobrym przebiegu krzywych,ale " satysfakcja" będzie bezcenna zwłaszcza po wywaleniu kupy siana i zaoszczędzeniu marnego tysiaka czy półtorej na profesjonalne strojenie.
    Geometrii turbo tam nie ma, nie wiem czy akurat to ECU steruje samo z siebie doładowaniem, ale widzę, że rozumiesz co miałem na myśli A takie samoróby były, ale czy to bezpieczne... Dobre pytanie

PS. teddy , żebyś nie zrozumiał mnie źle,do ciebie nic nie mam,rób maszyne jak sobie tylko zamarzysz,ale faktycznie seryjny komp będzie o wiele bezpieczniejszym rozwiązaniem,bo na ECU.nawet jesli sam ogarniejsz powiedzmy chociaż odpalanie,to potem,w razie komplikacji nikt ci nie będzie chciał tym się zająć.Także jesli uparłeś się na stand alone,to rób to u kogoś,kto się na tym zna i to robił,do kogo będziesz mógł kiedyś ,w razie co, jechać.
    Żeby to jeszcze był standalone to pół biedy, bo wszystko do niego podpięte, ale piggyback...

Cytat Napisał Teddy84 Zobacz post
    Wybrałem taką drogę i tak pozostanie.
    To ja sobie rezerwuję prawo do powiedzenia "a nie mówiłem" jak coś nie będzie działać

Mieszka w
    Legnica
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał siewcu Zobacz post
    Geometrii turbo tam nie ma, nie wiem czy akurat to ECU steruje samo z siebie doładowaniem, ale widzę, że rozumiesz co miałem na myśli
    No właśnie nie wiesz. Problemy zaczynają sie począwszy od możliwości fabrycznego przepływomierza przez sterowanie doładowaniem. Rozumiem przed czym chcesz mnie uchronić ale poważnie juz dawno to przemyslałem i jednak wiecej zalet jak wad wiec tak zostanie.

Użytkownik Znawca Avatar bimsky
    Mieszka w
    Alwernia
    Auto
    Toyota Camry + 75 3.0M

Domyślnie

Faktycznie, zapomniałem, że pokaże on błąd każdego fabrycznego czujnika.
    Pod warunkiem, że będzie do niego podpięty - samemu będzie to można stwierdzic. Det w standardowym setupie korzysta z czujnika temperatury czynnika chłodzącego, czujnika temperatury powietrza w dolocie, czujnika ciśnienia w dolocie i czujnika położenia przepustnicy. W zupełności mu to wystarcza do poprawnego funkcjonowania, a jak chcesz się teraz licytowac, kto wie więcej - mam to w nosie.

Szerokiej drogi ze strojeniem auta samemu, na pewno każdy to sam ogarnie, w końcu 99% osób mających cokolwiek wspólnego z tuningiem zna dokładnie zasadę działana silnika, rozumie wszystkie przemiany termodynamiczne zachodzące w silniku i jest w stanie zrobić to tak, żeby motoru nie wysadzić. Genialny argument, szkoda tylko, że bezwartościowy.
    Dzięki. Najłatwiej wyłożyc kasę i czekac na gotowe. Tak samo wysadzic motor może 'profesjonalny zakład' jak i 'garażowy amator'. Kwestia MYŚLENIA, co się robi i czy się wie, co się robi.

Biorąc pod uwagę fakt, że najlepszy komputer to seryjny komputer, ma odpowiednie zabezpieczenia, korekty itd, a ten akurat da się stroić. DET ma sens jedynie wtedy, gdy nie da się wystroić fabrycznego ECU(np część Denso z lat 90tych) w żaden normalny sposób.
    Najlepszy do momentu, kiedy nie zacznie ograniczac. Druga sprawa - nie zawsze fabryczne ECU jest i co wtedy? Leciec z płaczem do 'profesjonalistów'?

bimsky, zróbmy tak, że podstawię Ci jakieś auto z ecumasterem, lekko podłubane, i zobaczymy czy sobie poradzisz z wystrojeniem(oczywiście w taki sposób, żeby nie wysadzić motoru przy drugim czy trzecim depnięciu do podłogi). Spowodujesz wyjście korby bokiem, zastukasz silnik, potopisz tłoki, będzie Cię to kosztowało kilka(naście) tysięcy to wtedy zrozumiesz, że czasem lepiej nie pchać rąk tam, gdzie się nie powinno. Z resztą, gdyby każdy mógł sobie sam stroić silnik nie byłoby czegoś takiego jak branża tuningowa, a chipa robiłoby się za 50zł pod marketem - płacąc byle komu, a nie człowiekowi, który lwią część życia poświęcił na dogłębne poznanie i zrozumienie zasady działania silnika, żeby być w stanie wystroić silnik i wziąć za to jakąś odpowiedzialność.
    Możesz podrzucic, ale nie mam czasu nawet dokończyc map w swoim samochodzie, a co dopiero zajmowac się cudzymi. Mądrości rybaka nie skomentuję.
    http://www.facebook.com/75modificata/ <- opowieść o trudnej i burzliwej miłości ;-)

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar omen
    Mieszka w
    Piekary Śląskie
    Auto
    GT

Domyślnie

zaglądam do wątku i widzę tu samych profesjonalistów.. Nic tylko twierać własne hamownie i wysadzać klientom silniki

Teddy jak chcesz się bawić to się baw..
    Ja próbowałem sam grzebać i po spędzeniu kupy czasu przed forami, oprogramowaniem itd stwierdziłem, że to nie ma najmniejszego sensu..

I tak wolę zapłacić i się nie martwić czy wysadzi mi motor po 5km czy po 5000km. A o malutki nie zauważalny błąd nie jest łatwo.
    To niestety nie stare silnik gdzie pokręciło się 2 czy 3 śrubami i było widać efekt bez obaw o motorownię.

- - - Updated - - -

zaglądam do wątku i widzę tu samych profesjonalistów.. Nic tylko twierać własne hamownie i wysadzać klientom silniki

Ja próbowałem sam grzebać i po spędzeniu kupy czasu przed forami, oprogramowaniem itd stwierdziłem, że to nie ma najmniejszego sensu..

I tak wolę zapłacić i się nie martwić czy wysadzi mi motor po 5km czy po 5000km. A o malutki nie zauważalny błąd nie jest łatwo.
    To niestety nie stare silnik gdzie pokręciło się 2 czy 3 śrubami i było widać efekt bez obaw o motorownię.

Użytkownik Romeo
    Auto
    brak

Domyślnie

Cytat Napisał bimsky Zobacz post
    Dzięki. Najłatwiej wyłożyc kasę i czekac na gotowe. Tak samo wysadzic motor może 'profesjonalny zakład' jak i 'garażowy amator'. Kwestia MYŚLENIA, co się robi i czy się wie, co się robi.f
    Tylko masz zasadniczy problem ze zrozumieniem jednego - oddajesz to firmie, to weźmie ona odpowiedzialność za wysadzenie motoru, to raz, a dwa, wiedzą jak to funkcjonuje. A nie jest to kwestia myślenia, tylko wiedzy. I to bardzo dużej.

Najlepszy do momentu, kiedy nie zacznie ograniczac. Druga sprawa - nie zawsze fabryczne ECU jest i co wtedy? Leciec z płaczem do 'profesjonalistów'?
    Jak zacznie ograniczać to wkłada się SA, nie det. Potrafią turbo cieniasy jeździć na fabrycznych kompach, punto turbo na fabrycznych kompach, 20vt też, i jakoś nikt nie narzeka. Jak kończy się zakres przepływki to wrzuca się większą, jak nie masz pojęcia jak to zrobić to jest to znak, że nie powinieneś zajmować się tuningiem. A już na pewno nie elektronicznym.

Możesz podrzucic, ale nie mam czasu nawet dokończyc map w swoim samochodzie, a co dopiero zajmowac się cudzymi. Mądrości rybaka nie skomentuję.
    Nie masz czasu? Czy może wiedzy? Do 1.8T też założyłeś sobie deta? W końcu to tak iście genialne rozwiązanie...

Mieszka w
    Legnica
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał omen Zobacz post

.
    Ehhh nie dość ze profesjonaliści to jeszcze próbujący mi wmawiać rzeczy których nie napisałem najpierw jeden co twierdzi ze montuje SA (nie wiedzieć czemu) a teraz ty omen piszący że ja się tym sam będę zajmował( o czym też nigdzie nie wspomniałem). Nie mam zamiaru mówic co gdzie i z kim bo nie taki jest cel tego tematu. Osobiście nic do nikogo nie mam ale kurde ludzie tyle podniety z byle powodu ?? Chciałbym zakończyć tą przepychankę więc następny post napisze jak auto odpali.

BTW. Bimsky jak uznasz że warto tutaj posprzątać to jestem za
    Ostatnio edytowane przez Teddy84 ; 20-01-2013 o 14:30

Użytkownik Znawca Avatar rybakmj
    Mieszka w
    Grajewo,podlasie
    Auto
    Kia Sportage 1.6 PB 177km

Domyślnie

Geometrii turbo tam nie ma, nie wiem czy akurat to ECU steruje samo z siebie doładowaniem, ale widzę, że rozumiesz co miałem na myśli A takie samoróby były, ale czy to bezpieczne... Dobre pytanie
    Fakt,zmienna geometria w benzynie turbo pojawia sie w porschawce ( borg warner) chyba tylko,co nie zmienia faktu kwestii doładowania itp.

Tak czy siak własciciel rozumie o co chodzi,my sobie popisalismy,bimsky nadal swoje wie, także wszystko jest ok .

Użytkownik Znawca Avatar wheelerwasp02
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6TS 120KM

Domyślnie

Ja mam pytanko do kolegi odnośnie hamulców bo również stawiałem wcześniej na Brembo 330 z 159 bo są stosunkowo tanie.. a jak kolega zamierza lub rozwiązał problem braku pasujących tarcz do tego zacisku do 156?

Opcje które ja widziałem
    1. Każdy komplet tarcz u tokarza wiercić, robić dodatkowy rozstaw otworów na 5x98
    2. Kupować tarcze od 156 GTA i toczyć je od razu o 4mm (po 2mm na stronę) żeby pasowały do zacisku od 159
    3. Przerobić zacisk pod tarczę od 156 GTA czyli poszerzyć wewnątrz o 4mm (2mm na stronę) ..

Wkońcu odpuściłem bo kazda opcji byłaby męcząca w eksploatacji.. a opcja 3 u każdego kogo pytałem bez sensu i trudna do wykonania..
    Pozdrawiam Kuba

Pomogłem kliknij "Podziękuj"

Użytkownik Znawca Avatar bimsky
    Mieszka w
    Alwernia
    Auto
    Toyota Camry + 75 3.0M

Domyślnie

Tylko masz zasadniczy problem ze zrozumieniem jednego - oddajesz to firmie, to weźmie ona odpowiedzialność za wysadzenie motoru, to raz, a dwa, wiedzą jak to funkcjonuje. A nie jest to kwestia myślenia, tylko wiedzy. I to bardzo dużej.
    o tak, iście szamańskiej wiedzy, dostępnej dla WYBRANYCH. HUEH.

Jak zacznie ograniczać to wkłada się SA, nie det. Potrafią turbo cieniasy jeździć na fabrycznych kompach, punto turbo na fabrycznych kompach, 20vt też, i jakoś nikt nie narzeka. Jak kończy się zakres przepływki to wrzuca się większą, jak nie masz pojęcia jak to zrobić to jest to znak, że nie powinieneś zajmować się tuningiem. A już na pewno nie elektronicznym.
    No i bardzo dobrze, że potrafią. A słyszałeś o takiej funkcji w decie, która emuluje standalone i spisuje się w tej roli całkiem poprawnie? Sądząc po wypowiedziach - nie bardzo.

Nie masz czasu? Czy może wiedzy? Do 1.8T też założyłeś sobie deta? W końcu to tak iście genialne rozwiązanie...
    Fakt, wiedzy szamańskiej dla wybrańców nie posiadam. Posiadam za to mózg, który w pewnych sytuacjach pozwala mi zrobić pewne rzeczy samemu, bez niczyjej łaski. Co do mojego motoru - guzik za przeproszeniem wiesz i nie wiem po co starasz się zabłysnąć. ;D

Teddy84, niestety tutaj posprzątać nie mogę, ale zgłoś raport do moderacji, andrew zobaczy co jest grane i pozamiata.
    http://www.facebook.com/75modificata/ <- opowieść o trudnej i burzliwej miłości ;-)