Strona 89 z 135 PierwszyPierwszy ... 39798081828384858687888990919293949596979899 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 881 do 890 z 1341

Temat: JTDm - Ciężko pali na nierozgrzanym silniku

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    okolice tarnobrzega
    Auto
    159 2.0jtdm

Domyślnie

to może te dawki rozruchowe trzeba podnieść. no albo rzeczywiście to ciśnienie zmierzyć.ja kupiłem dziś akumulator jak nie pomoże podnosze dawki

Użytkownik Świeżak Avatar MM97
    Mieszka w
    Gniezno
    Auto
    Alfa 159SW 1.9 JTDm

Domyślnie

Na wtorek jestem umówiony na diagnozę. Miejmy nadzieję, że obędzie się bez rozbiórki silnika

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa romeo 159 1,9 16v

Domyślnie

może trzeba jeździc

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    okolice tarnobrzega
    Auto
    159 2.0jtdm

Domyślnie

a panowie mam pytanie szczególnie do tych co podnieśli dawki rozruchowe.
    Czy po tym jak podnieśliście dawki auto pali bez wiekszych problemów bez podgrzewania świec w takich temperaturach jak dziś +4 stopnie

Mieszka w
    Gniezno
    Auto
    Alfa 159SW 1.9 JTDm

Domyślnie

I u mnie już wszystko wiadomo... Sprężanie równe 0 na czwartym cylindrze. Długo alfą się nie nacieszyłem

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

przykro.ale tragedii tez nie ma. zalezy co mu jest ale w razie czego rozwaz czy zamiast robic swoj nie lepiej włożyć jakis uzywany z auta z demontażu, na chodzie i tylko tam zrobic pozadek z klapami czy rozrzadem. czesto to angliki albo stukniete ale jak zlapiesz takie auto zanim zaczna rozbierac to bedziesz mogl odpalić, potestowac choćby na postoju albo placu itp. ceny na 1.9 nie sa wysokie, znajomy ktory demontuje co jakis czas 159 mi mowil kiedys ze za taki silnik z calym osprzetem chce 1500zl, auto to byl anglik ktorym mozna bylo sie przejechac nawet. gorzej maja wlasciciele 2.4 czy 2.0, a juz masakra jak ktos zahedzie 3.2, bo tam uzywka to ok 12tys i ciezko znalezc.

masz klapy wirowe, ktory rok produkcji albo ktory kokektor? ciekawe czy polknacklapke czy inna przyczyna

Mieszka w
    Gniezno
    Auto
    Alfa 159SW 1.9 JTDm

Domyślnie

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    przykro.ale tragedii tez nie ma. zalezy co mu jest ale w razie czego rozwaz czy zamiast robic swoj nie lepiej włożyć jakis uzywany z auta z demontażu, na chodzie i tylko tam zrobic pozadek z klapami czy rozrzadem. czesto to angliki albo stukniete ale jak zlapiesz takie auto zanim zaczna rozbierac to bedziesz mogl odpalić, potestowac choćby na postoju albo placu itp. ceny na 1.9 nie sa wysokie, znajomy ktory demontuje co jakis czas 159 mi mowil kiedys ze za taki silnik z calym osprzetem chce 1500zl, auto to byl anglik ktorym mozna bylo sie przejechac nawet. gorzej maja wlasciciele 2.4 czy 2.0, a juz masakra jak ktos zahedzie 3.2, bo tam uzywka to ok 12tys i ciezko znalezc.

masz klapy wirowe, ktory rok produkcji albo ktory kokektor? ciekawe czy polknacklapke czy inna przyczyna
    1.9 16V 2008, kolektor plastikowy. Wstępnie dwóch mechaników (jeden robi remonty silnika) ocenili, że to prawdopodobnie zawory lub pierścienie. Czy klapy są/były okaże się po rozbiórce.

Wysłane z Galaxy S7 Edge przy użyciu Tapatalka

Mieszka w
    Gniezno
    Auto
    Alfa 159SW 1.9 JTDm

Domyślnie

Nie mogę w tapatalku edytować posta.
    Oczywiście mechanicy podejrzewają uszkodzenie zaworów przez słabej jakości olej i zbyt rzadkie jego zmienianie (poprzedni właściciel zmieniał co 25kkm...)
    Gołym okiem nie ocenie czy klapki są i czy coś w związku z nimi sie wydarzyło. Jedynie mogę powiedzieć, że wkoło kolektora jest sucho.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

w 1.9 to nigdy nie slyszalem zeby komus cos sie stalo z pierścieniami czy zaworami samo z siebie. poza tym pozostale cylindry sa ok, nie wierze w wersje z olejem. juz predzej lyknalbym ze cos nie tak byli z wtryskiem na tym cylindrze.

ja raczej stawiam na klapke polknieta do cylindra i uszkodzenie zaworu. auto masz z pierwszych ktore mialy plastikowy kolektor wiec czas/przebieg zwiekszaja szanse ze to wlasnie sie stalo. na forum grzmi sie o klapach, dziwi mnie czemu nie zajales sie tematem od razu po zakupie - to standardowy pakiet startowy alfaholika i robi sie razem z wymiana rozrzadu (za jedna robota bo do wymiany kolektora sciaga sie pasek rozrzadu) i oleju/filtrow.

no nic, powodzenia i daj znac co to faktycznie bylo.

Mieszka w
    Gniezno
    Auto
    Alfa 159SW 1.9 JTDm

Domyślnie

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    w 1.9 to nigdy nie slyszalem zeby komus cos sie stalo z pierścieniami czy zaworami samo z siebie. poza tym pozostale cylindry sa ok, nie wierze w wersje z olejem. juz predzej lyknalbym ze cos nie tak byli z wtryskiem na tym cylindrze.

ja raczej stawiam na klapke polknieta do cylindra i uszkodzenie zaworu. auto masz z pierwszych ktore mialy plastikowy kolektor wiec czas/przebieg zwiekszaja szanse ze to wlasnie sie stalo. na forum grzmi sie o klapach, dziwi mnie czemu nie zajales sie tematem od razu po zakupie - to standardowy pakiet startowy alfaholika i robi sie razem z wymiana rozrzadu (za jedna robota bo do wymiany kolektora sciaga sie pasek rozrzadu) i oleju/filtrow.

no nic, powodzenia i daj znac co to faktycznie bylo.
    Wtrysk na tym cylindrze miał dosyć spory odchył od reszty więc możliwe, że to on uszkodził tłok.
    A czemu tego nie zrobiłem... hmmm, zająłem się problemem ciężkiego opalania, który od samego zakupu przeszkadzał klapy miałem robić zaraz po tym