jak to co, w raidzie nie można brać udziału, ot co.
Cytat:
- objawy zabitych wtryskiwaczy:
a. - zimny silnik zle startuje
b. - w pierwszych sekundach pracy silnika słychać mechaniczne piski z wtryskiwaczy
c. - po dodaniu lekko gazu słychać wystrzał przed nabraniem obrotów
d. - po rozgrzaniu silnika , na biegu jałowym praca jest normalna
e. - podczas jazdy z wyższymi obrotami odczuwa sie nieregularną prace silnika, dyskonfort z jazdy.
+ e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm
w ''raidzie" ?
Nie chodziło mi o objawy, tylko jak to później naprawiać. Wlewałem już jakieś środku do przeczyszczenia wtrysków do benzyny, ale na zimnym dalej szaleje i z 3-4 min muszę czekać...jak jest mróz to więcej.
- tylko środki firmy WYNN
--
http://www.forum.alfaholicy.org/show...62&postcount=8
Witam
Może ktoś mi pomoże. Mam problem z alfadiagiem i połączeniem go do ECU. Wszystko dobrze chodzi do puki się nie odpali silnika (na nieodpalonym silniku, z kluczykiem w pozycji MAR łącze się za pierwszym razem), alfadiag nie chce się wtedy łączyć wyświetlając ten komunikat:
AlfaDiag.Ecus.Exceptions.EcuNotConnectedException: Connection to Ecu is not open.
Server stack trace:
w ae.b(Byte[] A_0)
w ae.a(UInt16 A_0, Byte A_1)
w AlfaDiag.Ecus.Iso.Kwp81Ecu.a(Sensor A_0)
w AlfaDiag.Model.x()
w System.Runtime.Remoting.Messaging.StackBuilderSink ._PrivateProcessMessage(IntPtr md, Object[] args, Object server, Int32 methodPtr, Boolean fExecuteInContext, Object[]& outArgs)
w System.Runtime.Remoting.Messaging.StackBuilderSink .PrivateProcessMessage(RuntimeMethodHandle md, Object[] args, Object server, Int32 methodPtr, Boolean fExecuteInContext, Object[]& outArgs)
w System.Runtime.Remoting.Messaging.StackBuilderSink .AsyncProcessMessage(IMessage msg, IMessageSink replySink)
Exception rethrown at [0]:
w System.Runtime.Remoting.Proxies.RealProxy.EndInvok eHelper(Message reqMsg, Boolean bProxyCase)
w System.Runtime.Remoting.Proxies.RemotingProxy.Invo ke(Object NotUsed, MessageData& msgData)
w cc.EndInvoke(IAsyncResult A_0)
w b8.af()
w bt.a(a A_0)
Czasami tez pojawia się komunikat o tym, że albo kluczyk nie jest w położeniu MAR albo interface nie jest podłączony mimo tego, że wszystko jest identycznie jak na nieodpalonym silniku.
Auto jakie podłączam to AR 146 1.4 TS 97r. ECU M2.10.4. Używam alfadiaga 3.3.0.11 i interface'u VAG KLL OBDII z wyprowadzonym zasilaniem i linią L (aby pasowało pod złącze 3 pin fiat jakie posiadam). System operacyjny to windows XP Professional SP3. Ustawienia UART-a zgodnie z tym co na forum.
Prosze o pomoc w znalezieniu opisow bledow:
0x0481
0x1131
0x1151
0x2251
Takie bledy znalaz Unidiag w 156 2.0 JTS Selespeed z 2003 r. Zostaly usuniete ALE znow zapalila sie kontrolka silnika.
Jak ktos ma pelny ich opis to bede wdzieczny.
Pozdrawiam
Klaudiusz
Zrobiłem moja 145 ponad 2 tyś. km. Przed wyjazdem wszystko sprawdziłem, łącznie z błędami, wszystko było ok, zero błędów, po powrocie i podłączeniu pod AlfaDiaga pojawiły się dwa błędy :-(
Co to za błędy? co może być przyczyną ich pojawienia się poza awarią czujników?? Wykasowałem je i zobaczymy czy powróca. Silnik to 1.4 TS na ECU 2.10.4. Czy zdaża się, tak, że błąd pojawi się, wykasuje się go i już nie powróci?
Ja podłączyłem ostatnio swoją 146 z silnikiem 1.4 TS ECU M2.10.4 i pojawiły mi się 3 błędy (z czego jeden taki sam jak u ciebie):
- 000A;
- 001C;
- 0007.
Skasowałem błędy i co odpalenie pojawia się ten pierwszy błąd. Reszta już się nie pojawia. Pytałem różne osoby z forum o te błędy jednak nikt nie wie co oznaczają. Padł pomysł, że błędy te są w hexie ale jeśli nawet, to po przekodowaniu na system dziesiętny nie mogę ich znaleźć w spisie błędów wysłanych mi przez niektórych. Swoją drogą to Alfadiag rozłącza mi się po dopaleniu auta i nie daje się połączyć na uruchomionym silniku i też nikt nie wie dlaczego.
000A Hex -> 10 Dec
"Obwód sondy lambda"
0008 HeX -> 8 Dec
"Obwód czujnika fazy rozrządu"
No to juz wiem co to za bledy, teraz kwestia skad sie moga one brac? Czy blad czujnika fazy rozrzadu moze wywolac blad sondy lambda?
Co do twoich bledow to:
1C -> 34 "Obwód zaworu odprowadzania par paliwa"
7 -> 7 "Obwód przepływomierza powietrza"