Strona 9 z 10 PierwszyPierwszy 12345678910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 100

Temat: Rozsypany silnik. Prośba o poradę ... :(

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał Majka Zobacz post
    Nie wiem jak ustawiasz rozrząd i może każdy ustawiasz dobrze. I w sumie jak jesteś zadowolony, i inni też, to nie ma problemu. Nie zmienia to tego, że oscyloskop może być Twoim dodatkowym okiem. I nie można pisać, że nie można zobaczyć, faz, ciśnień silnika we wszystkich suwach. I negować badań, że niemożliwe… To są dwie różne rzeczy. Musiałbyś jak napisałam, też zobaczyć w działaniu…
    Czy Ty aby nie jesteś jakimś przedstawicielem firmy sprzedającej oscyloskopy???
    Mechanicy mają często problemy ze zdecydowanie bardziej trywialnymi przypadkami, które nie wymagają użycia żadnych skomplikowanych narzędzi, tylko dojścia do tego, jakimi drogami podążał umysł poprzednich naprawiaczy, doprowadzających auto do stanu takiego a nie innego. Możesz mieć piękne przebiegi sygnałów z oscyloskopu i nagmerane w ECU, co spowoduje, że ECU nie będzie brało pod uwagę w ogóle tego, co podaje jakiś czujnik. Tutaj przypadek mamy ewidentny - źle dobrane sprzęgło oraz dwumasówka. Zaręczam Ci - oscyloskopem ich nie sprawdzisz.
    Teraz trzeba wziąć biegłego rzeczoznawcę, który potwierdzi błędny dobór komponentów i będzie na tyle przytomny, że powiąże to z możliwością pęknięcia wału (a taką możliwość potwierdzi mu każdy producent koła dwumasowego, co zresztą było zawarte w artykule, który przytaczałem). Potem z opinią biegłego trzeba iść do serwisu, który dokonywał wymiany w/w elementów i grzecznie poprosić o wymianę silnika oraz montaż właściwej dwumasy i sprzęgła, dokumentując to stosownym pismem. Jeśli nie będą chcieli się naprawy podjąć - to na faktury wykonuje się naprawę w innym warsztacie a o zwrot kosztów tej naprawy walczy się w sądzie. Koniec tematu.
    Ostatnio edytowane przez Tomek_KRK ; 13-05-2017 o 08:50
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

Nie, kolego – nie sprzedaję nic z branży samochodowej, w przeciwieństwie do wielu osób na tym forum, których wypowiedzi często mają charakter komercyjny i służą wyłącznie sprzedaży, tego, czy innego lub promocji.

Jestem klientem, który próbuje wyegzekwować usługę moto na stosownym poziomie. Badam samochody hobbystycznie. Kupiłam sobie testery, kupiłam sobie oscyloskop, pożyczyłam inny i zbadałam cały swój samochód oraz kilka innych.

Co do oscyloskopu i usług mechanicznych, w tym poziomu wiedzy mechaników w tym kraju – mam inne zdanie, ale dlatego, że wszystko widziałam i doświadczyłam na własnej skórze. Nie ma diagnostyki w warsztatach, są wielkie szyldy i nic poza tym. Mechanik nie wie jak pracuje sonda lamba… inne… dlatego podstawia. A jak widzę, że ktoś leci z miernikiem do wtryskiwacza w JTS, to stawiam weto i włączam hamowanie.

Podważając oscyloskopową diagnostykę, podważacie funkcjonowanie sterownika i całego systemu czujników w samochodzie. W wielu wypadkach działa na podobnej zasadzie. Podważając przebiegi, ciśnienia i fazy silnika, podważacie całą teorię silników spalinowych.

Wywalając blokady i procedury - sami sobie strzelacie w kolano. Blokada i procedura - to zabezpieczenia klienta przed niewiedzą mechanika. Bez tego - bomba tyka.

Nie chcesz – nie używaj, ale nie pisz, że nie ma takiej diagnostyki lub że jest ona nieskuteczna.
    I jak napisałam – ja sprawdzam. W nosie mam kto naprawia.

Jeszcze raz napiszę – wadliwy dwumas lub niededykowany – to wibracje! I brak błędów w ECU z zakresu zasilania wtrysku. A co to oznacza i co mam na myśli odpowiedz sobie sam…. Samochód nie powinien wyjechać w ogóle z warsztatu… bo usterka nie została zapewne usunięta… Jak wiele innych nie powinien wyjechać na drogi…

Co do zawieszenia – nie mam własnych doświadczeń z oscyloskopią i czujnikiem wibracji – ale jest NHL.

Co do działania w tej sytuacji – pełna zgoda, nic innego nie napisałam…
    Ostatnio edytowane przez Majka ; 13-05-2017 o 09:19

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar Marcin555
    Mieszka w
    Świdnica
    Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie

Po dłuższej przerwie u intensywnych pracach sprawa na dziś wygląda tak. Mechanik nadal się nie poczuwa do jakiejkolwiek winy. Dalej twierdzi że pech. W nowej dwu masie była zerwana 1 sprężyna która właśnie przycieralo i stąd wzięły się opilki które było widać po demontowaniu skrzyni. Po sprawdzeniu rozrządu dwa znaki nie pokrywaly się i tu widać ewidentna winę. Podsumowując zlapales winnego za rękę a on twierdzi że to nie jego ręką. Tak to wygląda w tej chwili.
    Z racji tego że Bella jest potrzeba do jazdy dostała silnik że sprawdzonym i udokumentowanym przebiegiem 94tys km. Tani nie był:/ nowe kompletne sprzęgło z kołem dwumasowym, łożyskiem i wysprzeglikiem . Nowe koło pasowe, rolki, kompletny nowy rozrząd, nowe świece żarowe, podkładki pod wtryski, (wtryski kolejny raz sprawdzone na maszynie i są OK), kompletnie nowe uszczelnienie silnika i osprzętu, zalane świeże płyny, olej do silnika oraz skrzyni, wczoraj próba odpalenia. Odpoietrzona i zagadala od razu. Pięknie silnik chodzi i mam nadzieję że tak pozostanie. Dziś kompletne uzbrojenie auta i gotowa do jazdy. Pozostanie walka z mechaniki em i świadomość że parę tysięcy uciekło z portfela

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

Przewidywalna i szybka odpowiedź
    Jak to mawia pewien całkiem mądry, acz asertywny Pan z Częstochowy – na forach piszą, albo Ci, którzy chcą coś sprzedać, albo się nudzą
    Powodzenia

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    AR 159 1,9 Jtdm 150 km

Domyślnie

Zdjęcia porobiłeś z całego rozbierania silnika ? Fajnie było by mieć coś takiego z komentarzem i opinią mechanika który to robił i potrafił złożyć drugi silnik

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar Marcin555
    Mieszka w
    Świdnica
    Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie

odpowiem dla jasności jeszcze na wcześniejsze pytania.
    - samochód nie był po programie i innych tego typu. Oryginał
    - silnik rozbierał zaprzysiężony sądowy rzeczoznawca samochodowy i jest u niego w celu zbadania dokładnej przyczyny i pomiarów. ja ściągnąłem tylko miskę olejową na początku.
    - czekam na ekspertyze od niego i wtedy będę mógł śmiało przedstawić dowody mechanikowi bo w tej chwili na argumenty się wypiera.

- - - Updated - - -

tak. zdjęcia mam... wszystko posegreguję i napewno wrzucę na forum. Zdjęcia silnika po rozbiórce od rzeczoznawcy tez będę miał i dołączę. dziś uzbrajamy Bellę w całość.

Użytkownik Ogier Avatar Andree
    Auto
    159 SW 1,9

Domyślnie

Jestem klientem, który próbuje wyegzekwować usługę moto na stosownym poziomie. Badam samochody hobbystycznie. Kupiłam sobie testery, kupiłam sobie oscyloskop, pożyczyłam inny i zbadałam cały swój samochód oraz kilka innych.
    A szkoda, myslałem że masz warsztat, a ja jestem tuż przed wymianą rozrządu i chętnie bym chciał mieć to zrobione w asyście oscyloskopu. Tylko znajdę gdzieś oryginalną pompę wody. Odezwij się na priv co to za oscyloskop, albo co tam kupić lepszego.
    Pozdrawiam

kazikx
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Tomek_KRK Zobacz post
    Tutaj przypadek mamy ewidentny - źle dobrane sprzęgło oraz dwumasówka.
    A jeśli mechanik dobierał części na podstawie katalogu, w którym jest błąd?
    I wymienia część, która pozornie pasuje, a w rzeczywistości nie pasuje.

Rozumiem, że mechanik daje klientowi gwarancję na usługę.
    W tym wypadku powinien raz jeszcze naprawić auto jak należy, bez względu na to, czy poczuwa się do winy, czy nie.

Z kolei mechanik powinien żądać odszkodowania od koncernu lub ubezpieczyciela, u którego ubezpiecza swoje usługi?

Jak to wygląda?

Piszę nie tylko o tym konkretnym wypadku, ale o sytuacji możliwej do wystąpienia.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Andree Zobacz post
    Odezwij się na priv co to za oscyloskop, albo co tam kupić lepszego.
    E, lepiej na forum.

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Nie, kolego – nie sprzedaję nic z branży samochodowej, w przeciwieństwie do wielu osób na tym forum, których wypowiedzi często mają charakter komercyjny i służą wyłącznie sprzedaży, tego, czy innego lub promocji.

To od tego momentu do świadczenia komercyjnych usług NAPRAW samochodów jest taaaaaaaaka długa droga. Póki temat jest oczywisty - to można się bawić w taką diagnostykę, bo wiele rzeczy nie wymaga nawet dotknięcia oscyloskopu, czy też innego poważnego narzędzia. Wystarczy normalne urządzenie diagnostyczne, podpięte pod ECU oraz sprawny i działający mózg.

Wibracje samochodu mogą pochodzić nie tylko od uszkodzonego koła dwumasowego. Mogą pochodzić także od uszkodzonej poduszki zawieszenia zespołu napędowego. A tą może trafić szlag w dowolnym momencie eksploatacji. I tego też nie sprawdzisz żadnym elektronicznym urządzeniem. Nowa dwumasówka, nim pozrywało w niej sprężyny, też zapewne nie przenosiła wibracji. Więc jaką miałabyś pewność, że został zamontowany odpowiedni podzespół przy odbiorze auta???

To, o czym piszesz, to jest zaledwie niewielka część czegoś, co nazywamy diagnostyką samochodu. Bo uszkodzenia możesz mieć elektroniczne, lub mechaniczne. Mechaniczny defekt zauważysz (lub nie), wnikliwie oglądając każdy podejrzany element. Niestety niektóre podzespoły wymagają czasochłonnego demontażu, co się wiąże z problemem z klientem i jego wypłacalnością... Co innego jest hobbystycznie zdiagnozować komuś coś za pomocą komputera i powiedzieć "stary, mi tu wychodzi, że to jest taki a taki problem", a co innego wzięcie odpowiedzialności za swoją działalność. Mechanik ma o tyle trudniej, że klient domaga się po pierwsze trafnej diagnozy, po drugie niskiej ceny usługi, po trzecie - szybkości działania. A ZUS ani skarbówka nie czeka, aż się ktoś skończy bawić charytatywnie z miernikiem uniwersalnym czy oscyloskopem i zacznie na usługach zarabiać, tylko brutalnie prostuje rzeczywistość wyciągając macki po swoje. Jak się to przekłada na praktykę? Bardzo prosto - np. wpada facet do serwisu i ma wibracje na silniku. I teraz jeśli nie masz odpowiedniego doświadczenia z danym samochodem, to aby być w 100% pewnym diagnozy - należałoby oprócz przeanalizowania wszystkich sygnałów elektronicznych wyjąć także dwumasówkę, wyjąć wszystkie poduszki zawieszenia zespołu napędowego, położyć to na stole i pooglądać, do analizy dać wtryskiwacze i na sam koniec będziemy mieli w miarę wiarygodną opinię dot. powodów drżenia silnika. Koszt takiej diagnostyki - lekko licząc tysiąc pięćset złotych. Klient po takiej wycenie zabiera się z serwisu w trybie przyspieszonym, rzucając pod nosem niewybredne komentarze na temat zdzierstwa i próby oszukania. A ktoś chciał być tylko w 100% profesjonalny.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał kazikx Zobacz post
    A jeśli mechanik dobierał części na podstawie katalogu, w którym jest błąd?
    I wymienia część, która pozornie pasuje, a w rzeczywistości nie pasuje.

Rozumiem, że mechanik daje klientowi gwarancję na usługę.
    W tym wypadku powinien raz jeszcze naprawić auto jak należy, bez względu na to, czy poczuwa się do winy, czy nie.
    Jeżeli mechanik zakupił i zamontował jakąś część, która nie jest do danego pojazdu, to ponosi pełną odpowiedzialność za skutki swojego działania. Nawet karną, gdyby doszło wskutek jego działania np. do wypadku.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Cytat Napisał Marcin555 Zobacz post
    Pi. Po sprawdzeniu rozrządu dwa znaki nie pokrywaly się i tu widać ewidentna winę. Podsumowując zlapales winnego za rękę a on twierdzi że to nie jego ręką. (
    Tam nie ma żadnych znaków.Poza tym jak pękł wał nie jest w stanie nikt stwierdzić czy pasek nie przeskoczył.
    Moim zdaniem jeśli katalog zgodnie z nr vin podaje że ta część pasuje to z mechanikiem w każdym sądzie przegrasz.
    Ostatnio edytowane przez lesio146 ; 13-05-2017 o 17:35
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.