Myślałem,że profil 45 będzie ok - wcześniej na forum czytałem, że przy 18" i profilu 40 lubi przycierać. Zaciski standardowe.
Myślałem,że profil 45 będzie ok - wcześniej na forum czytałem, że przy 18" i profilu 40 lubi przycierać. Zaciski standardowe.
Koledze wyzej pewnie chodzilo o to ze opony oryginalne maja byc dla 18" 235/45, a te ktore chesz kupic to 225/45, czyli wezsze od 10mm a przez to nizsze o 4.5mm przy tym samym profile (45). Felga w AR jest 8" a ta która chesz kupic 7.5" - to akurat nie problem, ale tylko zwracam uwage na roznice.
Felga powinna pasowac, ale opona jest ogolnie skórka I nie dosc ze bedziesz czul dziury dosc mocno, to jeszcze mozesz felge pokrzywic duzo latwiej.
Jaka nosnosc opony - wg instrukcji ma byc chyba 98 dla 18" w 159.
Inna sprawa czy felga od Opla bedzie ladnie wygladac w Alfie - no moim zdaniem pasuje troche jak piesc do nosa, no ale moze akurat Tobie sie podoba konkretny wzor.
- - - Updated - - -
Nie wiem co dokladnie zrobili, dopytam jutro. W sumie to nie bylo ustalane wczesniej, nie wiedzialem ze felgi wymagaja poprawy ksztaltu zostawilem kola z oponami tak jak je kupilem. reszta zalatwiana telefonicznie, podobno bylo roznicy 4mm pomiedzy skrajnymi wymiarami w 2 felgach, a w jednej prawie 8mm - wg goscia to bylo OK bez wplywu na oslabienie felgi. Niestety ja sie nie znam, nie potrafie tego ocenic.
W kazdym razie to jedyna firma jaka znalazlem ktora wydaje sie znac na tym co robia, specjalizuja sie tylko w felgach. Komus trzeba zaufac, mam nadzieje ze wszystko bedzie cacy zrobione I z felg bede sie w koncu mogl cieszyc (na takie jak kupilem patrzyc nie moglem)
Od kilku ładnych lat kupuje, maluje i sprzedaje felgi i czasami trafię na jakieś sztuki do prostowania i powiem Ci że pierwszy raz słyszę o toczeniu felg zamiast prostowania... tym bardziej że to od razu widać jakby była toczona, bo wychodzi ci gołe aluminium i to od razu z taką charakterystyczną fakturą po nożu tokarskim...
nigdy nikt mi czegoś takiego nie zrobił, no ale może jak ktoś oddaje jak kolega wyżej felgi do kompleksowej renowacji to takie rzeczy się robi bo przecież "i tak farba przykryje..." . Ja osobiście się nie spotkałem, ale wiem że cuda się robi na tym świecie niestety...
- - - Updated - - -
Nie straszcie kolegi bo to jest dobry rozmiar do 159, nadaje się jako zamiennik idealnie, zwłaszcza na węższą felgę żeby pasowało...
średnica opony 225/45/18 jest większa niż w podstawowym kole 215/55/16 aż o 13,9mm, a od oryginalnej opony 225/45/17 też jest większa o 2,9mm - jak widać przelicznik producenta nie jest idealny i przy każdym rozmiarze prędkościomierz pokazuje co innego...
a co do szerokości... jeździłem i na 235, a teraz na 225 i mogę powiedzieć tylko jedno, więcej 235 nie kupię, bo pomimo względnie niewielkiej różnicy w szerokości to jakość prowadzenia w koleinach jest znacząca - auto przestało pływać, ja już wiem co w przyszłości wybierać...
jedynie indeksu nośności należy przestrzegać...
- - - Updated - - -
![]()
Panowie, mam taki dylemat, czy warto iść w sruby pływające? mam na oku kilka felg 5x112 ale jakoś nie wiem czy warto i czy bezpiecznie jest z tymi plywajacymi śrubami.
Nie chce mi się pisać kolejny raz epopei na temat śrub pływających więc Ci zacytuje mój post z 14.03.2016
Poniżej są zdjęcia szpilek i nakrętek pływających, ale budowa, wygląd i zasada działania śrub pływających jest taka sama....
Cytutje:
"""""""""""a co ci przeszkadzają pływaki i dystanse? nie wiem skąd to się wzięło, ale pierwszy raz czytam jakieś takie dziwne rzeczy dopiero na tym forum i to co chwilę... widać że każdy słyszał o śrubach pływających o czymś tam ruchomym itp ale już jak jest zbudowana śruba pływająca to te osoby nie wiedzą, to samo tyczy się dystansów, ostatnio usłyszałem też tu że stosowanie pierścieni centrujących do felg innych producentów to "rzeźba"...
Przy dobrze skręconych śrubach nic nie ma się prawa dziać, takich rozwiazań używa się cały czas w sportach motorowych gdzie prędkości znacznie przewyższają te jakich używa się na drodze i uważa się to za bezpieczne rozwiązania zgodne z wiedzą inżynierską
może krótki kawałek teorii na temat połączeń śrubowych:
w bardzo dobrym połączeniu śrubowym nie występują siły ścinające i moment skręcający na śruby, a takim dokładnie połączeniem jest połączenie śrubowe felgi do piasty z dystansami lub bez...
za utrzymanie koła przy piaście i usunięcie sił tnących wraz z momentami skręcajacymi działającymi na śruby odpowiada siła tarcia między piastą a felgą (z dystansami jest tak samo)
siła tarcia jest siłą reakcji na siły prostopadłe do osi "normalnej" piasty, czyli siła nacisku od ciężaru auta i siły wywołane uderzeniami o nierówności podłoża
Siła tarcia w połączeniu śrubowym może zaistnieć tylko i wyłącznie przez odpowiedni docisk realizowany za pomocą śrub. Dobrze skręcone śruby ściskają ze sobą tak bardzo wszystkie elementy, że jedyną siłą działającą w całym połączeniu jest tarcie
śruby pływające to takie same śruby jak wszystkie inne śruby do kół, różnią się jedynie kształtem łba, nie jest on stożkowy czy kulisty, tylko całkowicie płaski. Na taką śrubę nakładana jest tulejka wyprofilowana tak, że od strony łba śruby jest płaska, a od strony gniazda felgi ma kształt stożka. Dziura w tulejce jest większa od gwintu śruby, tak aby mogła się przesuwać minimalnie na bok aby idealnie dopasować się do gniazda felgi. W ten sposób wszystkie elementy stykają się ze sobą całą powierzchnią, a docisk całego połączenia śrubowego jest realizowany jak poprzez każdą normalną śrubę, poprostu dołożony do układu jest dodatkowy element który przenosi docisk, w tym przypadku jest to w/w tulejka - sytuacja taka sama jak z dystansem.
Read more: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...#ixzz43qjlRAEW
""""""""""""""
- - - Updated - - -
Nazar ma całkowitą rację, bezpieczne w 100%!!
Jak by nie były bezpieczne to w serwisach do nowych aut nie zakładali by tego. Przykład fiata. Felgi 4x98, auto 4x100. Auto Nowe , wyjechało z salonu na srubach pływających.
SZUKASZ NOWYCH OPON? NAPISZ PRZYGOTUJE OFERTĘ.
DYSPONUJE DUŻĄ ILOŚCIĄ OPON NOWYCH JAK I UŻYWANYCH!!
Felgi nowe i używane! dystanse każdy rodzaj !
Ja nawet przy ori felgach z AR na zimę założyłem śruby pływające. Kiedyś też się zastanawiałem, teraz jestem za nie bardziej pewny niż za "normalne" śruby![]()
Polecacie jakieś konkretne felgi do czarnej Brery? Moje 19 po wjechaniu do dziury pękły - czeka mnie spawanie i prostowanie. Stan dróg po jakich się poruszam (dojazd do pracy) jest jak ser szwajcarski... jednym słowem dziury są tragiczne. Chciałbym coś co będzie wyglądać fajnie i nada się w miarę na polskie drogi (trwałe). Idealnie byłoby chyba kupić jakiegoś rosomaka...czekam na propozycje, każdej się przyjrzę.