Nie moglem powstrzymac sie zeby nie napisacMaciek a powiedz mi skad ECU bierze tem silnika? Z czujnika na termostacie, wiec moze jemu trzeba sie blizej przyjzec? Ja jestem tego samego zdania co kolega wyzej, ze tak jest zrobiony ten wskaznik kabinowy zeby przeklamywal +-2 C ale nie 15 C.... Moim zdaniem 70 C na wskazniku to za malo... a jaka ECU widzi tem silnika to inna bajka, moze jest zle wyskalowany ten wskaznik kabinowy ale bez przesady... W ogole wedlug mnie Vernet to bardzo dobra firma (pracuje w Inter Carsie) i nie zrobila by wyzszej tem otwarcia termostatu dla szpanu... Napewno robili badania i wedlug nich te 70 C na wskazniku jest za malo... A co do serwisu to myslisz ze nasze polskie serwisy sa najlepsze i trzeba im ufac za kazdym razem? Ilu osobom w tym forumowiczom zle cos naprawili lub wzieli pieniadze i w ogole nie naprawili... Mam znajomego we Wloszech i u nich tem na tym oryginalnym termostacie utrzymuje sie ok 90 C czy to jest TS czy JTD wiec u nas w Polsce musi byc cos nie tak, a to dlatego ze we Wloszech jest bardzio goraco i zeby uzyskac tam taka tem silnika to nie jest problem nawet w trasie i dlatego Vernet zawyzyl otwarcie termostatu dla wersji Europa. Oryginal mozesz montowac sobie we Wloszech ale nie w Polsce gdzie tem powietrza jest duzo nizsza niz tam. Ja polecam jak najbardziej firme Vernet nawet dla silnikow JTD