Strona 9 z 18 PierwszyPierwszy 123456789101112131415161718 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 173

Temat: 2.5 v6 nierówna praca na wolnych obrotach

Użytkownik Romeo Avatar dawidmk7
    Mieszka w
    Łaziska Górne
    Auto
    166 2.5 V6 Distinctive 00r.

Domyślnie

Cytat Napisał -BamBosZek- Zobacz post
    Z ciekawosci sprawdzilem ile ma moja 156 z 3.0 na 4 60-110 ale nie nagralem filmiku ;D granica mniej wiecej 7-8 sekund
    zapytam z ciekawości... masz te 3.0 na kompie i wiązce z 2.5? dobierałeś silnik wg roku prod? tzn. np CF2 do CF2?

Użytkownik Romeo Avatar -BamBosZek-
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    156 3.0 24v

Domyślnie

Tak, standardowo komputer i mapa z 2.5. Nic nie dobieralem slupki nie roznia sie niczym wiec to obojetne czy cf2 czy cf3. Sory za OT... ;P
    Genetics makes the champions, want to compare?!

Mieszka w
    Łaziska Górne
    Auto

Domyślnie

Nic nie dobieralem slupki nie roznia sie niczym wiec to obojetne czy cf2 czy cf3
    chodzi mi głównie o czujniki itp. czy mają te same wtyczki i ogólnie czy to pasuje. Wiadomo im nowszy silnik tym lepiej a nowe to tylko CF3, CF4
    mam nadzieje, że nikt się nie pogniewa jak na chilkę zmienimy temat...

Użytkownik Fachowiec Avatar QBA
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    ALFA 166 SWAP 3.0+Q2 / ALFA 166 2.4 20v FL 180 HP/Jumper 2.8 JTD /Fiat Regata/Alfa 147 JTD 8v

Domyślnie

Cytat Napisał dawidmk7 Zobacz post
    chodzi mi głównie o czujniki itp. czy mają te same wtyczki i ogólnie czy to pasuje. Wiadomo im nowszy silnik tym lepiej a nowe to tylko CF3, CF4
    mam nadzieje, że nikt się nie pogniewa jak na chilkę zmienimy temat...
    Silniki konstrukcyjnie między cf2 a cf3 nie różnią się niczym. Może kosmetycznie miską i kolektorem ponieważ zastosowano inny układ odm, ja wkładałem cf3 do cf2. Wtyczki czujników są inne (ta sama jest tylko w czujniku położenia wałka rozrządu).
    Różnica w mocy z korzyścią na cf2 wynika z zaostrzonych norm emisji spalin co poskutkowało załadowaniem 4 katalizatorów w cf3 i zmniejszeniem mocy o 6 KM.
    http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
    USŁUGI AUTOLAWETĄ- POMOC DROGOWA

Mieszka w
    Łaziska Górne
    Auto

Domyślnie

QBA a powiedz masz porównanie między Twoim swapniętym 3.0 a fabrycznym w 166? Jest jakakolwiek różnica czy to samo?
    Ktoś pisał że 2.5 ma "ostrzejsze" mapy od 3.0 ale czy to prawda czy to bzdura nie wiem.

Cytat Napisał QBA Zobacz post
    Wtyczki czujników są inne (ta sama jest tylko w czujniku położenia wałka rozrządu).
    dzięki za cenną informację

Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    ALFA 166 SWAP 3.0+Q2 / ALFA 166 2.4 20v FL 180 HP/Jumper 2.8 JTD /Fiat Regata/Alfa 147 JTD 8v

Domyślnie

QBA a powiedz masz porównanie między Twoim swapniętym 3.0 a fabrycznym w 166? Jest jakakolwiek różnica czy to samo?
    Ktoś pisał że 2.5 ma "ostrzejsze" mapy od 3.0 ale czy to prawda czy to bzdura nie wiem.
    Ja przekładałem także sterownik silnika od 3.0, skoro ktoś przypisał sterownik pod konkretną jednostkę napędową i nie są ze sobą zamienne to zostawiam jak jest i nie popieram takich zamian, nie jestem mądrzejszy niż stado inżynierów, który mieli sporo $ na doprowadzenie projektu silnika do ideału.

Mieszka w
    Łaziska Górne
    Auto

Domyślnie

Ja przekładałem także sterownik silnika od 3.0, skoro ktoś przypisał sterownik pod konkretną jednostkę napędową i nie są ze sobą zamienne to zostawiam jak jest i nie popieram takich zamian, nie jestem mądrzejszy niż stado inżynierów, który mieli sporo $ na doprowadzenie projektu silnika do ideału.
    W takim razie jak poradziłeś sobie z sondami, dokładałeś? Skoro sterownik z CF3 to potrzebuje 4 sond a nie jednej jak CF2

- - - Updated - - -

Aha i skrzynie masz zostawioną 5tke z 2.5 czy wkładałeś 6cio biegową?
    Sorry, że tak wypytuje ale przyda mi się ta wiedza.

Użytkownik Romeo Avatar -BamBosZek-
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    156 3.0 24v

Domyślnie

Silnik nie zostal doprowadzony do idealu ale do optymalnej pracy Wszystkie swapy w 156 jezdza na sterowniku od 2.5 i maja sie calkiem dobrze a nawet bym powiedzial ze sa w stanie wygenerowac wiecej.
    Genetics makes the champions, want to compare?!

Mieszka w
    Łaziska Górne
    Auto

Domyślnie

nie jestem mądrzejszy niż stado inżynierów, który mieli sporo $ na doprowadzenie projektu silnika do ideału.
    Ja myślę trochę inaczej. Dla tych wspomnianych inżynierów ważniejsza myślę jest ekologia i normy spalin niż doprowadzenie silnika do ideału. Ja mam ekologię gdzieś. I np przez ekologię 3.0 może mieć inne mapy by nie zanieczyszczać tak środowiska a na sterowniku z 2.5 więcej mocy? To są moje domysły i to tylko taki pierwszy lepszy przykład. Nie będę się rozpisywać bo się zrobi burdel w tym temacie ale przykładów jest wiele więcej.

Mieszka w
    Częstochowa
    Auto

Domyślnie

Silnik nie zostal doprowadzony do idealu ale do optymalnej pracy Wszystkie swapy w 156 jezdza na sterowniku od 2.5 i maja sie calkiem dobrze a nawet bym powiedzial ze sa w stanie wygenerowac wiecej.
    Tak samo jak wszystkie swapy 3.0 jeżdżą na kołach zamachowych od 2.5 ... i też jeździ ... tyle, że nie powinno tak być ponieważ koła są ważone pod wały :] zarówno pasowe jak i zamachowe.

W takim razie jak poradziłeś sobie z sondami, dokładałeś? Skoro sterownik z CF3 to potrzebuje 4 sond a nie jednej jak CF2

- - - Updated - - -

Aha i skrzynie masz zostawioną 5tke z 2.5 czy wkładałeś 6cio biegową?
    Sorry, że tak wypytuje ale przyda mi się ta wiedza.
    Moje auto było oryginalnie na sterowniku 2.5 CF2 i taki założyłem tylko że od 3.0 CF2.

Sterownika CF3 pod bude CF2 nie wsadzisz bez przekładania całej wiązki silnika.

Skrzynie dorwałem 6-tkę, wyremontowałem wsadziłem Q2 i śmiga
    Ostatnio edytowane przez QBA ; 07-02-2014 o 08:46