Strona 9 z 9 PierwszyPierwszy 123456789
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 90

Temat: Alfa Alfa i po Alfie..

Użytkownik Fachowiec Avatar FXX
    Auto
    Peugeot 508 II / Peugeot 308 T9

Domyślnie

Cytat Napisał ajajajniemamjaj Zobacz post
    Z tą postawą i zeznaniami tej dziewczyny to masz rację, ale się nie zrozumieliśmy trochę Ja nie w tym kontekście o tym wspomniałem. Mi bardziej chodzi, iż mimo zeznań biegłych, ta dziewczyna nadal nie przyjmowała do wiadomości, że popełniła błąd. Z tego co czytałem to między innymi dlatego sędzia odebrał jej prawo jazdy na aż pięć lat. Jeszcze Tobie nie powiedziałem, że wg. biegłych, gdyby jechała te przepisowe 50km/h to by nie musiała nic robić, bo Opel by spokojnie zjechał z jej pasa. Przyznam, że po takim stwierdzeniu biegłych raczej bym zrobił pod siebie.A przykład jeszcze lepszego kierowcy mamy na wszystkich portalach. Ucieczka z miejsca wypadku i "oprzytomnienie" o po dobie...
    Dobra, nie zrozumieliśmy się do końca z tą dziewczyną, ale już wszystko jasne. Czasami jednak korzystniej przyznać się do błędu i okazać jakąś skruchę.Co do tego, że przy 50km/h prawdopodobnie nic by się nie stało to się domyśliłem, a raczej z grubsza przeliczyłem - skoro uderzyła w tył Opla.Co do skruchy po dobie to znam lepszą sytuację - rano przychodzi koleś na KPP i mówi, że kolegę zabił i ... przyszedł się przyznać, bo krwią się brzydzi. W pierwszej chwili nie do końca chcieli go potraktować serio, ale koleś uparcie twierdził, że zabił go siekierą. Pojechała załoga i rzeczywiście na miejscu leżał sobie koleś z siekierą w głowie. A najlepszy jest powód dla którego zabił, przy wódce denat przyznał się kolesiowi, że 20-parę lat temu, żonę mu puknął

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    AR 159 1.9JTDm 150KM 2005r.

Domyślnie

Widzę, że temat popłynął trochę innym nurtem Wracając do źródła..
    W poniedziałek ubezpieczalnia się odezwała i ku memu niezadowoleniu wyceniła samochód sprzed wypadku o 1500zł za mało w porównaniu do tego co ja za niego dałem 2 tyg wcześniej :/ Odwołałem się, wypunktowałem czego brakuje w kosztorysie i nadal czekam. Może coś podniosą.
    Póki co stwierdziłem że nie ma co czekać i wystawiłem wrak na sprzedaż licząc że odbiję sobie to 1500zł. W końcu ubezpieczyciel wyceniając wrak nie był już taki zły
    Ostatnio edytowane przez Lukasz A. ; 13-09-2013 o 07:29 Powód: chęć sprzedaży czegoś wrzucamy do bazaru.

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

miałem to samo przy "całce"
    std praktytka TU - zaniżyć wartość auta przed szkodą , zawyżyć wartość wraku = mniej wypłacania

odwołanie = koszt listu poleconego ...

działa

- - - Updated - - -

wg tego co piszesz to i tak masz w miarę ok
    u mnie było :
    wartość wg ,mnie przed ( wiem wiem - nie obiektywna ) - ok 10 tys
    a tu nagle TU :
    wartość przed 5900
    to się chyba ze trzy razy pytałem czy dobrze zadzwonił
    zdejmuja za wszystko , zdjął mi za np uszkodzenia zderzaka ( odpryski ) itp
    no to po tym zapytałem czy liczymy wsio - miałem felgi z Ti ( wg katalogu 2400 zł sztuka , miałem opony - mierzone przez nich 7,76mm )
    jak odejmują to niech też dodają
    ostatecznie po dwóch odwołaniach wyszło na lekki minus no ale odbiłem na zadośćuczynieniu za ból i cierpienie :-)

i każdemu będę polecał

a tych którzy piszą że przez to mają wyższe OC ----- im to mogę pogratulować postawy
    bo ja jakos co rok mam podobnie lub mniej ...

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    AR 159 1.9JTDm 150KM 2005r.

Domyślnie

No i sprzedałem Na moje szczęście dobrze zaniżyli cene wraku i jestem już na plusie 2200zł HDI teraz rozważa moje odwołanie w sprawie słabej wyceny samochodu. Powinno jeszcze wpaść pare grosza

Użytkownik Fachowiec Avatar FXX
    Auto
    Peugeot 508 II / Peugeot 308 T9

Domyślnie

Cytat Napisał kamillll Zobacz post
    Prawo mowi o nieskladaniu wyjasnien i nie obciazaniu swojej osoby. O klamaniu nie ma slowa, wklejone cytaty to prawnicze interpretacje zaden przepis prawny nie mowi o klamaniu.
    Aż z własnej ciekawości pogrzebałem i nie za wiele znalazłem, ale wystarczyło zapytać taty i rzucił kilka artykułów, a oto jeden z nich:

art. 233 KK

§ 1. Kto, składając zeznanie mające służyć za dowód w postępowaniu sądowym lub w innym postępowaniu prowadzonym na podstawie ustawy, zeznaje nieprawdę lub zataja prawdę, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.

§ 2. Warunkiem odpowiedzialności jest, aby przyjmujący zeznanie, działając w zakresie swoich uprawnień, uprzedził zeznającego o odpowiedzialności karnej za fałszywe zeznanie lub odebrał od niego przyrzeczenie.

§ 3. Nie podlega karze, kto, nie wiedząc o prawie odmowy zeznania lub odpowiedzi na pytania, składa fałszywe zeznanie z obawy przed odpowiedzialnością karną grożącą jemu samemu lub jego najbliższym.

§ 4. Kto, jako biegły, rzeczoznawca lub tłumacz, przedstawia fałszywą opinię lub tłumaczenie mające służyć za dowód w postępowaniu określonym w § 1, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.

§ 5. Sąd może zastosować nadzwyczajne złagodzenie kary, a nawet odstąpić od jej wymierzenia, jeżeli:
    1) fałszywe zeznanie, opinia lub tłumaczenie dotyczy okoliczności nie mogących mieć wpływu na rozstrzygnięcie sprawy,

2) sprawca dobrowolnie sprostuje fałszywe zeznanie, opinię lub tłumaczenie, zanim nastąpi, chociażby nieprawomocne, rozstrzygnięcie sprawy.

§ 6. Przepisy § 1-3 oraz 5 stosuje się odpowiednio do osoby, która składa fałszywe oświadczenie, jeżeli przepis ustawy przewiduje możliwość odebrania oświadczenia pod rygorem odpowiedzialności karnej.

Ponadto oskarżony składa wyjaśnienia, a nie zeznania i nigdy nie jest pouczany o odpowiedzialności karnej. To chyba jasno tłumaczy dlaczego oskarżony może kłamać i że nie jest to tylko interpretacja prawnicza.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar marcin5
    Mieszka w
    WWA
    Auto
    http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-q4-sportwagon-salon-pl-C30605088.html

Domyślnie

Cytat Napisał bocian Zobacz post
    odwołanie = koszt listu poleconego ...
    dokładnie!!! u mnie w Corolli zadzialalo po 2 odwolaniach i powiadomieniu Rzecznika Ubezpieczonych.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar nowy156
    Mieszka w
    Wwa (WX)
    Auto
    Golf 4 SDI :)

Domyślnie

Ubezpieczając auto TU wyliczyło mi jego wartość na 4500 zł. Czy to reguła że auta kilkunastoletnie mają tak zaniżoną wartość? Przy uszkodzeniu o wartości powyżej 3000 rzeczoznawca orzeknie szkodę całkowitą. Nawet gdy stłuczka nie byłaby z mojej winy będzie spora strata.

Użytkownik Znawca Avatar kylo1986
    Mieszka w
    Podlasie
    Auto
    166 2.4 20v Fl x2, 159 1.9 8v

Domyślnie

Coś nie tak. Moje Busso z 1999 roku w kwietniu 2013 roku została wyceniona przez MTU na 8500 (była by prawie 10 ale przelot to było wtedy 260 kilka tysięcy kilometrów i sporo to zaniżyło), po strzale w tył została uznana szkoda całkowita i wypłacono mi coś poniżej 5 koła i wrak został dla mnie

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

Cytat Napisał nowy156 Zobacz post
    Ubezpieczając auto TU wyliczyło mi jego wartość na 4500 zł. Czy to reguła że auta kilkunastoletnie mają tak zaniżoną wartość? Przy uszkodzeniu o wartości powyżej 3000 rzeczoznawca orzeknie szkodę całkowitą. Nawet gdy stłuczka nie byłaby z mojej winy będzie spora strata.
    Przy szkodzie z oc sprawcy ( czyli jak pisales - nie z twojej winy )
    Szkode naprawia sie do100% wartosci pojazdu

Użytkownik Maniak resoraków Avatar nowy156
    Mieszka w
    Wwa (WX)
    Auto
    Golf 4 SDI :)

Domyślnie

Tak,do 100% bezgotówkowo,jeśli jest co naprawiać. Mam nadzieję że nie będzie okazji do skorzystania a przed odnowieniem ubezpieczenia poszukam lepszych warunków.