Temat: Alfa Giulia- 2015

Użytkownik Maniak resoraków Avatar bartas82
    Mieszka w
    Wlkp.
    Auto
    Giulia, Giulietta

Domyślnie

Cytat Napisał Krzysztof Zobacz post
    Ale co to za "indywidualizacja", jak tego głupiego lusterka z podświetleniem nie ma nawet w samodzielnych opcjach? Chcesz takie lustereczko, to zamów pakiet za 2800, zawierający również bezkluczykowe otwieranie przednich drzwi, którego akurat możesz nie chcieć. Powiedzmy sobie szczerze - to nie żadna indywidualizacja, tylko żałosne wyciąganie kasy, żebyś poczuł w portfelu, że wstąpiłeś do prawdziwego segmentu Premium
    Oczywiście się z Tobą zgadzam, bo to jest zwykłe naciąganie.
    Pozdro,
    Bartas

Użytkownik Alfista Avatar tomaz
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily

Domyślnie

Cytat Napisał kasztelan Zobacz post
    Też to zauważyłem w innych wolnossakach nowych, nie wiem jak oni robią te charakterystyki ale np. moje padło stare ZX 1.4 75KM był bardziej żwawy niż nowy Auris 1.6 130KM, te 130KM to chyba ma powyżej 7500 tylko odcinka na 7200 Auto nawet z butem w podłodze rozpędzało się tylko przy kręceniu do odcięcia, masakra jakaś...
    Nie wiem co macie na myśli pisząc, że nie jedzie. Słabo wciska w fotel? Może i tak.. moje V6 w 166 też słabo wciska w fotel
    Ale oba te auta mają poniżej 8.5s do 100 i tak faktycznie jest. Fizyki nie oszukacie. Maks prędkość też wyrabiają tak jak w danych ma być.
    A jesteście pewni że jechaliscie wersja 165KM? Bo mi też tak mówili, a potem się okazało że jednak to była 120...
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html
    Ekonomiczne daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz...volvo_v70.html

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar kasztelan
    Mieszka w
    stolicy
    Auto
    logiczne że alfa

Domyślnie

Nie jeździłem Mazdą, mam na myśli inne auta jak np. ww. Auris, dla mnie za nic w świecie to auto nie jedzie jak na 130KM przystało.

Użytkownik Alfista Avatar tomaz
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily

Domyślnie

Cytat Napisał kasztelan Zobacz post
    jak np. ww. Auris, dla mnie za nic w świecie to auto nie jedzie jak na 130KM przystało.
    Subiektywne wrażenia? Nie jechałem Aurisem, to trudno mi coś powiedzieć. Fakt faktem, że np. jadąc 147 TS 120KM mam wrażenie, że lata to lepiej niż moja Mazda. Ale to tylko chwilowe wrażenie, czar pryska po spojrzeniu na licznik
    Nowe auta są lepiej wyciszone i bardziej izolują kierowcę od wrażeń. A prędkość rośnie niepostrzeżenie
    Oczywiście zgadzam się, że w silnikach turbo kop w plecy jest o wiele lepszy niż w wolnossącym. Ale nie o tym była mowa. Rozmawialiśmy o postępach w spalaniu w nowych silnikach.
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html
    Ekonomiczne daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz...volvo_v70.html

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    AR MiTo, Audi A5

Domyślnie

Cytat Napisał radosuaf Zobacz post
    No nie. 3 cylindry albo 1.4 to już przesada.
    Jasne, Ty nie kupisz, ja też nie. Ale dziesiątki tysięcy klientów kupią. A o to przecież chodzi. Na klapie Giulii nie ma oznaczenia silnika
    Masz 1.4 w Julce i wiesz, że daje radę. Giulia wagowo nie będzie dużo cięższa więc z punktu widzenia dynamiki nie będzie źle. Kwestia tego czego oczekujesz od samochodu. Jeśli ktoś jest estetą i szuka oryginalnego, ładnego a przy tym dobrze wykończonego samochodu to byłaby to fajna propozycja.

Użytkownik Znawca Avatar rybakmj
    Mieszka w
    Grajewo,podlasie
    Auto
    Kia Sportage 1.6 PB 177km

Domyślnie

Pozwole sobie opisac wrazenia z jazdy giulia.

Wyglad:
    Zdjecia cywilnej giulii nie urzekly i chyba wiekszosc z nas mialo podobne odczucia. Na zywo obecywalem sobie wiecej i ... no nie wiem szczerze dla czego niektorzy posiadacze 159 sie zachwycaja. Giulia jest jak brzydsza siostra 159. Przednie swiatla stanowczo za duze,tylne to samo,zero proporcji w stosunku do calej sylwetki,ktora jest po prostu kompaktowa. Szeroka karoseria ok,ladnie schodzaca linia dachu ok,ale duzy rozstaw osi ,w tak malych wymiarach,przy kole 17" wyglada dziwnie. Nie mam do czego tego porownac,ale spujnosci w tym za grosz.
    Ogolnie zawiodlem sie na sylwetce.

Wnetrze
    Design duzy plus. Zdjecia nie oddaja faktury kierownicy,jakosci wyswietlaczy i przyciskow. Duzy postep,zwlaszcza wyswietlacz navi oczarowuje nowoczesnoscia.
    Fotele na duzy minus. Ani to ladne,ani wygodne,skora w dotyku jest po prostu slaba. Oparcie pod nogami za krotkie. Fotele 159 duzo wygodniejsze.
    Samego miejsca jakby wiecej zwlaszcza z tylu to sie czuje.

Jazda
    Mialem wersje 180 manual.
    Odpalenie,pomimo juz odpalanego wczesniej silnika ,akustycznie takie sobie.
    Peugoty i renaulty o wiele ladniej pracuja i ciszej. Dopiero od 2500 to 2.2 nawet ladnie mruczy,ale sam dzwiek jest sredni ,na zimnym pewnie w ogole jest slabo.
    Auto ma dobra reakcje na gaz. Cos podobnego mam w swoim zawirusowanym 2.0. Szybko wkreca sie na obroty,po szybkiej zmianie biegu zero laga. Widac,ze turbo jest najnowszej generacji i raczej cos malego,bo spool jest szybki. Oby w benzynie bylo tak samo.
    Praca skrzyni malo co lepsza od tej w 159.
    Jest zapiecie biegu,ale brakuje precyzji bmw czy audi. 3 bieg jakby nieco haczyl.
    Giulia jest lepiej wytlumiona niz 159.

Prowadzenie
    Ciezko mi bedzie to dokladnie opisac.
    Po pierwsze giulia jest mniej komfortowa od mojej obnizonej na 18 " 159. Masa jednak pozwala na lepsze zachowanie na nierownosciach.
    Nie wiem jak to ujac,ale giulia prowadzi sie specyficznie. W bmw czy mercu nie czuje sie,gdzie jest przekazywany naped. Tu od razu odczuwamy roznice,jezeli wjezdzamy nawet w delikatny luk,zwlaszcza dodajac w nim gazu ,auto pieknie sie ustawia do wyjscia z niego. Owszem wytrawny kierowca pewnie to doceni,ale uwazam,ze dla kogos kto nie ma wprawy,czucia,moze powstac uczucie niebezpieczenstwa,mimo iz zawieszenie ma duzy zapas . Alfa prowokuje do agresywnej jazdy. Zawieszenie typowo zestrojone na zakrety. Nie kazdemu to bedzie pasowalo. Jazda w duchu sportowym,bez wiekszego kompromisu kanapowatosci. Na co dzien
    to moze byc meczace. Na weekend - wspaniale. Szybkie zmiany pasa,agresywne wjazdy na luki,to jest zywiol tego samochodu.
    Dziwna charakterystyka momentu. 1500- 3000 auto rwie. Potem nie dzieje sie nic. Czyzby to byla skastrowana 210 ?? Bo czuc,ze jest duzy zapas gora,ale zdlawiony i to mocno.

Reasumujac. Auto z wygladu poprawne,bez rewelacji,ale jak na alfe to takie sobie.
    Srodek elegancki,sportowy. Najlepszy w klasie ,ale slabiutkie fotele.
    Prowadzenie specyficzne. Sportowe ,nawet mocno,wymagajace ,ale daje frajde. Tam powinno byc 100 km wiecej,by moc powariowac ta zabawka,bo zawieszenie ma geny QV ewidentnie. W mojej opinii,ta alfa prowadzi sie jak stare dobre bmw- troche bezkompromisowo,ale zadziornie.
    Silnik brzmi slabo. Automat lepiej by go wykorzystal tak sadze. Przydalo by sie wiecej mocy,bo zawieszenie ewidentnie jest pod duza moc.
    Alfa stworzyla auto bardziej dla pasjonaty jazdy,niz bogatszego Kowalskiego.
    Z jednej strony pazur, z drugiej niekoniecznie codzienna uzytecznosc.
    Osobiscie za diesla nie dal bym 203 tys,bo taka byla cena demo. Ale z tym wypasem za benzyne 280km w automacie moglbym,bo dopiero ta moc ujawni pelne wlasciwosci cos czuje.

Aha: jak na rwd,slaba skretnosc. Merc i bmw lepsze pod tym wygledem,ale i tak jest duzo lepiej niz w 159.

Najlepiej prowadzace sie auto w klasie i nie tylko. Taki powrot do lat 90 tych.

Czyzby alfa zrobila samochod,ktory zawstydza prowadzeniem,dzis kanapowate bmw,ktore zas mialo byc wzorem prowadzenia dla alfy ? Jedno jest pewne,ten samochod jest bodaj jedynym na rynku ,ktory prowadzi sie nie jak prom kosmiczny nafaszerowany systemami,a wlasnie jak rasowy tylnonapedowiec. Az zal i wstyd kupywac to z kopciuchem pod maska tak szczerze,bo taka " mechanika emocji" zasluguje na pb i fajne obroty w zakretach.

Ps. Jestem bardzo ciekawy opinii J.Clarksona.
    Ostatnio edytowane przez rybakmj ; 25-07-2016 o 15:54

Użytkownik Rowerzysta Avatar Haveblue
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Maserati Ghibli SQ4

Domyślnie

W nowym Top Gear Giulię QV oceniono na dobrą ale bez super rewelacji. Domyślam się, że to dlatego, że Chris jest zwolennikiem BMW i w ogóle nie czuje włoskich samochodów. Nie jeździłem QV, ale domyślam się, że jest to samochód bardzo wyczynowy dla najbardziej wymagających i doświadczonych kierowców, podczas gdy Chris mistrzem kierownicy raczej nie jest.

Ciekaw jestem teraz tylko czy wypuszczą 3,0d Q4, tak jak to kiedyś nieoficjalnie mówili w FCA.
    wcześniej:
    YUGO 65 1.3 (ZASTAVA) '86 - 1994-1997
    AR 146 1,4 boxer '97 - 1997-1999
    AR 156 2,0 TS '98 - 2000-2001
    AR 156 2,5 V6 '99 - 2001-2004
    AR 156 GTA '03 - 2006-2009
    AR 159 3,2V6 Q4 ti '07 - 2009-2014
    teraz:
    Honda CRV (służbowa)
    Maserati Ghibli SQ4 '15

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Mazda 6

Domyślnie

Cytat Napisał rybakmj Zobacz post

Wnetrze
    Design duzy plus. Zdjecia nie oddaja faktury kierownicy,jakosci wyswietlaczy i przyciskow. Duzy postep,zwlaszcza wyswietlacz navi oczarowuje nowoczesnoscia.
    Fotele na duzy minus. Ani to ladne,ani wygodne,skora w dotyku jest po prostu slaba. Oparcie pod nogami za krotkie. Fotele 159 duzo wygodniejsze.
    Samego miejsca jakby wiecej zwlaszcza z tylu to sie czuje.
    Poogladaj filmy z prezentacji wersji 2,0t Q4 na rynek USA. Ewidentne są tam dużo głębsze fotele z regulacja długości siedziska. Trzeba poczekać na specyfikacje tej wersji na rynek EU.
    Ja bardzo liczę na te właśnie fotele oraz front lip i tylny dyfuzor.

dzisiaj dla porównania kolejny raz podjechałem do BMW obejrzeć 4er gc i kurczę Giulia mi się bardziej podoba.
    w moim przypadku czeka mnie kilka długich miesięcy zanim Alfa odkryje karty do wersji 280km.

- - - Updated - - -

Czyzby alfa zrobila samochod,ktory zawstydza prowadzeniem,dzis kanapowate bmw,ktore zas mialo byc wzorem prowadzenia dla alfy ? Jedno jest pewne,ten samochod jest bodaj jedynym na rynku ,ktory prowadzi sie nie jak prom kosmiczny nafaszerowany systemami,a wlasnie jak rasowy tylnonapedowiec. Az zal i wstyd kupywac to z kopciuchem pod maska tak szczerze,bo taka " mechanika emocji" zasluguje na pb i fajne obroty w zakretach.
    Lepiej bym tego nie ujął.

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomtrz
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Giulia jest jak brzydsza siostra 159
    To tak serio?
    Jaguar S-type 4.2 V8
    Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
    Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
    Citroen Xantia Activa II V6 - była
    Citroen Xantia II 2.0 16V - była
    Skoda Felicia 1.3 MPI - była

Użytkownik Maniak resoraków Avatar bartas82
    Mieszka w
    Wlkp.
    Auto
    Giulia, Giulietta

Domyślnie

Cytat Napisał Bart1000 Zobacz post
    Poogladaj filmy z prezentacji wersji 2,0t Q4 na rynek USA. Ewidentne są tam dużo głębsze fotele z regulacja długości siedziska. Trzeba poczekać na specyfikacje tej wersji na rynek EU.
    Ja bardzo liczę na te właśnie fotele oraz front lip i tylny dyfuzor.
    W instrukcji jest, że fotele (w opcji) mają regulowaną długość siedziska oraz pompowane boczki, czyli zakładam, że bardzo podobnie jak w BMW. Raczej będzie wygodnie
    Pozdro,
    Bartas