[159] Światła do jazdy dziennej - jakieś pomysły?

• Autor wątku Autor wątku M@T
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

M@T

Guest
Zastanawiam się nad zamontowaniem w Alfie świateł do jazdy dziennej, zależy mi, żeby to nie był wiejski tuning a'la LED-y z Audi, chciałbym wkomponować to jakoś w reflektor.
Może macie jakieś pomysły??

Pzdr

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Co rozumiesz przez światła do jazdy dziennej? Dodatkowe oświetlenie reflektorów coś w stylu O-ringi w BMW?

Chodzi mi właśnie o takie światła o jakich mówicie tj. LED-y w Audi, Lancii, nowej Insignii czy ringi w BMW, które są używane do jazdy w dzień, bez konieczności włączania świateł mijania. Tylko chciałbym to zrobić w taki sposób, żeby nie zepsuć (zrobić wiejskiego tuningu) wyglądu samochodu.
pzdr

Pomijając doklejki z ledowych linijek (mam na myśli te droższe z konkretnymi diodami) najprościej zamienić zarówkę od pozycyjnych z 5 W na 5/21 W i odpowiednio oprawkę. Tyle że bańka jest ciut większa nie wiadomo czy wejdzie w dziurę. No chyba że ledy to podstawowy wymóg (IMHO wieśniacki nawet w oryginałach tym bardziej im bardziej ma wymyślny kształt).
Ale obecne modele powinny już to mieć może trza podejrzeć.
A homologacja i możliwość zakwestionowania przeróbki przez policje to inna sprawa. Nie wiem czy to jeszcze aktualny przepis (bo patrząc właśnie na diody to chyba nie) ale DRL powinny mieć 40 cm2 powierzchni świetlnej

Ostatnia edycja:
Witam
A co szanowni forumowicze myślicie o włączeniu postojówek + przednie halogeny - jako dzienne (przynajmniej przy ksenonach troszkę się je oszczędzi).

Witam
A co szanowni forumowicze myślicie o włączeniu postojówek + przednie halogeny - jako dzienne (przynajmniej przy ksenonach troszkę się je oszczędzi).
Za jazdę na światłach przeciwmgielnych bez mgły jest mandat 50zł. Wiem to z autopsji ;)

Cześć,

szczerze mówiąc też się zastanawiałem poważnie nad tym tematem (mi akurat LEDy oryginalne w Audi bardzo się podobają), jednak doszedłem do wniosku, że w Alfie ciężko było by to zamontować bez opcji szpecenia samochodu... na pewno tak się nie da zrobić z LEDami, być może o'ringi w te reflektory gdyby jakoś wkomponować, może by to jeszcze wyglądało, ale wydaje mi się to technicznie trudne i raczej nie zgodne z przepisami (przeróbka reflektorów), więc postanowiłem temat odpuścić.

Tak off-topic dodam, że kilka razy już w Wawie widziałem stare BMW 7 z założonymi LEDami właśnie dookoła oryginalnych reflektorów. To dopiero jest masakra, po prostu nie wiadomo czy się śmiać czy płakać... :help:

wymiana zarowki = brak pozycji
Miałem na myśli dwuwłóknowe 21/5 W. Tak dzienne są np. w miciaku-zarówki są małe,całoszklane.
A co do braku pozycji= brak dowodu to też chyba przepisy sobie a życie sobie. Np audice, insignie itp mają te linijki diodowe które robią za pozycyjne i świeca przy tym tak samo jasno jak przy jeździe "dziennej"

Poszukam tych dwuwłóknowych.

Póki co projekt na szybko (komórka + Paint) z wykorzystaniem LEDayFlex'ów:

Miałem na myśli dwuwłóknowe 21/5 W. Tak dzienne są np. w miciaku-zarówki są małe,całoszklane.
A co do braku pozycji= brak dowodu to też chyba przepisy sobie a życie sobie. Np audice, insignie itp mają te linijki diodowe które robią za pozycyjne i świeca przy tym tak samo jasno jak przy jeździe "dziennej"

Jeżdżę też Audi A4 allroad i tam pomimo że LED-y robią i za światła dzienne i pozycyjne, to w trybie dziennych świecą dużo jaśniej niż jako pozycyjne, więc nie zgodzę się kolego z tym stwierdzeniem :)

Moim skromnym zdaniem, to niespecjalnie to wygląda. Właściciele 159/Brery wg mnie powinni się pogodzić z brakiem świateł do jazdy dziennej :-(
Liczyłem na Twoją opinię :) W wolnym czasię przygotuję lepszą wizualizację, może wymyślę coś innego.
Co do drugiego zdania, to nie mam parcia na LEDy. Żal mi po prostu ksenonów, a o ile się nie mylę Ty ich nie masz. Tylko o to mi chodzi.

"si", że nie specjalnie wygląda, czy "si", aby się pogodzić z brakiem RL?

Pzdr

Liczyłem na Twoją opinię :) nie mam parcia na LEDy. Żal mi po prostu ksenonów, a o ile się nie mylę Ty ich nie masz.
Pzdr
Jak dobrze rozumiem, to żal Ci ksenonów, bo również w dzień musisz na nich jeździć?
Ja na początku bardzo chciałem mieć ksenony, ale jak się okazało, że nic z tego nie będzie, to doszedłem do wniosku, że nawet dobrze się stało. Praktycznie nie jeżdżę w nocy (tylko po mieście zimą), no i ten obowiązek jazdy na światłach dziennych... Faktycznie przy ksenonach przydałyby się takie światełka - ale niestety kompletnie nie mam pomysłu gdzie by je można umieścić, żeby nie oszpeciły auta...

Też myślałem nad dziennymi, ale łatwo można zrobić wiochę. Podobno niektórzy zamiast halogenów wsadzają dzienne o tej samej średnicy, zwłaszcza że przy ksenonach ja jakoś nie widzę wielkiej różnicy gdy włączam halogeny.

Amortyzatory
Powrót