Strona 9 z 16 PierwszyPierwszy 12345678910111213141516 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 152

Temat: Silnik nie chce odpalić po ostrej jeździe V6

Użytkownik Pasjonat Avatar Masa625
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    166 2,4 JTD `99

Domyślnie

Cytat Napisał bartekalfa166 Zobacz post
    ha nie polecam oleju CASTROL !!!! POo części on był winowajcą . Teraz zalałem VALVOLINE 10W 60 i mam nadzieje,że bedzie dobrze.
    Dlaczego sądzisz, że to wina castrola? Bo to on w czasie tej usterki był zalany do silnika? Jakbys miał zalany inny olej to myślisz , że silnik by nie strzelił sobie samobója? Przeciez te samochody to sa już złomy. Najlepsze lata maja juz za sobą i nie ma co tu winy zrzucac na olej czy inne cuda na kiju. Nie oszukujmy sie, że te auta juz w wiekszosci nadaja si etylko do jezdzenia z predkosciami 50-150 i tyle. Tak jak kiedys pisano o padajacych Tsach tak ostatnim czasem widac duża liczbe zgonów V6, diesle też już zmeczone życiem niestety coraz bardziej i predzej czy pozniej czeka je huta. Montaż lpg to pierwszy krzyżyk w zyciu V6. Można powiedziec ze od momentu zalozenia lpg auto przechodzi na emeryture. Diezle wymra naturalnym zuzyciem i mega przebiegami jakie maja nakulane. Ale to jeszcze kilka lat. a potem AR zniknie tak samo jak saab.
    Ostatnio edytowane przez Masa625 ; 28-03-2014 o 07:33
    [C

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    KUTNO/ Łódź
    Auto
    166 2,5v6 2002r.

Domyślnie

Jaka wizja,kurde masa wzruszyłem się po takim poście to mam ochote zamknąć się w mojej belli i zjechać z urwiska:p heeh

Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    166 2,4 JTD `99

Domyślnie

Cytat Napisał zadra66 Zobacz post
    Jaka wizja,kurde masa wzruszyłem się po takim poście to mam ochote zamknąć się w mojej belli i zjechać z urwiska:p heeh
    Zalej gazu do pełna i idz sobie pośmigac póki jest jeszcze czym

http://www.forum.alfaholicy.org/166/...wym_oleju.html
    Ostatnio edytowane przez Masa625 ; 28-03-2014 o 08:42
    [C

Użytkownik Znawca Avatar viader
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa 166 FL 2,4 jtdm 20V, 159SW 1,75 TBI TI

Domyślnie

Akurat oleje castrola to jest najgorszy syf, już lepiej lać orlena, który jest o niebo lepszy. To nie pierwszy przypadek, gdy silnik wyzionął ducha na tym oleju. Największą wadą tego oleju jest to, że zostawia niesamowite ilości szlamu w silniku, widziałem niejeden silnik, który jeździł na castrolu i w środku wyglądały poprostu tragicznie. Ten olej nie ma żadnych właściwości czyszczących, cały nagar zamiast wylecieć z olejem podczas wymiany zostaje w silniku, z czasem zatyka kanały olejowe, zmniejsza ciśnienie oleju i smarowanie silnika a co za tym idzie z czasem dochodzi do zatarcia. Oczywiście proces trwa dość długo więc silnik nie zatrze się po 2-3 wymianach na tym oleju. Jeśli ktoś na tym syfie jeździ to radzę przy następnej wymianie zastosować płukankę do silnika i zalać jakiś olej o wysokim TBN(właściwości czyszczące oleju) np. Valvoline. Tylko się nie zdziwcie ile szlamu wyleci z silnika po płukaniu....

Użytkownik Świeżak
    Auto
    156 2.5 v6,159 2.4

Domyślnie

Cytat Napisał Masa625 Zobacz post
    Dlaczego sądzisz, że to wina castrola? Bo to on w czasie tej usterki był zalany do silnika? Jakbys miał zalany inny olej to myślisz , że silnik by nie strzelił sobie samobója? Przeciez te samochody to sa już złomy. Najlepsze lata maja juz za sobą i nie ma co tu winy zrzucac na olej czy inne cuda na kiju. Nie oszukujmy sie, że te auta juz w wiekszosci nadaja si etylko do jezdzenia z predkosciami 50-150 i tyle. Tak jak kiedys pisano o padajacych Tsach tak ostatnim czasem widac duża liczbe zgonów V6, diesle też już zmeczone życiem niestety coraz bardziej i predzej czy pozniej czeka je huta. Montaż lpg to pierwszy krzyżyk w zyciu V6. Można powiedziec ze od momentu zalozenia lpg auto przechodzi na emeryture. Diezle wymra naturalnym zuzyciem i mega przebiegami jakie maja nakulane. Ale to jeszcze kilka lat. a potem AR zniknie tak samo jak saab.

Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    166 2,4 JTD `99

Domyślnie

viader takich dywagacji nie brak w dziale " olejowym w forum ogolnym" . Ja tylko jako laik, zapytam skad u Ciebie taka wiedza? Rozumiem że poparta jakimis badaniami. W sensie ze dany silnik jezdzi na castrolu od nowości do zgonu. a drugi taki sam jezdzi na lotosie i zyje dluzej. Jak masz jakies linki do takich badań to będe wdzięczny Z tego co czytalem to do BMW w fabryce leją castrola i dziwne , że by wlewali taka chu..nie w fabryce. Oczywiście nei twierdze, że nie masz racji, ale dowody poprosze Tylko nie takie jak u black alfy , ze szwagier tescia wujka brata siostry babci sasiada mial 45 letnie daewoo i mu silnik padl bo byl zalany castrolem

ps nie widze obrazka marcin713 , ale cos czuje, ze jako dumny posiadacz zagazowanej fał sześć wymierzyłeś w moim kierunku cios Zemsta gazowników mnie czeka jak za każdym razem jak napisze, że lpg to złooooo. Ałajjjjj zabolało
    Ostatnio edytowane przez Masa625 ; 28-03-2014 o 09:06
    [C

Użytkownik Pirat drogowy Avatar marian666666
    Auto
    166 2.5 V6

Domyślnie

Dokładnie, lpg to zło, nawet już po 300 kilometrach jak u alfika16 : >

Użytkownik Znawca Avatar viader
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa 166 FL 2,4 jtdm 20V, 159SW 1,75 TBI TI

Domyślnie

Masa, badań nie mam oczywiście. Zwykłe doświadczenie życiowe, widziałem kilka silników rozebranych po castrolu i po olejach innej marki i różnica była ogromna.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar kobielczak
    Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    GT 2.0 JTS

Domyślnie

Masa625 - nie zgodzę się z tym co piszesz.

Sam mam V6tkę.. która.. nie ma ze mną łatwo.
    Licznik pokazuje prawie 170 000 km.
    Autko mam już drugi rok. Sam nalatałem nim ponad 30 tys. W tym czasie cały czas śmiga na motulu 5W40 x-cess. Nie mam żadnych wycieków, oleju troszeczkę bierze - ale to za sprawą mojej kultury jazdy. Co 2 tygodnie sprawdzam olej - utrzymuję go na poziomie 3/4 bagnetu.
    Bardzo często jeżdzę do Niemiec gdzie.. śmigam 200km/h przez 200-300km. Zdarzają się odcinki, gdzie lecę 240km/h czy 250km/h - w.g licznika i nic się nie dzieje. Wiem, że to jest duże obciążenie dla silnika ale.. nie oszukujmy się - nikt nie kupuje auta z 200 końmi pod maską aby toczyć się 100km/h. Po coś taki silnik został stworzony. Czy 170k km dla Busso to dużo? To każdy musi ocenić indywidualnie..

Dla mnie najważniejszą rzeczą jest danie możliwości silnikowi zagrzać się, nie żyłować go gdy jest zimny.
    Co więcej - posiadam instalacje gazową. Jeżeli dla ciebie to początek końca V6tki to pozostaje mi tylko pogratulować.
    Na instalacje wydałem ponad 4 tys złotych i jestem BARDZO ZADOWOLONY. Gaz przy żadnej prędkości/obrotach mi się nie przełącza na PB, wszystko jest idealnie zestrojone i śmigam.
    Jasne - od czasu do czasu zrobię trasę na samej benzynie aby wtryski benzynowe nie zapomniały od czego są.

Wracając do tematu olejów - oczywistym jest, ze Castrol/Mobil to syf. Nie będę tutaj rzucał przykładami - to jest moja opinia.
    Wole dołożyć kilkanaście złotych do lepszego oleju niż śmigać na marketowym oleju, który praktycznie nie trzyma właściwości - a to ma kolosalne znaczenie na trwałość jednostki napędowej. Tutaj zgadzam się w 100% z kolegą Viaderem.

Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    166 2,4 JTD `99

Domyślnie

Maryś "nie pisz źle o lpg" bo będziesz zlinczowany Tutaj gazowników na forum jak mrówków i 90% to dumni Posiadacze FAŁ i oni nosza bardzo wysoko nosy i sa agresywni

kobielczak masz 100% racji i sie z Tobą zgadzam. No moze 99% bo posiadam od 7 lat 2.0TS który jezdiz na jak to nazwales marketowym mobilu i smiga az miło... Wyszydzany wszem i wobec TS Także reguły nie ma i jak silnik ma sobie jebn.ć samobója to to zrobi nawet jakby so silnika naszczał sam józef Busso
    Ostatnio edytowane przez Masa625 ; 28-03-2014 o 09:15
    [C