[MiTo/Giulietta] porady przy zakupie aut nowych

Maciek-156

Nowy
Auto
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Temat myslę przyszłościowy w którym będzie można zasięgnąć informacji o wersjach silnikowych, opcjach wyposażeniowy itp. Przydatny przy zamawianiu auta nowego, oraz zawierający przydatne informacje dla kupujacych samochód z drugiej ręki.

Z własnego doświadczenia informacja dla osób chcących kupić Giuliettę, aby wybierali raczej wersję Ditinctive niż wersję Progression + wyposażenie, bo wychodzi zdecydowanie taniej. Podobnie jest z wyposażeniem dodatkowym - warto zastanowić się nad odpowiednim pakietem. Jeśli chodzi o tapicerkę to moim zdaniem optymalna dla Giulietty jest tapicerka skórzano materiałowa.

Ostatnia edycja:
Bardzo sprytny wątek! Ja mam 4 pytania:
1. czy poza wiadomym dodatkowym wyposażeniem są jakieś różnice w wykonaniu Progression i Distinctive (np. inne materiały w środku)?
2. czy można dokupić panel konsoli Alfa Rosso, bo w katalogach różnie to wygląda?
3. czy AR dokłada bezpłatny montaż do akcesoriów (mnie konkretnie chodzi o drugi wydech)?
4. jak wygląda sam uchwyt TomTom, bo wszędzie są już zdjęcia z zamocowaną navi?

Ad1. Różnic w wykonaniu jako takim nie ma ale w wersji Ditinctive jest wiele opcji które są dodatkowo płatne lub wręcz niedostępne w wersji Progression - szczegółowo mozna to sprawdzić sledząc listę wyposażenia
Ad2. Tę wątpliwość rozwieje ci tylko sprzedawca w salonie - ma do dyspozycji szczegółowy konfigurator
Ad.3 Montaż akcesoriów które zakupi się podczas zamawiania auta jest bezpłatny (chyba o to ci chodziło), ale jeśli podjedziesz autem juz kupionym wtedy jest to odpłatne.
Ad4. Z tego co zaobserwowałem to ten uchwyt to specjalne gniazdo - podobne do gniazdka zapalniczki

A ma toto gniazdo jakąś zaślepkę albo coś? Bo w sumie jest w centralnym miejscu konsoli i jeśli głupio wygląda to trochę średnio...

Na jakich oponach sprzedają auto? U Ciebie widzę Cinturato P7, a u kolegi bronasa były jakieś Continentale...

Zależy pewnie od wersji silnikowej - w Giulietcie widziałem i Pirelli i Continentale

Ad1. Różnic w wykonaniu jako takim nie ma ale w wersji Ditinctive jest wiele opcji które są dodatkowo płatne lub wręcz niedostępne w wersji Progression - szczegółowo mozna to sprawdzić sledząc listę wyposażenia
Ad2. Tę wątpliwość rozwieje ci tylko sprzedawca w salonie - ma do dyspozycji szczegółowy konfigurator
Ad.3 Montaż akcesoriów które zakupi się podczas zamawiania auta jest bezpłatny (chyba o to ci chodziło), ale jeśli podjedziesz autem juz kupionym wtedy jest to odpłatne.
Ad4. Z tego co zaobserwowałem to ten uchwyt to specjalne gniazdo - podobne do gniazdka zapalniczki

listwy chromowane (wokół okien) są w opcji dla wersji progresion? bo w standardzie ich nie ma dla tej wersji

---------- Post dodany o godzinie 11:46 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 11:44 ----------

Zależy pewnie od wersji silnikowej - w Giulietcie widziałem i Pirelli i Continentale

w mito w 1.6d można spodkać 2 rodzaje opon :D nie wiem od czego to zależy

Chromowane obwódki wokół okien to standard w wersji distinctive, a w progression kosztuje to 500zł - generalnie opcja distinctive ma w standardzie to co jest opcją w progression. Z tego też powodu wziąłem opcję distinctive, bo biorąc pod uwagę wszystkie interesujące dodatki do opcji progression korzystne finansowo było zamówienbie od razu opcji distinctive

Odnośnie MiTo i po przejechaniu 2000km mam dwie sugestie.
Jeśli się zastanawiacie nad turbo, to się nie zastanawiajcie, tylko bierzcie - jest przepaść między 105, a 135KM.
Co do komfortu jazdy - weźcie pakiet Sport1, duuuużo lepsze fotele, mega wygodne. I co ciekawe - na 17" felgach jest wygodniej niż na 16". Serio. Nie wiem z czego to wynika, ale tak jest. Prawdopodobnie z tak zestrojonego zawieszenia.

No to jest właśnie bajer bo miałem Stilo na 17-stkach i było wygodniejsze niz MiTo,w którym mam teraz 16-stki i wszystko tłucze sie niemiłosiernie.Z doświadczeń ze Stilo specjalnie brałem mniejsze koła,a tu widze,że chyba wtopa:confused:

Nie no - nie wtopa, bez przesady. ;) Jeżdżę sam teraz na stalowych 16" (zimówki) i tragedii nie ma, ale lepiej jest na 17".
Tak czy siak - dla nowo kupujących - bierzcie pakiet Sport1.

koła

Sprawdź sobie ciśnienie w tych 16tkach bo ja jeździłem kilkoma miciakami, w tym jednym na 17tkach i to był już hardcore :) O ile na 16tkach można było przeżyć jeśli chodzi o komfort to na 17tkach zdecydowanie nie ! Zresztą podobnie jak u mnie w G. Punto. Tylko że ja mam 17tki 205 mm szerokości a w mito są 215 tki co jeszcze pogarsza sprawę. A Stilo to jest poduszkowiec w poórwnaniu do Mito, więc na 17tkach można jeszcze jeździć.:)

Właśnie nie pogarszają komfortu R17 215/45 tylko polepszają. R16 195/55 są mniej komfortowe. W dodatku zimówki więc bardziej miękka guma. Ot ciekawostka.

Właśnie nie pogarszają komfortu R17 215/45 tylko polepszają. R16 195/55 są mniej komfortowe. W dodatku zimówki więc bardziej miękka guma. Ot ciekawostka.

...No nie żartuj sobie...jak opona o mniejszym współczynniku tłumienia, może być bardziej komfortowa? - bezpieczna, tak zgodzę się ale nie komfortowa - jak założyłem 205/50 (215/55/16- nie są zgodne z Mito na 17') od razu zauważyłem różnice w komforcie tłumienia, a dodatkowo - tak jak mówisz - zimówka jest miększa i przy niskich temperaturach jest cichsza co dodatkowo poprawia komfort akustyczny w kabinie...i nie wiem czy jestem odosobniony w tym co mówię...

...No nie żartuj sobie...jak opona o mniejszym współczynniku tłumienia, może być bardziej komfortowa? - bezpieczna, tak zgodzę się ale nie komfortowa - jak założyłem 205/50 (215/55/16- nie są zgodne z Mito na 17') od razu zauważyłem różnice w komforcie tłumienia, a dodatkowo - tak jak mówisz - zimówka jest miększa i przy niskich temperaturach jest cichsza co dodatkowo poprawia komfort akustyczny w kabinie...i nie wiem czy jestem odosobniony w tym co mówię...

Nie wiem jak ,ale tak jest.
Być może to kwestia większego ciężaru resorowania przy 17 przy sztywnym zawieszeniu, lub tak zestrojonego zawieszenia.
Na 17" jest wygodniej.

Amortyzatory
Powrót