Pewnie zbiorę bęcki, ale zapytać muszę, bo już się naczytałem tyle, że zamiast się wszystko rozjaśniać to się robi bardziej pogmatwane. Mam AR 159 2,4 jtdm z dużymi zaciskami Brembo, Aktualnie auto jest na felagch 18` półksiężycach ori od AR z oponami 235/45/18. Na dobrej drodze prowadzenie świetne, w zakrętach jak przyklejona. niestety codziennie pokonuję dość spory odcinek drogi z koleinami i nierównościami poprzecznymi. Wtedy już tak kolorowo nie jest. Samochód "myszkuje" i trzeba go pilnować coby nie uciekł pobocza zwiedzać

Jako że mam teraz trochę gotówki to chciałem zakupić opony na zimę no i pojawiło się pytanie czy opony w rozmiarze jak obecnie - boję się kolein śniegowych? czy opony 18 ale np 225/45 - tu z kolei czy rant felgi będzie chroniony? czy może kupić felgi 17 - tu znów pytanie czy komfort będzie dużo lepszy zimą i jaki profil opony 225/50/17, czy może 215/55/17. Każdą z tych opcji chyba znalazłem że ktoś ma lub miał na forum ale porównania niewiele wnoszą - większość skupia się na ocenie estetycznej i warunkach letnich.
P.s. zimą zależy mi tylko na bezpieczeństwie i komforcie a nie na wyglądzie - w granicach rozsądku oczywiście