Jaguar S-type 4.2 V8
Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
Citroen Xantia Activa II V6 - była
Citroen Xantia II 2.0 16V - była
Skoda Felicia 1.3 MPI - była
150km bedzie lzejsza pewnie o jakies 80kg bo nie ma q4 wiec bedzie jezdzic przyzwoicie, tym bardziej ze moment ten solnik ma duży w wersji z at8 (a tylko takie sprzedaja w stelvio)
Jaguar S-type 4.2 V8
Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
Citroen Xantia Activa II V6 - była
Citroen Xantia II 2.0 16V - była
Skoda Felicia 1.3 MPI - była
150 bedzie w dodatku lzejsza bo bez Q4.
Made in Italy, perfected in my garage. Giulietta Sprint Speciale
Stelvio z motorem R4 2.2 JTDm* 150KM nad moją AR156 2.4 JTD 150KM ma przewagę jedynie skrzynią. W manualu jestem niemal pewny, że zostałoby w tyle. Jeździłeś kiedyś AR156 berlina ze zdrowym 5-cylindrowym JTD? Nie mówię, że wrażenia są jak w GTA, ale stracić prawko można stosunkowo łatwo.
Wczoraj wracam z dziećmi od rodziców i przejeżdżając w Łańcucie ulicą Zamkową spotkałem srebrne STELVIO First Edition (miało wzór felgi - tej 20 calowej z FE). Aż się zatrzymałem, a żona i dzieci ŁAAAAAŁŁŁ! Młody do mnie: tato kiedy taki kupisz?Kurczę, patrząc na kwadratowe, klocowate SUV-y innych marek Stelvio przy nich to trochę wyższy poziom. Tylko kierowca, który wysiadł ze Stelvio był jakiś smutas.
Rejestracja tego Stelvio była najprawdopodobniej RLA, choć nie jestem pewny na 100%, a zdjęcia z wrażenia nie zdążyłem zrobić.
L.
Ze skrzynią, nie chodzi o to, że automat , tylko że sporo biegów ma i lepiej wykorzysta dzięki temu wąski, jak to w dieslu zakres użytecznych obrotów.
No i proszę - SUVem gość się przejechał/kupił , wcześniej pewnie wesoły człek, a wysiadając ze Stelvio już "smutas" ;-)
Ojciec kiedyś miał kombi 2.4 JTDM 170KM i powiem, że to rwało asfalt. Tam bym moment obrotowy jak w ciężarówceJedyną wadą tego silnika była waga. Nawet sprężyny nie wytrzymywały
![]()
Co do porównania to niestety myślę, że nie ma co startować do automatu. Jeżdżę juch chwilę tym automatem i spod świateł to jest muśnięcie gazu 1 2 3 4 bieg i nie wiadomo kiedy masz 100Ta skrzynia gest genialna. Wymaga lekkiego przestawiania się i lepszego wyczucia gazu ale odwdzięcza się płynnością i błyskawiczną reakcją.
Własne: 147->146->156->159->159->Giulietta->Giulia Super->Giulia Veloce
Jaram się, że jeździłem147 GTA, 156 GTA, Brera Ti, 159 SW Ti, Mito Veloce, Giulietta Veloce, 4C
Jaram się, że siedziałem: Prototyp 8C
Nie ma co porównywać trakcji starych Alf z Giulia czy Stelvio. Napęd na tył i automat robią niesamowitą robotę. Mam 200 benzynę, wcześniej miałem 170 km w Giuliettcie i stare auto nie ma startu. W D skrzynia ciągnie do końca obrotów. Ze startu zatrzymanego doskonała kontrola trakcji nie zrywa przyczepności tylko brutalnie pcha do przodu. To zupełnie inna klasa napędu niż była w starych modelach.
Enviado do meu iPhone usando o Tapatalk
Orientuje się ktoś z Was czy (i kiedy) będzie Stelvio Veloce?