Strona 8 z 30 PierwszyPierwszy 123456789101112131415161718 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 295

Temat: wady chip tunningu

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    sląsk
    Auto
    JTD

Domyślnie

Cytat Napisał cra3y Zobacz post
    cinek_, czy wszyscy Twoi klienci przychodzą tylko po więcej Nm i KM? Czy zdarzają się wyjątki, które chcą nieco "zlinearyzować" przyrost Nm (żeby rósł jednostajnie, bez nagłego "pierdoln...") do powiedzmy 2200-2300obr/min a później zachować ten max Nm do jak największych obrotów (niekoniecznie go podnosząc ponad serie, a jeżeli już to celem własnie osiągnięcia prostej, poziomej).

Po co to? fajnie jeździ się po mieście, jak moment przyrasta liniowo (oszczędza sprzęgło i dwumasę), a powyżej tych 2300 obr fajnie się wyprzedza.
    Jak poogląda kolega wykresy omawianych silników zobaczy kolega jak krzywa momentu jest pociagnięta po modyfikacji u mnie a jak wygląda przed nią. Moment jest maksymalnie rozciągnięty w funkcji obrotów jego maksymalna wartość nigdy nie przypada na niskie obroty jak w przypadku serii w 150mjtd. Jeśli ktoś chce mocno (oczywiście z zachowaniem barier bezpieczeństwa) to tak ma, jeśli życzeniem będzie gładki przebieg momentu w wartościach seryjnych to i tak zrobimy, żaden problem
    Przykład http://cinsoft.pl/adminjtd/foto/166_195.jpg
    www.cinsoft.pl; http://www.facebook.com/CINSOFT
    CHIPTUNING, MECHANIKA, MODYFIKACJE
    USUWANIE DPF, EGR, KLAP WIROWYCH
    HAMOWNIA OBCIĄŻENIOWA 4x4 MAHA LPS 3000

Użytkownik Alfa i Omega Avatar cra3y
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Auto
    Z4 E89

Domyślnie

Wiem jak przebiega wykres serii 1.9 JTDm 150KM, stąd było moje zapytanie. Dostałem odpowiedź, dzięki!
    Pozdrawiam
    K.Gajda(cra3y)

Użytkownik Romeo Avatar oops2k
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Navara - byla, 159SW - jest!

Domyślnie

Ze tez cholera mojej nie da sie zrobic metoda bezinwazyjna

Użytkownik Rowerzysta Avatar Dziara
    Auto
    alfa romeo 159

Domyślnie

Cytat Napisał losdamianos Zobacz post
    Byłem u "bardzo dobrego" i znanego tunera. Z tego co wiem w Wawie jest ich tylko kilku ( liczących się) więc jest ON jednym z nich.
    Mozesz podac konkretna firme ?? Byl to MR Motors ?? bo wlasnie tam sie wybieram za jakis tydzien ...

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał cinek_ Zobacz post
    Ceryfikat itd, dobre. Auto zmierzone na inercji dlatego wyszedł niuton z kosmosu. Taki niuton obsra seryjne przeniesienie to primo, secundo dmuchnąc trzebaby z 1,7-1,8b co zabije ori dmuchawę.
    Ad sprzęgieł i dwumasów - dlaczego na oryginale nie telepało?
    No i na razie ta zagadka nie jest rozwiązana. Bo zarówno na Valeo aftermarketowym, jak i na zestawie oryginał FPT - są dokładnie takie same objawy, o czym zresztą wiesz. I co z takim fantem można zrobić? Kupić kolejny oryginał w ASO, mając nadzieję, że tym razem się uda trafić na odrobinę lepiej zrobioną dwumasę? Na sofcie oryginalnym drgań nie ma - więc średni powód do reklamacji - więc finansowo też niezbyt ciekawie zaczyna to wyglądać.
    Zbieg okoliczności, że kolejne 3 komplety sprzęgło/dwumas mają TE SAME problemy - czyli drgania przy max momencie? A skąd mamy mieć pewność, że w trakcie cyklu produkcyjnego części zamiennych zarówno na rynek aftermarket, jak i dla dealerów Alfy, Valeo nie wprowadziło sobie jakichś ekonomicznie uzasadnionych modyfikacji w swoich produktach? I dwumasy montowane oryginalnie w autach w roku 2006 czy 2007 były odrobinę wytrzymalsze i znosiły większy niuton, niż dwumasy, schodzące z taśmy w 2010 czy 2011 roku... Na ten moment nie mam innego wytłumaczenia tego zjawiska, które niestety nie jest jednostkowym przypadkiem.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Znawca Avatar karmal
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Maserati Ghibli S 3,0 410KM

Domyślnie

Koledzy ja się też wypowiem
    Dwa lata temu ( przebieg 188tys. km ) zaczęło mi się ślizgać sprzęgło. Wymieniłem sprzęgło i dwumas no i Cinek podniósł moc....
    Moc została podniesiona do 188KM i 406Nm

Po dwóch latach jeżdżenia jestem meeega zadowolony Całkowicie inne auto, elastyczność.... szybciej wkręca się na obroty... Nie mówiąc o mniejszym apetycie na paliwo ( choć to większa zasługa wycięcia DPFa ).

Podsumowując:
    - dobry tuner to podstawa ( z czystym sumieniem Cinka moge polecić - zresztą w nagłówku każdej wiadomości mam info
    - jakbym miał zrobić to drugi raz... to bym zrobił i nawet trzeci

Alfa ma teraz 233tys. i śmiga aż miło

Normalnie jeżdżąc nie przekraczam 2,5 tys. obrotów - i już bardzo fajnie śmiga.
    Dynamicznie do 3tys. więcej baardzo rzadko kręcę.
    Ostatnio edytowane przez karmal ; 29-01-2013 o 23:19

Łada Niva prod. 2010 w posiadaniu od 02.2017 )

Aktualnie Maserati Ghibli S

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    sląsk
    Auto
    JTD

Domyślnie

Cytat Napisał mariuszoles Zobacz post
    To oczywiście także będzie zależeć od sposobu użytkowania. Tak jak sam pisałeś, osoba która umie się należycie obchodzić samochodem będzie dbać o podzespoły tego samochodu zarówno przy fabrycznym programie, jak i przy zmodyfikowanym. To nie ulega wątpliwości. Oprócz tego jest jednak jeszcze kilka spraw:
    1. Nie każdy umie się z tym autem należycie obchodzić
    2. Każdy kto robi chipa nie robi tego po to, by jeździć autem tak samo jak na standardowym programie, bo to wtedy jest wyrzucanie pieniędzy w błoto
    3. Nawet jak ktoś umie się z autem obchodzić należycie to jednak większa moc kusi i prosi się o wykorzystanie. Chociaż od czasu do czasu.

Sam zwróciłeś też uwagę, że "interwał kolejnej wymiany będzie zbliżony". Pytanie brzmi jak bardzo będzie zbliżony. Jestem świadom, że to zależy od bardzo wielu czynników i nie da się na to jednoznacznie odpowiedzieć. Reasumując, żeby nie być źle zrozumianym: Ja uważam, że cinek uczciwie podchodzi do temat bo przecież nikomu nie wciska że chip nie ma żadnego wpływu na podzespoły auta. Takie teorie natomiast niekiedy prezentują sami użytkownicy zmodzonych aut, by utwierdzać się w przekonaniu że dobrze wydali swoje pieniądze i podjęli słuszną decyzję. Rozumiem i takie podejście. Prawda jest jednak taka, że decyzje podejmuje każdy sam ale dobrze, że jest ten temat i mogą się tu pościerać różne opinie. Osoby, które będą chciały zrobić chipa powinny to wszystko przeczytać i samodzielnie wyciągnąć wnioski, by być świadomym wszystkich, nawet bardzo hipotetycznych konsekwencji.
    Na głupotę użytkownika i seryjny soft nie pomoże
    Jest kilka grup userów - młodzi gniewni którzy katują ile wlezie; standardowy użytkownik który chce mieć zapas podczas ewentualnego manewru np wyprzedzania oraz tacy którzy robią modyfikację celem optymalizacji pracy jednostki i zmniejszenia zużycia paliwa praktycznie wcale nie wykorzystujący dobrodziejstw remapu. Coraz częściej zdarzają się użytkownicy w wieku 50-70lat którzy przyjeżdżają z zamiarem poprawy fabryki - o jeżdżenie z sandałem w podłodze po autostradzie przy granicznym egt takich ludzi nie podejrzewam.

Jak bardzo będzie zbliżony - wróżką nikt nie jest. Częsci aftermarketowe są gównianej jakości niestety, osobiście pakuję do auta tylko oryginały i z tymi nie mam problemu. W autach klientów u których montowaliśmy oryginalne przeniesienia nie ma problemu z drganiami itp mimo mocnych softów. Nasza zastępcza marea z oryginalnym przebiegiem obecnie 506tyś km z softem 126/260 ma dalej oryginalny motor jeżdżący na syntetyku, dopiero drugą turbinę i kończące się 2gie przeniesienia napędu. Autem jeździ wielu kierowców - zły wynik?

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

A jest jakas "sportowa" dwumasa i sprzeglo do Alfy?

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    sląsk
    Auto
    JTD

Domyślnie

Cytat Napisał oops2k Zobacz post
    Ze tez cholera mojej nie da sie zrobic metoda bezinwazyjna
    Chyba że włączymy stalowe jaja <LOL>

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Tomek_KRK Zobacz post
    No i na razie ta zagadka nie jest rozwiązana. Bo zarówno na Valeo aftermarketowym, jak i na zestawie oryginał FPT - są dokładnie takie same objawy, o czym zresztą wiesz. I co z takim fantem można zrobić? Kupić kolejny oryginał w ASO, mając nadzieję, że tym razem się uda trafić na odrobinę lepiej zrobioną dwumasę? Na sofcie oryginalnym drgań nie ma - więc średni powód do reklamacji - więc finansowo też niezbyt ciekawie zaczyna to wyglądać.
    Zbieg okoliczności, że kolejne 3 komplety sprzęgło/dwumas mają TE SAME problemy - czyli drgania przy max momencie? A skąd mamy mieć pewność, że w trakcie cyklu produkcyjnego części zamiennych zarówno na rynek aftermarket, jak i dla dealerów Alfy, Valeo nie wprowadziło sobie jakichś ekonomicznie uzasadnionych modyfikacji w swoich produktach? I dwumasy montowane oryginalnie w autach w roku 2006 czy 2007 były odrobinę wytrzymalsze i znosiły większy niuton, niż dwumasy, schodzące z taśmy w 2010 czy 2011 roku... Na ten moment nie mam innego wytłumaczenia tego zjawiska, które niestety nie jest jednostkowym przypadkiem.

Drgania są dalej ale temat będziemy starali się rozwiązać bo niuton nie jest żaden kosmiczny.
    Niemniej różnica w częsciach jest - aftermarketowe koło z tego co słyszałem po kilkuset km było już mocno zdewastowane czego przy kolejnym demontażu na oryginale i większym przebiegu nie uświadczono.

Mieszka w
    Kraków
    Auto