Wiem jest w pierwszym poście oglądałem, i tam ten człowiek używa ściągacza czy jak to by nie nazwać, dlatego podałem w pozycje z allego żeby ktoś rzucił okiem okiem który będzie się bardziej nadawać
Wiem jest w pierwszym poście oglądałem, i tam ten człowiek używa ściągacza czy jak to by nie nazwać, dlatego podałem w pozycje z allego żeby ktoś rzucił okiem okiem który będzie się bardziej nadawać
Ostatnio edytowane przez kobe83 ; 29-03-2017 o 06:19
Włoski geniusz, włoska technologia, włoska pasja.
Ja zawsze kilka razy młotkiem walnalem i sworzeń luzowal bez problemu... Jednak również zaopatrzylem się w ściągacz i jednak mając narzędzie odpowiednie do czynności jest latwiej
Dobra wielkie dzięki Panowie za rady
No i wykrakaliscie... Mam lewy górny do wymiany bo coś postukuje. Dobrze ze mam na zapas to przy wymianie kółek na letnie się tym zajme
Ściągacz bardzo ułatwia i skraca czas wymianie wahacza. Ja podczas wymiany wahaczy wyjmuje cały amortyzator. Jest szybciej niż kombinować i ustawiać odpowiednio sprężynę żeby wyjąc śrubę. Przy okazji można oczyścić, zabezpieczyć kilka śrub i jest dobry dostęp go górnego wahacza. Najważniejsze przy wymianie górnego wahacza to jego pozycja podczas dokręcania. Sposób z filmiku przerabiałem i niestety ze złym skutkiem jeżeli chodzi o czas użytkowania wahacza. Obecnie robię to w taki sposób. Dokręcam wahacza z wyczuciem , tak żeby miał jeszcze delikatny luz. Następnie montuje całość....... przykręcam koło, opuszczam samochód z podnośnika i wtedy dokręcam boczne śruby wahacza. Ten patent "sprzedał" mi pewien "góru" od alf.
Ile zajmuje czasu wymiana górnego wahacza i ile może mniej więcej kosztować?
Jest: Alfa Romeo GIULIA Veloce 2.0 280KM
Była: Alfa Romeo 156 1,9 JTD 120KM 2001
Była: Alfa Romeo 147 1,6 T.Spark 120KM 2003
Jest: Alfa Romeo 159 1,9 JTDm 2006 120KM -> 150KM by ConMir.pl - polecam.
Jak jesteś wprawiony to 30 minut jak nie to godzinę. U mechanika nie wiem ile ale myślę że koło 100 zł bo za 50 raczej nikt nie będzie się z tym bawił
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
Ja ostatnio rekord pobiłem bo 20min z hakiemU mechaniora jak nie obejdą tego sposobem i zdemontują amor żeby go wykręcić to może wyjść nawet więcej niż 100. A dwa browarki do roboty to parę PLNów, kwestia wprawy bo pamiętam jak za pierwszym razem się męczyłem z dziadem
![]()
Ja mam i używam ten pierwszy.