Strona 81 z 175 PierwszyPierwszy ... 31717273747576777879808182838485868788899091131 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 801 do 810 z 1749

Temat: Chip tuning - Mapy

Użytkownik Maniak resoraków Avatar weloo
    Mieszka w
    Rzeszów, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Veloce

Domyślnie

Cytat Napisał Kamil_K Zobacz post
    to co do mnie piszesz jest mi całkiem obce,
    w prawdzie jestem inżynierem mechanikiem ale od obróbki skrawaniem i o mapach paliwowych nie ma zielonego pojęcia dlatego zleciłem to gościowi który robi to juz ponad 3 lata i jak na tą chwilę nie słyszałem żeby ktoś był nie zadowolony lub miał jakaś awarię po zmianie programu,

nikt tu nie mowi o awarii po zmianie programu :>
    mowie tylko ze patrzac na ta mape wyglada ze grupa fiata to nie jest "jego" architektura, która mu dobrze wychodzi

Moim skromnym zdaniem:
    - powinien przeskalowac osie turbo zmiast podkrecac pol mapy
    - smoke limiter - to co wyżej
    - torque limiter - za nisko, szkoda sprzagła, a gora ma jeszcze potencjal - mozna podkrecic zeby bylo w razie potrzeby skorzystania z tego (np. wyprzedzanie)
    - limiter temperaturowy - nietknięty, wysterował smoke limiter i torque limiter tak, aby zalewało 70mm3 paliwa w zakresie maks. momentu obrotowego, ale przez to że nie zmidyfikował temp iq limiter-a to zaleje maksymalnie 65mm3
    - map duracyjnych nie rozkalibrowal wiec program nie jest zly, torque limiter miesci sie w zakresie przeliczonych osi
    - z tego co pamietam to w tym silniku byly tez limitery biegowe, w stilo one ostro ograniczaly, tutaj nie pamietam, a teraz nie mam jak sprawdzic (wczesniej zapomnialem zerknac czy cos blokuja, ale na pewno nie zmienial ich bo roznic nie bylo
    - zeby poprawic spalanie MOIM zdaniem powinien ruszyc takze poczatek wtrysku (SOI/BOI) i gorny zakres raila
    - z tego co widze to cos tam ruszyl jedna z map VNT, ale druga zostawiona tak jak była, logował to w czasie hamowania? nie bylo skokow na wykresie?
    - EGR można wyłączyć na 3 sposoby - switch (jeśli jest w programie), histerezy (jeśli są w programie), wypełnienie mapy Desired air quantity (tzw. EGR) najwyższą wartością która jest tam dostępna (EDC15, zazwyczaj wywołuje p0404 i nie jest to specjalnie dobry sposób na pozbycie się EGRa)

ktos mnie poprze? :>
    Ramzi? Kayrol? @sdero? cinek_? rybakmj? ktokolwiek? :>
    jak nie to prosiłbym o wyprowadzenie mnie z błędu
    Diagnostyka i modyfikacje softów; CHIPTUNING DPF EGR VSA TVA SCR info @ marcin [ małpa ] firma.xin.pl

Kayrol
    Gość

Domyślnie

mnie to przerosłeś w wiedzy jakies 2 lata temu więc ja moge tylko przytakiwać

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Kamil_K
    Mieszka w
    Rogów k/Łodzi
    Auto
    147 1.9 JTD 8V (2005r. FL)

Domyślnie

gość głównych klientów to ma posiadaczy WV ale z tego co widziałem Fiaty tez się przewijały przez jego warsztat, dlatego się zdecydowałem

odnośnie EGR-a to błędu żadnego nie wywala (a jest zaślepiony)

z tego co zauważyłem to wgrywał programem MPPS

auto nie było hamowane, nie chodziło o wzrost osiągów tylko o zmniejszenie zużycia paliwa, a z Twojej wypowiedzi wnioskuje że może to nastąpić

Mieszka w
    Rzeszów, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Veloce

Domyślnie

auto nie było hamowane, nie chodziło o wzrost osiągów tylko o zmniejszenie zużycia paliwa, a z Twojej wypowiedzi wnioskuje że może to nastąpić
    efekt placebo mysle ze zrobi wieksza robote
    Diagnostyka i modyfikacje softów; CHIPTUNING DPF EGR VSA TVA SCR info @ marcin [ małpa ] firma.xin.pl

Mieszka w
    Rogów k/Łodzi
    Auto

Domyślnie

wyjeżdżę bak do końca, zatankuje do pełna i za tydzień będę wiedział czy jest efekt, jak nie to pojadę na poprawkę, sam się w to nie będę bawił, bo to nie moja dziedzina

Mieszka w
    Rogów k/Łodzi
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał weloo Zobacz post
    nikt tu nie mowi o awarii po zmianie programu :>
    mowie tylko ze patrzac na ta mape wyglada ze grupa fiata to nie jest "jego" architektura, która mu dobrze wychodzi

Moim skromnym zdaniem:
    - powinien przeskalowac osie turbo zmiast podkrecac pol mapy
    - smoke limiter - to co wyżej
    - torque limiter - za nisko, szkoda sprzagła, a gora ma jeszcze potencjal - mozna podkrecic zeby bylo w razie potrzeby skorzystania z tego (np. wyprzedzanie)
    - limiter temperaturowy - nietknięty, wysterował smoke limiter i torque limiter tak, aby zalewało 70mm3 paliwa w zakresie maks. momentu obrotowego, ale przez to że nie zmidyfikował temp iq limiter-a to zaleje maksymalnie 65mm3
    - map duracyjnych nie rozkalibrowal wiec program nie jest zly, torque limiter miesci sie w zakresie przeliczonych osi
    - z tego co pamietam to w tym silniku byly tez limitery biegowe, w stilo one ostro ograniczaly, tutaj nie pamietam, a teraz nie mam jak sprawdzic (wczesniej zapomnialem zerknac czy cos blokuja, ale na pewno nie zmienial ich bo roznic nie bylo
    - zeby poprawic spalanie MOIM zdaniem powinien ruszyc takze poczatek wtrysku (SOI/BOI) i gorny zakres raila
    - z tego co widze to cos tam ruszyl jedna z map VNT, ale druga zostawiona tak jak była, logował to w czasie hamowania? nie bylo skokow na wykresie?
    - EGR można wyłączyć na 3 sposoby - switch (jeśli jest w programie), histerezy (jeśli są w programie), wypełnienie mapy Desired air quantity (tzw. EGR) najwyższą wartością która jest tam dostępna (EDC15, zazwyczaj wywołuje p0404 i nie jest to specjalnie dobry sposób na pozbycie się EGRa)

ktos mnie poprze? :>
    Ramzi? Kayrol? @sdero? cinek_? rybakmj? ktokolwiek? :>
    jak nie to prosiłbym o wyprowadzenie mnie z błędu
    a jeśli mogę spytać to jakim programem otworzyć te mapy ?

studiuje na PŁ i mam zajęcia w Instytucie Pojazdów więc zabrał bym na najbliższy zjazd niech 'silnikowcy' rzucą okiem

Mieszka w
    Rzeszów, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Veloce

Domyślnie

Swiftec, winols, map3d, tunerpro itd.

Mieszka w
    Rogów k/Łodzi
    Auto

Domyślnie

Swiftec, winols, map3d, tunerpro itd.

dzięki
    na sieci udało sie tylko znaleźć do pobrania WinOLS Demo, jak wczytuje mapę to niby jest wczytana bo pojawia się nazwa Alfa 147 ale folder "My maps" jest pusta, ale są mapy w "Potential maps" ale nie mają nazw jak: smoke limiter, temperature limiter etc.

Mieszka w
    Rzeszów, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Veloce

Domyślnie

dzięki
    na sieci udało sie tylko znaleźć do pobrania WinOLS Demo, jak wczytuje mapę to niby jest wczytana bo pojawia się nazwa Alfa 147 ale folder "My maps" jest pusta, ale są mapy w "Potential maps" ale nie mają nazw jak: smoke limiter, temperature limiter etc.
    hah, chyba nie myslales ze to takie proste

Mieszka w
    Rogów k/Łodzi
    Auto

Domyślnie

hah, chyba nie myslales ze to takie proste
    ano myślałem
    ok, już więcej nie pytam