Temat: Alfa Giulia- 2015

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Luke77
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Veloce Ti 280KM Benzyna MY20, Alfa Romeo Giulietta Distinctive 170KM Benzyna

Domyślnie

Cytat Napisał radosuaf Zobacz post
    Swoją drogą, co to jest "obicie kierownicy skórą PVC"? Czy to jest eko-skóra, czy coś jeszcze gorszego?
    Tak zwana eko skóra to jest teraz 100% poliester. (sprawdziłem na metce
    Więc "skóra" PVC to chyba eko skóra..
    Pytanie czy to co jest na kierownicy w Giulettcie (Distinctive + skórzana tapicerka) to też eko skóra czy prawdziwa?

Sent from my SM-G928F using Tapatalk

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Na pewno się mniej wyciera niż skóra na kierownicy w 147.
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Ta w Giulii nie podobała mi się, cienka, gładka jak plastik właśnie, bez faktury, bez perforacji, czerń nie-czarna, nienasycona. Taka sobie. Jakieś plastikowe wstawki też trochę tandetnie-tuningowo wyglądające. Coś z tą kierownicą nie tak ogólnie. Fajnie jakby prosta tylko ze startem i bez innych głupich guziczków była.
    Kurcze, muszę się nią przejechać bo za bardzo marudzę...

a co do 147 to po jakim przebiegu się wycierała ? w 156 miałem prawie 190tys perforowaną skórzaną bez guziczków i świetnie się trzymała. Gałka biegów zaczynała się przecierać trochę to tak, ale kierownica nic a nic.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Jak kupowałem moją, to miała jakieś 60 albo 70 tys. i góra była świecąca i kompletnie gładka - jak szyba w zasadzie...
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Znawca Avatar rybakmj
    Mieszka w
    Grajewo,podlasie
    Auto
    Kia Sportage 1.6 PB 177km

Domyślnie

W Bialymstoku sa 2 zamowienia, w Slupsku,gdzie jezdzilem testowka,nie bylo zamowien.
    Auto jest drogie po dodaniu dodatkow i nie dziwne,ze nikt tego nie chce. Nawet dawna klientela 159,mogaca sobie pozwolic na wydatek 100- 120 tys,nie wyda pieniedzy rzedu ceny giulii. Te wartosci,to inny szczebel konsumencki.

Tak sie zastanawiam,czy nie latwiej bylo by dla alfy wbic sie z ciekawym kompaktem ,anizeli droga limuzyna. Wszak kompakty to nadal najwiekszy rynek .
    Suv,to tez realnie wieksza szansa,na pozyskanie drozszego klienta,a i konkurencja modelowa,raczej nie tak zatwardziala jak w segmencie D.

Wydac 200 tys na limuzynke ,to sporawo,ale juz na ladnego suva,z dobrym napedem,dieslem i automatem,brzmi bardziej zachecajaco.

Wszystkim polecam jazde giulia. Najlepiej samemu ocenic,co jest auto warte.
    Ostatnio edytowane przez rybakmj ; 26-07-2016 o 14:22

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomtrz
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Cytat Napisał rybakmj Zobacz post
    Auto jest drogie po dodaniu dodatkow i nie dziwne,ze nikt tego nie chce. Nawet dawna klientela 159,mogaca sobie pozwolic na wydatek 100- 120 tys,nie wyda pieniedzy rzedu ceny giulii. Te wartosci,to inny szczebel konsumencki.
    Ten samochód od samego początku miał mierzyć w inny "szczebel konsumencki". Co w tym dziwnego?
    A A4 i BMW3 to ile kosztuje po doposażeniu? A3 potrafi kosztować prawie 200 tys.
    Chyba łatwiej przychodzi fakt, że AR wchodzi do klasy premium zupełnie przypadkowym ludziom, niż miłośnikom AR.

Tak sie zastanawiam,czy nie latwiej bylo by dla alfy wbic sie z ciekawym kompaktem ,anizeli droga limuzyna. Wszak kompakty to nadal najwiekszy rynek .
    Suv,to tez realnie wieksza szansa,na pozyskanie drozszego klienta,a i konkurencja modelowa,raczej nie tak zatwardziala jak w segmencie D.
    Wydac 200 tys na limuzynke ,to sporawo,ale juz na ladnego suva,z dobrym napedem,dieslem i automatem,brzmi bardziej zachecajaco.
    W SUV jest taka sama konkurencja jak i w segmencie D. W klasie premium jest nawet gorzej niż w segmencie D.
    Jaguar S-type 4.2 V8
    Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
    Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
    Citroen Xantia Activa II V6 - była
    Citroen Xantia II 2.0 16V - była
    Skoda Felicia 1.3 MPI - była

Mieszka w
    Grajewo,podlasie
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Tomtrz Zobacz post
    Ten samochód od samego początku miał mierzyć w inny "szczebel konsumencki". Co w tym dziwnego?
    A A4 i BMW3 to ile kosztuje po doposażeniu? A3 potrafi kosztować prawie 200 tys.
    Chyba łatwiej przychodzi fakt, że AR wchodzi do klasy premium zupełnie przypadkowym ludziom, niż miłośnikom AR.

W SUV jest taka sama konkurencja jak i w segmencie D. W klasie premium jest nawet gorzej niż w segmencie D.
    Tyle tylko,ze suv z racji segmentu na starcie juz jest postrzegany jako ten drozszy.

Sytuacja patowa: Ci co by ewentualnie chcieli kupic giulie,nie wydadza + 150 tys,bo to poza budzetem,a Ci ktorych stac na taki zakup,nie interesuja sie alfa.
    Tak to widze.

Użytkownik Świeżak Avatar Olej555
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    BMW f10 2016, Mazda 6 2015, Alfa Romeo 159 SW 2.4 JTDm 2006 , Alfa 156 SW 1.9JTD 200

Domyślnie

Wszystkim polecam jazde giulia. Najlepiej samemu ocenic,co jest auto warte.
    dzisiaj jeździłem (klasycznie już) : białą 180 kucy manual wersja super.

nie będę się rozwodził nad całą jazdą próbną i oglądaniem.
    W mojej opinii auto warte swoje ceny (oczywiście z jakimś rozsądnym rabatem ). Jako całokształt. Silnik diesla na zimno trochę za głośny ale dynamika jest moim zdaniem bardzo zadowalająca. Prędkości rzędu 200-210 osiąga bez dużego wysiłku. Elastyczny, nawet na 6 biegu od 160 do 200 czuć że auto sie dobrze zbiera.
    Cały czas po głowie chodził mi diesel ale myślę że to benzyna może sporo namieszać. O ile przy normalnej jeździe nie będzie paliła z 14 litrów. Co do spalania tej testówki... cały czas jechałem w trybie Dynamic i co chwila pedał w podłogę a na autostradzie prędkości rzędu 160 180 200 + .... Giulia spaliła mi 7.4 (wyzerowałem przed ruszeniem) Dla mnie rewelacja. Naprawdę jej nie oszczędzałem. Aż miałem wyrzuty sumienia ale z drugiej strony całe auto jest tak zestrojone że aż prosi się o bardzo dynamiczną jazdę.

Podsumowując :
    Na żywo ten biały kolor nie jest tak zły jak na foto. Wcześniej oglądałem Giulie na kołach 17' ale te 18' veloce które były w testówce pasują idealnie (choć na zdjęciu ten wzór felg kompletnie mi się nie podobał) Czekam na automatyczną skrzynię biegów i benzyne. Między czasie zapisałem się na jazdy wersją QV. Niebawem ma pojawić się u dealera.

Mieszka w
    Grajewo,podlasie
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Olej555 Zobacz post
    dzisiaj jeździłem (klasycznie już) : białą 180 kucy manual wersja super.

nie będę się rozwodził nad całą jazdą próbną i oglądaniem.
    W mojej opinii auto warte swoje ceny (oczywiście z jakimś rozsądnym rabatem ). Jako całokształt. Silnik diesla na zimno trochę za głośny ale dynamika jest moim zdaniem bardzo zadowalająca. Prędkości rzędu 200-210 osiąga bez dużego wysiłku. Elastyczny, nawet na 6 biegu od 160 do 200 czuć że auto sie dobrze zbiera.
    Cały czas po głowie chodził mi diesel ale myślę że to benzyna może sporo namieszać. O ile przy normalnej jeździe nie będzie paliła z 14 litrów. Co do spalania tej testówki... cały czas jechałem w trybie Dynamic i co chwila pedał w podłogę a na autostradzie prędkości rzędu 160 180 200 + .... Giulia spaliła mi 7.4 (wyzerowałem przed ruszeniem) Dla mnie rewelacja. Naprawdę jej nie oszczędzałem. Aż miałem wyrzuty sumienia ale z drugiej strony całe auto jest tak zestrojone że aż prosi się o bardzo dynamiczną jazdę.

Podsumowując :
    Na żywo ten biały kolor nie jest tak zły jak na foto. Wcześniej oglądałem Giulie na kołach 17' ale te 18' veloce które były w testówce pasują idealnie (choć na zdjęciu ten wzór felg kompletnie mi się nie podobał) Czekam na automatyczną skrzynię biegów i benzyne. Między czasie zapisałem się na jazdy wersją QV. Niebawem ma pojawić się u dealera.
    Auto prowokuje do dynamicznej jazdy i to jest prawda. W lekkosci przyspieszania,podobnie ,jak w 156 z mocnym programem i coolerem. W ogole giulia musi miec dobry fmic,bo nie czuc by silnik " puchl" ,pomimo przygazowek i duzej temperatury na zewnatrz.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar 145Q
    Mieszka w
    Piotrków Trybunalski/Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTD M-Jet 2004

Domyślnie

Dobrze, że zrobili auto segmentu D. Wynika to z tego, że takie auto mogą sprzedać na całym świecie... Błędem jest natomiast brak silnika 1.4 140/150HP z Giulietty, tak żeby mogli zjechać z ceną do 115tyś i schylić się po klienta Mazdy, VW czy Forda. Popełniają błąd Fiata Stilo z początku produkcji - damy ludziom więcej niż chcą. Skoro BMW/Merc/AUDI/VW produkują auta klasy D z silnikami 1.4-1.6, to Alfa też powinna, szczególnie, że ma fajny silnik 1.4 w kilku wariantach mocy. Tylko kto by wtedy kupował Diesla za 25k więcej?

Stąd wg. mnie Giulia powinna mieć ofertę cztero-stopniową i być oferowana:
    1) z silnikiem 1.4 140hp/1.6 JTDM 120hp za te około 115/120kzł jako wersje dla plebejuszy,
    2) a następnie za te 140kzł plus pojawiłyby się wersje dla ekwitów czyli 2.0 200 oraz 2.2 150.
    3) potem Giulia dla patrycjuszy 2.0 280/2.2 180/2.2 210
    4) kończąć na Giulia Kaligula edition QV

I tak, mieliby premium walczące z Audikami, mieliby ofertę dla plebejuszy, zrobiliby sprzedaż do flot, a tak wyskakują w czepku pływackim na pool party i myślą, że będzie dobrze.