Strona 83 z 135 PierwszyPierwszy ... 33737475767778798081828384858687888990919293133 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 821 do 830 z 1344

Temat: Usterki po 10 tys.( i wiecej) km

Użytkownik Znawca
    Auto
    ​​​​

Domyślnie

Cytat Napisał radosuaf Zobacz post
    Wydaje mi się jednak dziwne, że problem jest akurat z Rosso Alfa, bo ten lakier miał spore problemy na początku i poprawiono recepturę - z tego powodu musiałem chyba z pół roku dłużej czekać na swój samochód, bo kolor był niedostępny.
    ale jakie znaczenie ma tutaj kolor (?), zakładając że problemem jest sam lakier bezbarwny ( a nie żrąca chemia ma myjkach bezdotykowych) to nie wydaje mi sie aby był on akurat jakiś inny w rosso alfa

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Nie wiem dokładnie, jakie to były problemy, ale raczej nie z warstwą "kolorową" pod klarem... Raczej nie ma problemów "pod spodem", jeśli klar jest na miejscu...
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Znawca Avatar dziadzia82
    Mieszka w
    Będzin
    Auto
    Julka 2018 150Mair Veloce . Stelvio Sprint 2020

Domyślnie

Cytat Napisał marekg Zobacz post
    Z czym się nie zgodzisz? Z faktami? Te są takie, ze z wszystkich marek jakie widuję na drogach tylko grupa Fiata łuszczy się jakby łupiezu dostała??? Skoro inni malują tym samym to dlaczego tego nie widać?

Dodano po 2 minutes:

Przykro mi ale upodobanie do włoskiej motoryzacji nie powinno odbierać obiektywizmu w ocenie. Śledzę wloskojezyczne fora i sami Włosi zauważyli, ze cos jest nie tak akurat z ich samochodami.
    Kianki cedd też sie łuszczą Hyundai i 30 tez więc nie wiem takie są dzisiejsze farbki i tyle. Oszczędności.
    Miałem Stilo seicento teraz mam punto 2012 i julkę nigdy nie miałem problemu z lakierem i korozją.
    To samo dzieje się w krajach morza śródziemnego do tego przyczynia się słońce więc włosi Piszą na forach. Powtarzam lakiery wodno-rozcieńczalnie są mniej trwałe i są miększe.

P.s
    Jaką masz pewność ze dany element był fabrycznie malowany a nie wymieniony albo pomalowany powtórnie bo był uszkodzony w czasie transportu.

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    lubelszczyzna
    Auto
    155 1.8 16v T.Spark 103 kW 1996r.

Domyślnie

Z czym się nie zgodzisz? Z faktami? Te są takie, ze z wszystkich marek jakie widuję na drogach tylko grupa Fiata łuszczy się jakby łupiezu dostała???
    No przecież alfa słynie "od wieków" z wyblakniętych znaczków i z łuszczącego się bezbarwnego. To jest tak specjalnie pomyślane, żeby już na pierwszy rzut oka nikt nie miał wątpliwości, że to złom

Cytat Napisał dziadzia82 Zobacz post
    Kianki cedd też sie łuszczą Hyundai i 30 tez
    No jeśli takie prestiżowe marki mają Twoim zdaniem problemy z lakierem to czego możemy wymagać od alfy...

Domyślnie

Jaka pewność odnosnie naprawy elementu? Dziwnym trafem kilkanaście samochodów choćby na moim parkingu i zawsze obleziona maska i dach. Tez myślałem najpierw, ze moze naprawiane. Ale za dużo tego dookoła i uszkodzonego w ten sam sposób. W tym samym klimacie nie widziałem żeby niemieckie, francuskie czy inne auta tak samo łuszczyly klar. przykro mi.
    Using Tapatalk

Użytkownik Świeżak Avatar tomnet
    Mieszka w
    Śląsk/Tychy
    Auto
    Giulietta 1.4TB Distinctive Sport Nero Black

Domyślnie

Jaka pewność odnosnie naprawy elementu? Dziwnym trafem kilkanaście samochodów choćby na moim parkingu i zawsze obleziona maska i dach. Tez myślałem najpierw, ze moze naprawiane. Ale za dużo tego dookoła i uszkodzonego w ten sam sposób. W tym samym klimacie nie widziałem żeby niemieckie, francuskie czy inne auta tak samo łuszczyly klar. przykro mi.
    Osobiście nie zauważyłem takiego problemu, ale jaki z tego morał? Trzeba było kupić niemieckie, francuskie czy inne tym podobne, problem z głowy.

Domyślnie

Zly morał. Bo morał to powinien wyciągnąć producent, włoski, który raczej się zwija i za chwile pozostanie tylko wspomnieniem. Marchione pogrzebał Lancie, zaraz pójdzie w te ślady Alfa. A na końcu zniknie Fiat z kiczowatymi wariacjami na temat 500tki. A szkoda bo wystarczyłoby pomyśleć i wziąć przykład z vag.
    Using Tapatalk

Użytkownik Maniak resoraków Avatar dobryalf
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    giulietta serie 1 1,4TB MultiAir 16v 170KMTCT Excl

Domyślnie

Znam wieś gdzie wszyscy mają VW dla nich nie ma lepszego i nic że stawia zasłony dymne za sobą i druciarstwo z kilometra. Jestem zaskoczony że koleżeństwo po kupnie Alfy od razu narzeka. Ja osobiście znam tylko jedną wieczną rzecz - wieczne pióro.

Użytkownik Znawca
    Auto
    ​​​​

Domyślnie

nie panikuj , ja akurat nie zauważyłem jakiejś zmasowanej akcji łuszczących się lakierów we włoskich autach a tu gdzie mieszkam jest ich wyjątkowo dużo nie wyłączając w tym alfy. Nie sądzę też aby Twój klimat różnił się drastycznie od mojego. Jeśli widuję auto z łuszczącym się lakierem to jest to może jeden na kilka tysięcy spotkanych samochodów i dotyczy różnych marek, w większości ich stan wizualny wskazuje na to iż są to auta po przejściach i nie pierwszej młodości. Z pośród osób z mojego otoczenia widuję dwa takie auta i oba to seicento już kilkunastoletnie. Trzeba pamiętać że lakier to nie jest rzecz niezniszczalna i jak o wszystko trzeba o niego zwyczajnie dbać. Szczerze mówiąc nie spotkałem jeszcze nigdy auta z odpadającym bezbarwnym które :
    1. Nie było myte na szczotkach
    2. Nie było myte na myjkach ciśnieniowych gdzie chemia i zbyt wysokie ciśnienie potrafi narobić więcej szkód niż się nam wydaje
    3. Było myte tylko ręcznie szamponem z neutralnym ph
    4. Było woskowane przynajmniej 2 razy do roku
    5. Nie było ponownie (źle) pomalowane

Zapytaj więc właścicieli tych w/w aut jak dbają o lakier oraz gdzie jak i czym je myją -a dopiero potem wyciągaj wnioski

Użytkownik Znawca Avatar dziadzia82
    Mieszka w
    Będzin
    Auto
    Julka 2018 150Mair Veloce . Stelvio Sprint 2020

Domyślnie

Kia ma lepsza bazę rozwojową nowo wybudowaną USA niż cała grupy VAG, ale to mały szczegół obecnie jedyna marka która się rozwija i robi to bardzo owocnie. Z reszta nie ma o czym prowadzić dyskusji skoro uprzedzenia decydują. Apropo 2003 -2006 prestiżowa marka Mercedes Klasa A rdza na błotnikach i purchle lakieru. 2001-2006 Skoda Suberb problemy z lakierem na tylnej klapie. Każda marka ma problemy z powłokami w dzisiejszych czasach o tym decydują księgowi i Kochane dyrektywy unijne.

Pozdrawiam