Strona 85 z 135 PierwszyPierwszy ... 35757677787980818283848586878889909192939495 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 841 do 850 z 1344

Temat: Usterki po 10 tys.( i wiecej) km

Użytkownik Embrion
    Auto
    Giulietta Disinctive 1.4 TB 120 KM

Domyślnie

Tak co do lakieru to chodzi o słupek B i folię ozdobna na drzwiach ( zobaczymy co zrobi ASO bo serwis lakierniczy zrzuca odpowiedzialność na mechaniczny i odwrotnie ).

Posiadam lusterka w wykończeniu satynowym więc patrząc od strony lustra dookoła znajduje się czarna plastikowa obwódka. ( http://img03-otomoto.sogastatic.pl/4...34509759_2.jpg ) i na niej powstały ślady jakby plastik wypłowiał. Można porównać to do tego jakby ktoś przykładał do plastiku gorący cienki pręt.
    Pozatym wyraźnie trójkąt ( ozdobne mocowanie lusterek do drzwi ) traci kolor i płowieje.
    Samochód nigdy nie był na myjni automatycznej. Ręcznie myty tylko szamponem
    Meguiars Ultimate Wash & Wax.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Rybnik / Śląskie
    Auto
    Fiat Bravo II 2,0 Mjet 205 KM (chip)

Domyślnie

no to jesteś szczęściarz bo ja miałem dwie AR Giulietta na dłużej...obie objeżdżałem jakieś 1-1,5 miesiąca temu
    i w przypadku jednej (2,0 150 KM za okolo 90 tys) wyliczyłem 5 punktów z którymi jechałbym do serwisu (w tym: charczący głośnik w drzwiach przednich, stuk e układzie przeniesienia napędu przy dodaniu gazu, gwiżdzące lusterko)
    i w przypadku drugiej (1,4 170 TCT za ponad 100 tys) wyliczełem 3 punkty (w tym: dość głosne tykanie (jakby napinająca się skóra) w okolicy kierownicy, gotujący siępłyn chłodniczy i problem z wyciągnieciem kluczyka ze stacyjki (blokowała się)
    oba w/w nie miały więcej niż 4 tys km...poza tym auta b.fajne...szczególnie ten ostatni ze szklanym dachem i TCT

Użytkownik Znawca
    Auto
    ​​​​

Domyślnie

Cytat Napisał YouogY Zobacz post
    Tak co do lakieru to chodzi o słupek B i folię ozdobna na drzwiach ( zobaczymy co zrobi ASO bo serwis lakierniczy zrzuca odpowiedzialność na mechaniczny i odwrotnie ).

Posiadam lusterka w wykończeniu satynowym więc patrząc od strony lustra dookoła znajduje się czarna plastikowa obwódka. ( http://img03-otomoto.sogastatic.pl/4...34509759_2.jpg ) i na niej powstały ślady jakby plastik wypłowiał. Można porównać to do tego jakby ktoś przykładał do plastiku gorący cienki pręt.
    Pozatym wyraźnie trójkąt ( ozdobne mocowanie lusterek do drzwi ) traci kolor i płowieje.
    Samochód nigdy nie był na myjni automatycznej. Ręcznie myty tylko szamponem
    Meguiars Ultimate Wash & Wax.
    bez przesady , czarne plastiki mają to do siebie że blakną po czasie-jaśnieją a ponieważ to goły plastik to nie ma żadnej ochrony przed czynnikami zewnętrznymi, czasem wystarczy ptasia kupa żeby wypaliło nawet na lakierze jasny placek i będzie lakier nie do uratowania (chyba że będzie w miare szybko usunięta) a co dopiero goły plastik. Daleki byłbym stwierdzenia że wyblakły plastik to usterka czy wada. Niestety ale o plastiki też trzeba dbać- nic nie jest długowieczne, gdybyś do tego super-szamponu dokupił też coś do plastików i konserwował raz na czas to nie było by tego problemu o ktorym piszesz . Wystarczy nawet jakiś wosk nie pozostawiający smug np cos takiego http://www.motojan.pl/929,wosk-formu...k-mleczko.html i nie ma potrzeby molestowania aso plastikami, no chyba że chcesz koniecznie mieć nowe ale po czasie i tak będzie powtórka z rozrywki więc mimo wszystko chyba lepiej dbać, samo mycie ręczne to jeszcze trochę za mało
    Ostatnio edytowane przez tx555 ; 08-10-2014 o 21:05

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta 1.4 TB Multiair

Domyślnie

Mi 30 tysięcy pękło no i był czas na przegląd i zgłaszanie usterek.
    Więc tak:
    - okazjonalna i delikatna nierówność w pracy silnika przy obrotach biegu jałowego - zdaniem serwisu ma to wyeliminować wymiana świec (jak na razie problem przez parę dni się nie powtórzył, nie wiem tylko czy to przerwa, czy faktycznie pomogło);
    - luźna i stukająca osłona termiczna z przodu silnika (dokręcono, nie lata i nie stuka);
    - losowo niewłączający się start- stop (zaktualizowane oprogramowanie body komputera, mam obserwować, ewentualnie akumulator do wymiany);
    - stuki w zawieszeniu (wymieniony na gwarancji łącznik stabilizatora).
    To tyle. Chyba tragedii nie ma. Wypada lepiej niż moje poprzednie auto (Peugeot).

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    Giulietta 1.4 MA 170 KM TCT

Domyślnie

Mam to samo, zaczęło się pojawiać już kilka miesięcy po zakupie.Też zamierzam się z tym wybrać do serwisu.

Dodano po 10 minutes:

Cytat Napisał tx555 Zobacz post
    bez przesady , czarne plastiki mają to do siebie że blakną po czasie-jaśnieją a ponieważ to goły plastik to nie ma żadnej ochrony przed czynnikami zewnętrznymi, czasem wystarczy ptasia kupa żeby wypaliło nawet na lakierze jasny placek i będzie lakier nie do uratowania (chyba że będzie w miare szybko usunięta) a co dopiero goły plastik. Daleki byłbym stwierdzenia że wyblakły plastik to usterka czy wada.
    W tym konkretnym przypadku, z całym szacunkiem ale niestety jesteś w błędzie.
    Jestem "kosmetycznym ortodoksem". Regularnie namaszczam lakier, plastiki wewnętrzne, zewnętrzne różnymi środkami różnych firm Zymol, SvissWax, ChemicalGuys, PoorBoys . środki te stosowałem w poprzednich autach. Nigdy nie miałem czegoś takiego jak w tej chwili na lusterkach giulietty. Jak dla mnie te "białe paski" powstają w miejscach wzmocnień konstrukcyjnych (żeberek) obudowy.
    Namaszczania, dbania, sran... niczego tutaj nie zmienią. Jest to ewidentna wada materiałowa , technologiczna bądź projektowa.
    Tyle w temacie.
    Ostatnio edytowane przez axion80 ; 09-10-2014 o 01:21 Powód: Dodano

Użytkownik Embrion
    Auto
    Giulietta Disinctive 1.4 TB 120 KM

Domyślnie

Cytat Napisał tx555 Zobacz post
    bez przesady , czarne plastiki mają to do siebie że blakną po czasie-jaśnieją a ponieważ to goły plastik to nie ma żadnej ochrony przed czynnikami zewnętrznymi, czasem wystarczy ptasia kupa żeby wypaliło nawet na lakierze jasny placek i będzie lakier nie do uratowania (chyba że będzie w miare szybko usunięta) a co dopiero goły plastik. Daleki byłbym stwierdzenia że wyblakły plastik to usterka czy wada. Niestety ale o plastiki też trzeba dbać- nic nie jest długowieczne, gdybyś do tego super-szamponu dokupił też coś do plastików i konserwował raz na czas to nie było by tego problemu o ktorym piszesz . Wystarczy nawet jakiś wosk nie pozostawiający smug np cos takiego http://www.motojan.pl/929,wosk-formu...k-mleczko.html i nie ma potrzeby molestowania aso plastikami, no chyba że chcesz koniecznie mieć nowe ale po czasie i tak będzie powtórka z rozrywki więc mimo wszystko chyba lepiej dbać, samo mycie ręczne to jeszcze trochę za mało
    Gratuluje kolego skoro uważasz, że zmiana barwy plastiku w samochodzie po 3 miesiącach użytkowania jest normalne. Idąc tym tokiem rozumowania to jak po roku i 10 tyś km okaże się że uszczelka pod głowicą do wymiany to też norma bo nic nie jest wieczne ...

Dodano po 2 minutes:

Cytat Napisał axion80 Zobacz post
    Jest to ewidentna wada materiałowa , technologiczna bądź projektowa.
    Tyle w temacie.
    Będę informował na bieżąco W przyszłym tygodniu będę w ASO
    Ostatnio edytowane przez YouogY ; 10-10-2014 o 06:20 Powód: Dodano

Użytkownik Znawca
    Auto
    ​​​​

Domyślnie

Gratuluje kolego skoro uważasz, że zmiana barwy plastiku w samochodzie po 3 miesiącach użytkowania jest normalne. Idąc tym tokiem rozumowania to jak po roku i 10 tyś km okaże się że uszczelka pod głowicą do wymiany to też norma bo nic nie jest wieczne ...
    ok, moj błąd - nie doczytałem wczesniej od kiedy auto było jeżdzone i stąd niezrozumienie, myślałem że dłuzej - takie usterki nie wychodzą zazwyczaj z dnia na dzień . Ja się nie upieram że mam rację, wyciągam wnioski na podstawie posiadanej wiedzy a ta w tym przypadku była dośc ograniczona dlatego poszedłem że tak powiem bardziej w kierunku tradycyjnym . Niestety nie umiesciłeś zdjecia jak to wyglada- wiec tak do konca nie wiadomo o czym mowa. Dopiero poźniej kolega axion80 dodał że ma to samo a to już zmienia nieco postać rzeczy bo może rzeczywiście wskazywać na powtarzalność i jakąś tam wadę materiałową (choć bym polemizował czy aż tak istotną) . Z tą uszczelką pod głowicą to chyba troche przesadziłeś - jeśli odbarwienie plastiku stawiasz na równi z uszkodzeniem silnika to faktycznie nie ma co dyskutować. Może rzeczywiscie odbarwienie obudowy lusterka to taka drastyczna sprawa a ja sobie nie zdaję sprawy z powagi sytuacji..., nie wiem czy nie lepiej by było od razu auto zmienić- w końcu zawsze jest szansa że z drugim lusterkiem może być to samo po czasie - no i jak tu jezdzić Panie... , ehhh te alfy to teraz takie usterkowe są, nawet plastików lusterek porządnych nie mają . Ale jakby co to powodzenia życzę w ASO, najlepiej niech od razu wszystkie plastiki wymienią - tak prewencyjnie na zapas

P.S.
    ja bym ten problem inaczej rozwiązał raz na zawsze -jesli faktycznie tak to wali po oczach , jak dla mnie im mniej mi grzebia przy aucie tym lepiej (oczywiście nie mowie o ważnych i koniecznych rzeczach), z reguły jedno zrobią a zepsują trzy następne przy okazji wiec można tak w kółko jeździć (nie mówie że jest to regułą ale często tak jest, nikt się w ASO nie pieści z autem tylko robią wszystko na szybko bo 10 następnych już czeka w kolejce a kierownik pogania). No ale to moje zdanie- każdy przeciez robi jak uważa i nikt mu nie zabrania
    Ostatnio edytowane przez tx555 ; 10-10-2014 o 12:57

Użytkownik Świeżak Avatar erazm90
    Mieszka w
    Ostrów Wlkp.
    Auto
    Giulietta 2.0 JTDm Distinctive 170km

Domyślnie

połamała mi się nakładka na gałce zmiany biegów.. przebieg 18tyś.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Jabolek
    Mieszka w
    Zandvoort, Oleśnica
    Auto
    AR Giulietta (SAVALI) 2.0 TCT 215KM 405 Nm

Domyślnie

spokojnie spokojnie te plastiki da sie uratowac

Ja musze powiedziec ze to wylacznie wina uzytkownika! Jak i o lakier to o plastiki trzeba dbac i tyle.

Moja juz prawie 4 letnia Julka zjechala do PL kiedys do serwisu i panowie sie pytali co ja robie ze moje plastiki i czarne gumowe ramki w oknach sa jak nowe...?
    prosta odpowiedz - najprosciej dbam o nie z Meguairs.
    Nie ma lepszego szamponu ktory daje "mokry efekt" i ochrone - plastikow po prostu nie trzeba smarowac innymi produktami po tym.
    www.meguiars.pl/shop/product_reviews_info.php?products_id=490&reviews_i d=117&osCsid=bf3bb22e271418cb9413a736429a7b51

no chyba ze ktos zaniedbal tak auto straszliwie ze plastiki sa biale to wtedy w 100% pomaga swietny produkt : http://www.meguiars.pl/shop/product_info.php?products_id=491

pamietajmy, nie myjmy samochodu w sloncu, wycieramy go po myciu specjalnym recznikiem po to by woda nie osadzala kamienia na plastikach i lakierze...a po myciu i wytarciu uzywamy

http://www.meguiars.pl/shop/product_...roducts_id=406

Z nakladaniem wosku tez trzeba uwazac bo nie wszystkie woski sa do plastikow! - a co sie z tym wiaze pozostawiaja praktyczni nie odwracalny efekt bialego koloru na czarnych plastikach!!! - jesli sie go odpowiednio wczesnie nie usunie.

Ostatnio edytowane przez Jabolek ; 14-10-2014 o 01:10
    2010 Giulietta 1.4 TB progression + dodatki + SAVALI tuning 144KM / 257Nm

2014 Giulietta 2.0 JTDM 175KM TCT Exlusive + (sportiva QV, premium, pakiet wlokna weglowego, dodatkowe spoilery)

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    Giulietta 1.4 MA 170 KM TCT

Domyślnie

Cytat Napisał Jabolek Zobacz post

Ja musze powiedziec ze to wylacznie wina uzytkownika! Jak i o lakier to o plastiki trzeba dbac i tyle.

Z całym szacunkiem Jabolek wiem, że jesteś wielkim fanem Giulietty ale ręce opadają Czego nie zrozumiałeś kiedy pisałem, że jestem "kosmetycznym orotdoksem" czytaj dbaluchem.
    Megs jest przeciętną marką i nie ma produktów wyróżniających się w sposób szczególny. A o tym, że po umyciu samochodu megsem nie trzeba używać niczego do plastików powaliłeś mnie na ziemię. Sam kiedyś używałem ich szamponów NXT i UW&W zawsze musiałem używać środka do plastików. Zresztą po zadnym szamponie nie uzyska się efektu takiego jak po zastosowaniu dedykowanego środka do plastików.
    Uwierz mi, że wiem w jaki sposób dbać o elementy pojazdu oraz jakich produktów do tego używać.

Moim zdaniem plastiki zastosowane w obudowie lusterek mają wadę. Tak jak pisałem wcześniej w zadnym z moich poprzednich aut nie miałem podobnego problemu.

Wada ta jednak w żaden sposób nie dyskwalifikuje i nie dobiera mi przyjemności z jazdy Giuliettą.

Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez axion80 ; 14-10-2014 o 01:37