Strona 9 z 32 PierwszyPierwszy 12345678910111213141516171819 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 315

Temat: Niezidentyfikowane dźwięki - temat ogólny

Użytkownik Maniak resoraków Avatar taczka464
    Mieszka w
    Ł
    Auto
    AR 159 1.9 8v + chip była , AR 159 TBI TI jest, Crosswagon + chip jest

Domyślnie

1.To i ja dorzucę swoje 3 grosze. Od pewnego czasu słyszę pewne drgania w kabinie, dzwięk jest wyraźny w rytm klekotania diesla. Dodatkowo czuć wyraźnie drgania na pedale sprzęgła i hamulca, zawsze równocześnie. Dodam że dzwięk i drgania są tylko na postoju i nie występuje zawsze, tylko ''kiedy mu się zechce'' .

2.Druga sprawa to dźwięk przy puszczaniu sprzęgła w czasie jazdy jak i na postoju, mi przypomina przeciąganie plastikowej skrzynki po podłożu a w ostatniej fazie odpuszczania sprzęgła słychać delikatny stuk. Mocno denerwuje w czasie jazdy ponieważ ciężko o płynną normalna jazdę (czuć delikatne szarpnięcie), nieodczuwalne przy babcinym i baaardzo spokojnym odpuszczaniu pedału.

Kompletne sprzęgło wymienione 50/60tyś temu , w aso jeszcze w ramach gwarancji, bodajże w 2009 r.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Moyset
    Mieszka w
    Lutcza, między Rzeszowem a Sanokiem
    Auto
    AR 155 2.0 TS 8V, AR Mito 1.4 TB 120KM

Domyślnie Dźwiek na 1 i 2 biegu.

Witam wszystkich. Od pewnego czasu jestem posiadaczem pięknej Alfy 159 1.9 JTDM 120KM. Niedawno zauważyłem że, podczas jazdy na 1 i na 2 biegu pojawia się pewien dźwięk. Jest on identyczny, jak dźwięk jaki słychac w większości samochodów kiedy jedziemy na wstecznym. Co to może być? Czy to normalne? Pozdrawiam

Użytkownik Maniak resoraków Avatar gcredhot18
    Mieszka w
    Swieradow-Zdroj/Wrocław Poland
    Auto
    Była 159 SW 1.9 JTDm 2006r. Jest XF 2017. 241KM

Domyślnie

Cytat Napisał Moyset Zobacz post
    Witam wszystkich. Od pewnego czasu jestem posiadaczem pięknej Alfy 159 1.9 JTDM 120KM. Niedawno zauważyłem że, podczas jazdy na 1 i na 2 biegu pojawia się pewien dźwięk. Jest on identyczny, jak dźwięk jaki słychac w większości samochodów kiedy jedziemy na wstecznym. Co to może być? Czy to normalne? Pozdrawiam
    powodem tego może być zużyte łożysko w skrzyni biegów i je słychać.sprawdź poziom oleju,bo może jezdzisz na niedostatecznej ilości.ja miałem tak samo.najpierw bieg pierwszy i drugi a pózniej nawet na czwartym było słychać...wszystko przez to ,ze miałem wyciek ze skrzyni biegów o którym nawet nie wiedziałem.zajmij się tym jak najszybciej,bo szkoda auta

Użytkownik Świeżak Avatar saybot
    Mieszka w
    Koszalin
    Auto
    Alfa Romeo Brera 2.4jtdm

Domyślnie

od jakiegoś czasu martwi mnie dziwny stukot towarzyszący pracy silnika. Najbardziej słyszalny jest z prawej strony. Aby zlokalizować odgłos ściągnąłem osłonę pod silnikiem i nasłuchiwałem ale niestety nie mogłem tego zlokalizować.
    Może ktoś z Was będzie wiedział co to jest. Nagrałem filmik gdzie ewidentnie słychać to coś jak zbliżyłem kamerę do koła.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Airen
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Była: Alfa Romeo 159SW marrone luci di bosco/Jest: Alfa Romeo Stelvio

Domyślnie

Może koło pasowe na wale?
    "For me the most important thing in a car is fun. It has to make you happy" Jeremy Clarkson

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Śląsk
    Auto
    .

Domyślnie

Cytat Napisał saybot Zobacz post
    od jakiegoś czasu martwi mnie dziwny stukot towarzyszący pracy silnika. Najbardziej słyszalny jest z prawej strony. Aby zlokalizować odgłos ściągnąłem osłonę pod silnikiem i nasłuchiwałem ale niestety nie mogłem tego zlokalizować.
    Może ktoś z Was będzie wiedział co to jest. Nagrałem filmik gdzie ewidentnie słychać to coś jak zbliżyłem kamerę do koła.
    Czy występuje tylko przy nierozgrzanym silniku?
    U mnie klepie również, ale tylko do czasu aż osiągnie 90C potem chodzi cichutko. Dziwne

Mieszka w
    Koszalin
    Auto
    Alfa Romeo Brera 2.4jtdm

Domyślnie

Cytat Napisał KuASY Zobacz post
    Czy występuje tylko przy nierozgrzanym silniku?U mnie klepie również, ale tylko do czasu aż osiągnie 90C potem chodzi cichutko. Dziwne
    A.masz ten sam dzwiek? Z tego co slyszalem to przy wyzszych obrotach tj > 1900 zanika ale musze to jeszcze z kims sprawdzic.
    Ostatnio edytowane przez saybot ; 24-11-2013 o 12:13

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Śląsk
    Auto
    .

Domyślnie

U mnie tylko słychać klepanie do czasu osiągnięcia 90C, poniżej tej temp nie stuka jak dodam lekko gazu. przechodzi samo z siebie dopiero przy 90C

Mieszka w
    Koszalin
    Auto
    Alfa Romeo Brera 2.4jtdm

Domyślnie

Ale na wolnych obrotach przy 90st slychac?

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Śląsk
    Auto
    .

Domyślnie

Nie, wtedy jest cisza