Pytanie, skad ludzie ktorzy nie interesuja sie motoryzacja, nie czytaja prasy motoryzacyjnej maja sie dowiedziec o Giulii? AR przewiduje jakis marketing, reklame w tv, cokolwiek?
Pytanie, skad ludzie ktorzy nie interesuja sie motoryzacja, nie czytaja prasy motoryzacyjnej maja sie dowiedziec o Giulii? AR przewiduje jakis marketing, reklame w tv, cokolwiek?
Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019
Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS
Nie rozumiem jednego, Fiat/Jeep jest chyba najczesciej reklamowana marka w TV ale Lancii i Alfy nie promuja w zaden sposob... moim zdaniem cos jest na rzeczy...
Odpowiedź w takim razie dlaczego ludzie kupują Lexusa IS, BMW albo nawet Mazdę 6 czy Volvo - skoro równie dobrze mogli by mieć taniej Passata? Czy w ogóle ta dyskusja ma sens? Porównywanie RWD Alfy z plebejskim Passatem? Może lata przednionapędowych Alf tak skrzywiły jej postrzeganie, nawet przez Alfistów. Zresztą czy ktoś na poważnie rozważał alternatywę Passat albo Alfa 159?
Alfa teraz zaczyna grać w innej lidze - pytanie jak tam sobie poradzi to pytanie na inny temat ale nie na porównywanie z Passatem.
- - - Updated - - -
Jeśli 5% różnica w wykupie ma stanowić czy kupuje się Alfę czy Golfa to ja w ogóle nie mam pytań. Oprócz jednego, co taki ktoś jeszcze robi na forum Alfa Romeo.
Zadziwiają mnie ludzie którzy tak strasznie chcą mieć Audi ze znaczkiem Alfy. To jakaś pomyłka w odczuwaniu świata.
Alfa 156 2.0; Alfa 156 1.8, Alfa 145 1.4, Alfa 156 2.5V6 Modyficata, Alfa Giulietta M-Air Distinctive Sport Edizione Autodelta.
LEGENDA ALFA ROMEO: ALFETTA.PL
No właśnie kolega wyżej pisał, że ludzi nie obchodzą takie rzeczy. Na moją sugestię, że Alfa jest tylko 6 tys. droższa od Superba w jakiejś tam wersji pytał o różnicę w wyposażeniu. Stwierdził, że ludzie nie oczekują RWD, tylko wygodnych, dobrze wyposażonych sedanów. W takim wypadku ciężko się do nowego Passata w sedanie przyczepić. Tacy ludzie nie spojrzą nawet na Giulię.
Ja się z Tobą w pełni zgadzam i wolałbym Giulię w golasie niż Passata czy Superba z asystentami parkowania, nawigacjami, masażem tyłka itp.
Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019
Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS
Dzięki!
Byłem w tym pierwszym.
Najpierw odpowiem do narzekających na brak marketingu i promocji.
Podjechałem i nie było nikogo z obsługi Alfy, bo wszyscy pojechali na szkolenia i jazdy Giulią - obsługiwał mnie pan od Fiatów. Po co więc reklamować i wołać ludzi do salonów, jeśli zaplecze nie jest jeszcze gotowe?! Niech się doszkolą, doczytają, doumieją a jak wszystko będzie gotowe i w salonach przybędzie po kilka sztuk w różnych kolorach, w różnych wersjach to wtedy dopiero będzie można wziąć się za reklamę.
Na pewno zrobią drzwi otwarte, na pewno będą reklamy ale najpierw muszą mieć co i jak zaprezentować
Wracając do Giulii. Nie jeździłem bo nie miałem czasu (druga sprawa, że ta wersja 180KM, manual mnie w ogóle nie interesuje, więc poczekam na 'swoją'), tylko poobmacywałem trochę. Podjechałem A4 B8, więc miałem bezpośrednie porównanie (choć tak naprawdę konkurentem jest już nowy model B9).
+ ekran konsoli, tak jak ktoś wcześniej zauważył, jest przy samej czarnej szybie, nie widać krawędzi, bardzo fajnie się prezentuje (to była wersja z dużą nawigacją), rozdzielczość ok
+ siedzenia dość wygodne i ustawne (siedzi się nisko, jak w Audi)
+ mała kierownica, bardzo prostopadle ustawiona - duży plus
+ ładna podsufitka + oświetlenie (zarówno z przodu jak i z tyłu)
+ miejsca z tyłu podobnie jak w A4 albo i trochę więcej
- za cienki wieniec kierownicy, może będzie jakaś wersja sportowa z grubszym, ale średnio przyjemnie leżała w dłoniach (w A4 S-line kierownica jest większa (na minus), ale za to grubsza (na plus)) i w tym momencie wybieram tą z A4
- bagażnik bardzo płytki (bez porównania z A4), pan tłumaczył, że to przez napęd na tył... ale jakoś i w A4 (quattro) i w E90 miałem większe. Pod podłogą jest dużo miejsca, które możnaby wykorzystać bo brak zapasu, zamiast tego jest wypełnienie pianką... Dodatkowo (podobnie mam w A4) w tylnej półce jest głośnik, który mocno wystaje i 'wchodzi' w bagażnik. Niby 480l (w A4 chyba 460l), ale jakoś mniej ustawne - duży minus
- guziczek do zamykania drzwi (ten przy klamce zewnętrznej od strony kierowcy) wyglądał jakby miał zaraz odpaść... (na ciemnym kolorze może nie będzie go też tak widać bo strasznie to wygląda)
- ten joystick a'la idrive nie ma na górze touchpada? Po co zatem taka duża połyskowa powierzchnia? Będzie się mocno rysować. W dotyku trochę kiepski, brakuje przycisku BACK
- w Audi/BMW pokrętło od głośności, czy joystick mają przyjemny 'click' przy ruszaniu - tutaj nie ma żadnych oporów, taki szczegół a mocno poprawia wrażenia
- małe zegary (pewnie przez tuby) - możliwe, że po czasie bym się przyzwyczaił, ale zdecydowanie bardziej mi pasują duże (coś jak w A5)
- plastik na dole po lewej stronie kierownicy (przy uchwycie do otwierania maski) cały się ruszał (jakby zaczepów nie miał). Zakładam, że to tylko ten egzemplarz tak miał.
Ogólnie w środku przyjemnie (nie ma już takiej różnicy jakości jak było z A4 i 159), myślę, że blisko jakości BMW.
Czekam na coś mocniejszego w automacie (podobno w październiku) i wtedy porówna się właściwości jezdne.
Pozdro,
Bartas
I tu się nie zgodzę. Trafią, trafią a raczej trafiliby gdyby wiedzieli, ze Alfa wypuściła nowy model, i że jest on atrakcyjny cenowo. Po takim haśle ludzie udają się do salonów. Jak nie ma takiej informacji i zachęty to pójdą p BMW, Merca, mniejsze AUDI albo Opla lub Forda bo nie ukrywajmy każda z tych marek ma do zaoferowania samochody z 200km pod maską, które, dla przeciętnego, powtarzam - PRZECIĘTNEGO, kierowcy jeżdżą bardzo podobnie. I jedyne różnice to cena i jakość. I te dwa czynniki decydują o zakupie. Pzdr.
- - - Updated - - -
Trochę to zabawne. Alfa nie zaczyna grać w innej lidze. Ona musi w ogóle do jakiejś ligi wejść. A porównanie z najbardziej popularnym samochodem w Polsce czyli Passatem jest jak najbardziej na miejscu. A dlaczego? Bo w świadomości ogółu ludzi Alfa nie jest w lidze BMW, Audi czy Merca tak jak byśmy sobie tego życzyli. Ona teraz może do tego grona pretendować a żeby do niego dołączyć musi pokonać tzw. "drugą ligę" czyli wszystkie produkty "passatopodobne". Dopiero jak tego dokona będzie można mówić, że jest w innej lidze. Pamiętajmy żeby nie oceniać Alfy naszą, czyli forumową miarą, a wczuć się w rolę ogółu i względem tego przewidywać czy odniesie sukces czy porażkę. O popularności Guli nie zadecyduje garstka tylko tysiące a na razie tych tysięcy nie widać. Pzdr.
Ja oceniam auto według siebie, bo jeśli je kupię to ja będę nim jeździł a nie ogół. Nie jestem analitykuem, czy marketingowcem w FCA, nie muszę się martwić, żeby Giulia podobała się tysiącom. Dlaczego mam nie oceniać auto według własnego kryterium?! 159 mi się bardzo podobała,ale niestety kulała pod wieloma względami.
Teraz ma być lepiej, bo poprawili właśnie te elementy, który mi najmniej odpowiadały w 159. Ja się cieszę z takiego obrotu spraw
Jak ktoś chce porównywać Giulię z Passatem to proszę bardzo, ale to znaczy też że ma inne priorytety skoro bierze pod uwagę zwykły dupowóz. Po co taka osoba ma przepłacać za RWD, design, lepsze prowadzenie i czucie auta skoro nie widzi różnicy?! Dla szpanu?!![]()
Pozdro,
Bartas
I to jest właśnie problem oceny indywidualnej. Gdyby sukces marki zależał d naszych, forumowych, opinii na temat Gulii i Alfy w ogóle to takie np. BMW powinno już się zacząć ciąć i zabierać się z naszego kraju bo w mieście jest nowy szeryf. Je nie neguję 'lepszości" Gulii w pewnych aspektach ale jeśli mamy ją widzieć na ulicach, jeśli ma się sprzedawać, a przecież o to chodzi producentowi i w pewnym sensie nam (bo rynek wtórny) to MUSI się spodobać ogółowi bo miłośnikom marki nic nie trzeba tłumaczyć. Pzdr.