Panowie mam do was pytanko i to będzie chyba najodpowiedniejszy temat. Znalazłem ciekawe felgi, ale nie jestem pewien, czy je zmieszczę. Parametry to 8.5x19 ET43, ale otwór centrujący 57,1mm. Chcę użyć dystansów przelotowych o grubości minimalnie większej niż otwór centrujący na piaście w aucie i przejść na otwór centrujący 57,1. Nie mam teraz auta przy sobie i nie mam jak sprawdzić jaką grubość ma ten kołnierz piasty. Czy ktoś może ma takie dane pod ręką/w głowie? Obstawiam, że jest to koło 10-12mm, więc teraz pytanie, czy bez problemu zmieszczę felgi 8,5x19 z finalnym et~30? Post wyżej widzę podobny setup, tylko et o 5mm większe i już z tyłu jest dość mocno wysunięte. Nie chcę, żeby coś mi ocierało, albo żebym musiał kombinować z rolowaniem nadkoli. Opony mam zamiar założyć standardowe, 235/40.
Z góry dzięki za pomoc.
Ostatnio edytowane przez tomkierz ; 21-03-2016 o 18:57
centrowanie w piaście wystaje 16mm od tarczy hamulcowej - minimalny dystans jaki można założyć to 15mm ale trzeba go odpowiednio wyprofilować - mój tokarz już zna temat, ale jak zmieniasz centrowanie to jednak pasowałoby nieco więcej czyli dystans grubości przynajmniej 17mm
Jakbyś założył dystans 17 mm to taki setup wystaje 4 mm bardziej niż jeden z moich gdzie nic nie obcierało i było jeszcze niewiele więcej miejsca, myślę że te 4mm może minimalnie obcierać przy oponie 235, jakbyś założył 225/40/19 to by raczej przeszło, opona jest nieco bardziej nachylona i lepiej się komponuje z błotnikami przy chowaniu zawieszenia
- - - Updated - - -
a pozatym 225 nie pływa po koleinach jak 235
Ostatnio edytowane przez prezes01 ; 21-03-2016 o 19:19
Dzięki za odpowiedź. Zdjęcia na końcu trzeciej strony w Twoim temacie są już na tych dystansach? Chyba powinno to zagrać w takim razie. Muszę umówić się na przymiarki tych felg i zabiore ze sobą jakis dystans 20mm.
Panowie proszę o pomoc. Wczoraj zawiozłem felgi do renowacji. Są to podkowy, problem w tym, że jadąc do fachowca miałem w glowie kolor pulverchrome, a teraz zacząłem się zastanawiać nad czarnym połyskiem. Sęk w tym, że znaleźć czarne podkowy z połyskiem w necie to masakra. I nie wiem czy wzór się nie zgubi w czerni:/. Czy ktoś mógłby zrobić wizualizację czarnych felg? Jakieś pomysły, opinie? Niżej fotki auta.
![]()
Możesz zastanowić się jeszcze nad grafitem. Ja bym się wymienił za takie jak Ty masz.
Zostaw oryginalny kolor albo coś podobnego/ np. jasny grafit. Ciemny kolor gubi kształt i nie będziesz miał ich wyeksponowanych.
1699zł do negocjacji bez opon. Za 1500-1600zł mogę sprzedać jak dla alfaholika![]()