Strona 82 z 135 PierwszyPierwszy ... 32727374757677787980818283848586878889909192132 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 811 do 820 z 1344

Temat: Usterki po 10 tys.( i wiecej) km

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Giulietta 1.4TB Distinctive/Sport/Premium/Dach

Domyślnie

Lakier kolor jak mój, ale ja żadnych takich śladów nie mam. Mimo kilku niewielkich odprysków od kamieni lakier wygląda idealnie, czyli bez "samoczynnych" skaz. Z drugiej strony przecież na myjkach bezdotykowych też myją karcherami ...

Daj znać jak będziesz wiedział, czy to fabryczny lakier tak złazi, czy też auto miało jakaś naprawę. Ciekawe co na to serwis i gwarancja powłoki lakierniczej.
    Czy jak zawsze obejmuje perforacje, czyli musi być dziura na wylot, czy tez takie skazy się również łapią na gwarancję.

Użytkownik Znawca
    Auto
    ​​​​

Domyślnie

No ja miałem na myśli ciśnieniowe ale oczywiście przy umiejętnym używaniu tzn jeśli duże ciśnienie to nie trzymać zbyt blisko,zaleca się co najmniej 25-30cm, chociaż ja swoją myje już tak prawie 3 lata i jeszcze nic nie odeszło chociaż nieraz bardzo blisko "jadę" przy samym lakierze . Ale jak już pisałem nie używam piany aktywnej która jest bardzo agresywna dla lakieru (z pewnością przy systematycznym używaniu go osłabia) i być może to też się przyczynia do uszkodzenia klaru.Mam znajomego lakiernika który malował już kiedyś maskę bardzo młodego auta z fabrycznym lakierem -po myjce ciśnieniowej ale to nie była alfa
    Ostatnio edytowane przez tx555 ; 18-07-2014 o 17:21

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Giulia Veloce

Domyślnie

Po ponad miesiącu oczekiwania ASO uznało reklamację i będą lakierować elementy z których schodzi lakier. Mam nadzieję, że chłopaki się przyłożą i maska będzie wyglądała lepiej niż przed lakierowaniem.
    co do pytań o, to czy używam myjki ciśnieniowej do mycia samochodu, to tak, używam. Rozumiem, że winę za odpryski lakieru można zrzucać na nieumiejętne mycie, ale powiedzcie mi w takim razie dlaczego inne auta, które miałem lub mam okazję myć, nie mają takich uszkodzeń?

Domyślnie

Włosi niestety ale mają kiepskie lakiery w tej chwili. Cala grupa fiata cierpi, kilkuletnie samochody nawet włoskiego klimatu nie wytrzymują i lakier schodzi płatami. Gdym nie widział na własne oczy dzisiątek samochodów na wpół zmatowionych bo klar odpadł to bym nie uwierzył, ze to mozliwe.
    Using Tapatalk

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Giulietta 1.4TB Distinctive/Sport/Premium/Dach

Domyślnie

Sorry, ale z tego "Włosi niestety ale mają kiepskie lakiery w tej chwili " uśmiałem się jak norka. Spójrz pod maskę od spodu, tam masz wklejkę kto jest producentem lakieru - u mnie Bosch

Użytkownik Rowerzysta Avatar TILT
    Auto
    Giulia Sprint MY21

Domyślnie

BASF a nie Bosch
    Giulietta 1.4 MA / AR 147 JTDM 16V

Domyślnie

Nie no ja wiem, ze najbardziej psują się we włoskich autach niemieckie części ale skutek widoczny jest inny i to Włosi płacą swoją reputacja za dziadostwo jakie zamawiają. Inni jakoś nie obłażą a zapewne BASF nie dostarcza wyłącznie dla Fiata.
    Ja wiem, ze każdy sposób jest dobry żeby sobie wytłumaczyć to i owo ale o rozsądku nie zappminajmy. To, ze dla wszystkich marek mamy zaledwie kilku poddostawcow komponentów nie oznacza od razu, ze dla wszystkich robią dokładnie to samo i w tych samych standardach. Fiat płaci malo i bierze nawet tandetny towar i to otrzymuje. Cena czyni cuda...

Dodano po 4 minutes:

Także nie do końca dzisiaj jest ważne kto wyprodukował lakier, pompę czy cokolwiek innego ale kto je zaprojektował, zamówił i ile zapłacił. Fiat chce tanio to taki towar dostaje. I to Fiat płaci potem cenę za te oszczędności. Mnie jako klienta nie obchodzi, ze Włoch dobry ale BASF dal ciała... Skutek jest oczywisty i niekorzystny dla tego, kto to ppskładał so kupy i sprzedał.
    Ostatnio edytowane przez marekg ; 09-09-2014 o 18:44 Powód: Dodano
    Using Tapatalk

Użytkownik Znawca Avatar dziadzia82
    Mieszka w
    Będzin
    Auto
    Julka 2018 150Mair Veloce . Stelvio Sprint 2020

Domyślnie

Nie zgodzę sie.
    Wszyscy w europie malują włoski farbkami
    A lakiery wodno-rozcieńczalnie wykańczają myjnie bezdotykowe i szczotkowe.
    Detergenty nie tylko niszczą lakier ale także klosze lamp.

Domyślnie

Z czym się nie zgodzisz? Z faktami? Te są takie, ze z wszystkich marek jakie widuję na drogach tylko grupa Fiata łuszczy się jakby łupiezu dostała??? Skoro inni malują tym samym to dlaczego tego nie widać?

Dodano po 2 minutes:

Przykro mi ale upodobanie do włoskiej motoryzacji nie powinno odbierać obiektywizmu w ocenie. Śledzę wloskojezyczne fora i sami Włosi zauważyli, ze cos jest nie tak akurat z ich samochodami.
    Ostatnio edytowane przez marekg ; 09-09-2014 o 20:45 Powód: Dodano
    Using Tapatalk

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Cytat Napisał marekg Zobacz post
    Ja wiem, ze każdy sposób jest dobry żeby sobie wytłumaczyć to i owo ale o rozsądku nie zappminajmy. To, ze dla wszystkich marek mamy zaledwie kilku poddostawcow komponentów nie oznacza od razu, ze dla wszystkich robią dokładnie to samo i w tych samych standardach. Fiat płaci malo i bierze nawet tandetny towar i to otrzymuje. Cena czyni cuda...
    Wszystko prawda. Przykład z polskiej fabryki robiącej części dla Audi, BMW i Opla. Wymagania jakościowe BMW taaaakieeeeee, wymagania Audi takie sobie, Opel brał prawie wszystko jak leciało .

Wydaje mi się jednak dziwne, że problem jest akurat z Rosso Alfa, bo ten lakier miał spore problemy na początku i poprawiono recepturę - z tego powodu musiałem chyba z pół roku dłużej czekać na swój samochód, bo kolor był niedostępny.
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS