Cena Tonale jest Ok dla przeciętnego europejczyka zarabiającego w euro. Jeśli Polacy dogonią kiedyś zachód w zarobkach to też będzie cena Ok.
Ale to się nigdy nie stanie...
Cena Tonale jest Ok dla przeciętnego europejczyka zarabiającego w euro. Jeśli Polacy dogonią kiedyś zachód w zarobkach to też będzie cena Ok.
Ale to się nigdy nie stanie...
Sprzedaż samochodów to nie jest sprzedaż biletów na koncerty.
1. bilet na koncert może kosztować np. 100 do tysiąca zł, samochód np. 100 000 do miliona. Podałem ogólne dane, zarysowe. To porównanie jest nietrafione.
2. koncert to wydarzenie jednorazowe, na dwie czy trzy godziny. Samochód to zakup na lata. Porównanie więc podwójnie nietrafione.
3. do sprzedaży rozmaitych, skrajnie się różniących produktów, nie stosuje się a priori tych samych metod.
Czy to nie Ty wyszydzałeś uwagi na temat tego, że niby na jakiej podstawie mamy oczekiwać cenników zaprezentowanego już oficjalnie auta? Tak, to chyba byłeś Ty.
To wiele wyjaśnia.
Tak patrzę na opisy tej wersji za 180 tys. zł z raczej słabym silnikiem i szczerze mówiąc to ona nie jest wcale jakoś "specjalnie" wyposażona. Wszystkie skóry, elektryka foteli z pamięcią, lepsze nagłośnienie harman kardon, asystenty ruchu a nawet taki zwykły pakiet zimowy (przedniej szyby podgrzewanej oczywiście brak) wymagają dodatkowej dopłaty. Bo w opisie niby dużo tylko takie "pierdoły" jak nakładki na pedały, listwy czarne glossy wokół szyb (fuj!), porty USB czy kolorowane zaciski hamulców to raczej nie świadczą o bogatym wyposażeniu. O po doposażeniu to już 200 parę tys. się robi lekko. Nie sprawdzałem dokładnie ale nie wiem co niby brakuje takiemu Sportage w wersji L (1.6 MHEV 150 KM, 7 DCT) do tego niby "Edizione Speciale" w Tonale. Myslałem, że za tą ceną idzie rzeczywiście full wypas
https://www.otomoto.pl/oferta/alfa-r...-ID6ExNUp.html
I jeszcze jedna kwestia, która mnie niepokoi, co to za platforma tak naprawdę jest, bo rozstaw osi:
Ford Kuga 2710 mm
Mazda CX-5 2700 mm
VW Tiguan 2681 mm (to już stary model)
Audi Q3 2680 mm
Kia Sportage 2680 mm
Mazda CX-30 2655 mm (mały crossover 439 cm długości)
Jeep Compass 2640 mm
Tonale 2630 mm
Renault Clio 2585 mm (auto 405 cm długości)
jakoś nie przekonuje o przestronności wnętrza. Tym bardziej, ze Giulia i Stelvio nie odbiegają w tej kwestii od Audi A4 czy Q5 (odpowiednio).
Ostatnio edytowane przez notsure ; 29-03-2022 o 19:02
Z tego co widzę u Kii odpowiednikiem byłoby raczej Business Line (ładowarka bezprzewodowa, matrix LED-y, elektryczna klapa bagażnika, bezprzewodowy CarPlay/AA, keyless). W zasadzie na siłę można by to podpiąć pod GT Line, bo tam też jest sporo dodatków stylistycznych. Generalnie koła na nowo tam nie wymyślają - ot w zasadzie w pełni wyposażona wersja w cenie nieco niższej niż podobnie wyposażone Audi/BMW/Mercedesa. Za 150k byłaby to niezwykle mocna oferta, za 180k znowu próbuje się bić na równi z niemieckimi premium. Z tym silnikiem z tego co obecnie wiadomo najwyżej da się dojść do 203k wybierając najdroższy kolor, więc no nie do końca tak lekko przebija się te 200k![]()
Ostatnio edytowane przez Chmielinski ; 29-03-2022 o 19:06
Wersja specjalna ma być bogato wyposażona ale nie na „maksa”. Przy premium maks wyposażenie musi swoje kosztować.
Proszę nie porównywać Tonale do Kia bo to tani samochodzik dla niewymagającego klienta.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Może dostają tylko kieszonkowe w kwocie dajmy na to 2 tys. zł miesięcznie, a poza tym nigdzie nie pracują i nic nie robią oprócz malowania obgryzionych paznokci. A Tonale będzie jeździć kochanka.
Z drugiej strony znam też nauczycielkę jeżdżącą Maserati kupionym przez kochanka.
Ostatnio edytowane przez FernandoAlfonso ; 30-03-2022 o 20:57
skąd wiesz, że przez kochanka???