Witam kolegów z Górnego Śląska. Jutro mam zamiar podjechać do Bytomia na oględziny 156 jtd i tu moje pytanie, jednocześnie ogromna prośba.. Czy jest ktoś, kto wie na co zwrócić uwagę i ma pojęcie o 156 w dieslu, a ponadto mógłby służyć głosem rozsądku (o ile przy kupowaniu alfy można mówić o jakimkolwiek rozsądku;p). Przez prawie rok byłem posiadaczem 156 jtd 105km, kilka dni temu pozbyłem się jej w celu kupienia wersji 115km i szczerze mówiąc nie mam bladego pojęcia jak ten silnik powinien chodzić, brzmieć czy przyspieszać, wiem tyle, że na pewno lepiej, w każdej z tych kwestii, od starej już 105

Oczywiście przyjadę i odwiozę w to samo miejsce, na pewno odwdzięczę się w indywidualnie ustalony sposób, chyba, że bez owijania w bawełnę i od razu mam przywieźć flaszkę dobrej wódki;d Bardzo mile widziane osoby z kablem i laptopem, aczkolwiek każdą pomocą bardzo się zadowolę i postaram się wynagrodzić poświęcony mi czas. Mógłbym pojechać do serwisu, ale straciłem już dużo czasu, nerwów oraz pieniędzy na paliwo czy diagnostykę, tylko dlatego, że dopiero zaczynam poznawać diesle i alfy, a ktoś obeznany w temacie mógłby już na wstępie stwierdzić, że auto nie jest warte nawet jazdy próbnej i zaoszczędzić mi dalszych strat

Oczywiście okolice Bytomia także wchodzą w grę, kilka kilometrów nie robi mi już różnicy, na Górnym Śląsku jeszcze niestety mnie nie było to i pozwiedzam okolice przy okazji

Im wcześniej tym lepiej, ale nie zamierzam nikogo wyganiać z łóżka po piątkowej nocy, także mogę się dostosować

Proszę ewentualnie zainteresowanych o wiadomość w temacie lub PW.
P S
Jutro sobota Panowie i Panie, pogoda Nas nie rozpieszcza, a nie ma to jak popsioczyć na Alfy w gronie ludzi, którzy na przekór całemu światu lubią swoje "wiecznie zepsute" auta i z niewyjaśnionych powodów decydują się na kolejny egzemplarz, pozostając masochistą i męczennikiem z wyboru w oczach reszty, tej rozsądnej reszty;p
Pozdrawiam i do zobaczenia na drodze
edit/ jeśli ewentualnie nie znajdzie się żadna dobra dusza to proszę przynajmniej o wskazówkę na co zwrócić uwagę w pierwszej kolejności "badając" silnik. Wiadomo, że w tej konstrukcji na oko nic konkretnego nie stwierdze, ale np. w dawnym bmw 320d e46 03' brata, silnik mimo słabej kompresji i z turbiną u kresu żywotności chodził równo i cicho, efekty katowania oczywiście czuł w przyspieszaniu, ale gdy ktoś (ja) nie wie jak auto ma poprawnie działać to zaczynają się schody. Prosiłbym także o namiary na ogarniętego człowieka, który sprawdzi mi kilka najważniejszych parametrów silnika, za nieduże pieniądze, ale rzetelnie. Wystarczy nawet test turbo, sprawdzenie błędów, ogólnie wszystkiego co się da sprawdzić bez wykonywania skomplikowanych(drogich) pomiarów. Zawieszenie i tak wymieniam, więc to jest nie ważne, a na blacharce znam się bardzo dobrze i tu sobie poradzę. Dzieki