Strona 80 z 99 PierwszyPierwszy ... 30707172737475767778798081828384858687888990 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 791 do 800 z 984

Temat: Przy włączonej klimatyzacji coś brzęczy, nasila się wraz z obrotami

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Ja też poprosiłem o dodanie takiej ilości oleju, jaka powinna znajdować się w osuszaczu i nadal klima warczała. Widocznie podczas demontażu wyciekło więcej oleju (wydobyty z czynnikiem, ściekło z przewodów itp) i trzeba było dodać nieco więcej.

W żadnym serwisie nikt nie jest w stanie sprawdzić ile oleju znajduje się w układzie.

Użytkownik Rowerzysta Avatar ArcoMancino
    Mieszka w
    Mordor, korzenie z WGM
    Auto
    Giulia 2.0 pb 200 KM '17 Vulcano Black. Wcześniej 159 BN 1.9JTDm 8V '09 Grigio Titanio.

Domyślnie

Dzięki. To trzeba sprobowac ze zwiększeniem ilości oleju [emoji4]

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    GOP
    Auto
    159 SW | 1.9 JTDm | 150+ KM | 2007

Domyślnie

Cytat Napisał ArcoMancino Zobacz post
    Tylko ze wlasnie jestem po serwisie ze świeżo wymienionym kompresorem (BTW: w instrukcji kompresora jest napisane, ze olej został dodany fabrycznie; taka ciekawostka).
    Znaczy nie wiem jak u Ciebie, ale ja zawsze dostaję wydruk z zakładu gdzie robię klimę, na którym jest:
    1. info o il. środka jaki był w układzie
    2. info ile uzupełnione tego środka
    3. ciśnienie i szczelność
    4. ile ol. uzupełniono

i jeszcze jakieś jedno info, nie pamiętam czego dotyczy.

Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Tak jest. Ale informacji o całkowitej ilości oleju w układzie nie dostaniesz.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Ghibli'20, Giulia'18, Tonale'23, Spider'99

Domyślnie

a co to znaczy nieco więcej - 10g? ile może zaszkodzić jeśli jest np OK i nie chodzi o olej?
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Nieco więcej to tyle, żeby kompresor przestał na mnie warczeć Jak pisałem wyżej - wyczytałem, że w osuszaczu jest 30-40 ml oleju (dwa źródła miałem). W tamtym roku uzupełniono mi 30 ml. Nie pomogło. Pojechałem w tym roku i przy okazji serwisu klimy poprosiłem o dodanie 60 ml oleju. I to pomogło.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Węgrzce Wielkie / Kraków
    Auto
    159 JTD 8v SW

Domyślnie

Mam pytanie do kolegów, którzy mieli do czynienia z tymi hałasami - jaki to dokładnie był dźwięk? Czytając nie jestem pewien. Jest mowa o "buczącym ulu", "wiertarce", "warczeniu". U mnie wygląda to tak, że jak auto stoi na biegu jałowym to klima pracuje bezszelestnie. Dźwięk pojawia się, i to nie zawsze, podczas jazdy i potrafi zniknąć tak samo szybko jak się pojawia. Dźwięk przypomina łopatki wiatraka uderzające w przeszkodę - po wyłączeniu "śnieżynki" od razu znika, więc to nie dmuchawa ani też nie wentylator, bo na zewnątrz tego hałasu nie ma, nie jestem w stanie go wysłuchać (ostatnio jeździłem po garażu podziemnym żeby "wzmocnić" hałas, ale on jest słyszalny tylko i wyłącznie w środku samochodu). Trzy zakłady (w tym jeden, który właśnie wymienił/uzupełnił 23 ml oleju i 460 g czynnika) twierdzą, że wszystko jest OK, klima szczelna (faktem jest, że chłodzi jak zamrażarka i po serwisie w zeszłym roku odzyskali 450 g czynnika). Więc jeszcze raz - jaki ten dźwięk mieliście koledzy? Czy ja mam ten sam problem czy to jest coś innego?

Użytkownik Świeżak Avatar Gzibo
    Auto
    AR 159 1.9JTDM 16V 2007r.

Domyślnie

Ten sam. Lekko metaliczny, jak np wiertarka ze skończonymi trybami, albo szczotkami... Raz się włącza, raz wyłącza bo sprężarka ma właśnie takie cykle pracy.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Ghibli'20, Giulia'18, Tonale'23, Spider'99

Domyślnie

i najczęściej po ostrym przyspieszeniu na 1-3 biegu jak trafi sie wvodpowiedni punkt cyklu sprężarki klimatyzacji. mialem to wvpoprzedniej jtdm przez 8 lat a teraz mam w tbi, choc dopiero od paru miesiecy

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Węgrzce Wielkie / Kraków
    Auto
    159 JTD 8v SW

Domyślnie

Dzięki za odpowiedzi, to nie pozostaje mi nic innego jak jechać na maszynę i eksperymentować z ilościami środków (i wydawać przy okazji $$$)... Chyba na początek spróbuję dobić oleju, bo taniej ;-)