Strona 9 z 11 PierwszyPierwszy 1234567891011 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 103

Temat: Wakacje Chorwacja czy da radę

Użytkownik Znawca Avatar prezes-tk
    Mieszka w
    Siemianice/Słupsk
    Auto
    Były: 2 x AR 166 2,4 20v, AR 156 1,9 JTD, AR 159 SW 2,4 20v, Giulia Super 2.0T. Obecnie inna marka.

Domyślnie

Miałem na myśli sytuację, gdy jadę sobie 160, oczywiście prawym pasem (jak można), widzę przed sobą wolniejsze auto (niekoniecznie TIR), zjeżdżam na lewy pas (oczywiście też nie przed nos szybszego na lewym) i jadę nadal 160, czasem trochę przyspieszam. A nagle w lusterku widzę kolegę jadącego 200, który zaczyna mnie poganiać światłami. Nie jestem szeryfem lewego pasa, zdarza się, że to ja jestem tym jadącym 200 (co dwa tygodnie korzystam z odcinków bez ograniczeń) ale nigdy nie poganiam światłami, nie siadam na zderzaku tylko cierpliwie czekam aż auto przede mną (czasem na swoim maksie) skończy wyprzedzać. Mam świadomość, że dla nas jakaś Corsa 1,2 czy nawet Superb z trzema cylindrami są potencjalnymi zawalidrogami ale zdarzają się mi często zawodnicy, dla których ja (i Wy) w swojej Giulii jestem powolny. A co do zjeżdżania na prawy pas po wyprzedzeniu TIR-a to racja, tylko niektórzy (a niestety, celują w tym kierowcy "lepszych" aut, którzy jadą lewym pasem od 3miasta po Kraków, bo przecież gnają 200 i nikt ich nie dogoni, a 3 km przed nimi widać TIR-a na prawym pasie. Powiem więcej: używam nawet kierunkowskazów przy zmianie pasa.

Użytkownik Znawca Avatar Krzysztof
    Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Veloce 2.0 AT8 Q4

Domyślnie

Ja też wolę jechać płynnie 160 km/h prawym pasem i spokojnie sobie wyprzedzać wolniejsze auta bez zmiany prędkości, ale do tego musi być w miarę pusta autostrada. Wczoraj na A1 tak się nie dało jechać, z powodu natłoku osobówek na prawym pasie i dlatego cały płatny odcinek A1 to była szarpana jazda 100-180-100 km/h, co się mocno odbijało na średnim zużyciu paliwa, ale nie specjalnie na średniej prędkości. Do tego dochodziły wszystkie wymienione wcześnie przez was grzechy przy wyprzedzaniu TIRów.
    Alfa Romeo Giulia Veloce 2.0 AT8 Q4 (2018-...)
    AR 159 1.9 JTDM Q-Tronic Distinctive (2008-...)
    AR 147 2.0 TS Selespeed Distinctive (2001-2008)

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Veloce Q4 2.0 280KM

Domyślnie

Prawda jest też taka, że jak osobówka jadąca z prędkością 100kmph wyprzeda tira jadącego maxa czyli 80kmph to ma do tego pełne prawo pod warunkiem oczywiście że nie wbija się pod nos samochodu jadącego już lewym pasem.

Użytkownik Fachowiec Avatar Kurynio
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Stelvio Q, wcześniej Stelvio 2.0 280

Domyślnie

Cytat Napisał WormKuba Zobacz post
    Prawda jest też taka, że jak osobówka jadąca z prędkością 100kmph wyprzeda tira jadącego maxa czyli 80kmph to ma do tego pełne prawo pod warunkiem oczywiście że nie wbija się pod nos samochodu jadącego już lewym pasem.
    Jasne, że tak. Tak jak już wcześniej koledzy napisali, że nie wszystkie auta mają niewiadomo ile koni, poza tym lewy pas to nie jest miejsce zarezerwowane jedynie dla niewiadomo kogo i jakich aut, ale chodzi o to żeby po prostu przed zmianą pasa właśnie spojrzeć w lusterko.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    Alfa Romeo Giulia 2.0T

Domyślnie

Dla mnie osobiście nie ma nic gorszego niż wyprzedzanie tirów między sobą, zwłaszcza gdy:

- jedzie się już lewym pasem powiedzmy 150-170km/h i ten tir wjeżdża prawie przed maskę, co wiąże się z ostrym hamowaniem
    - wyprzedzające się tiry, gdzie oczywiście jeden ma prędkość 89km/h, drugi 91km/h jadą koło siebie przez dobre kilka minut (czasem pojawia się np. wzniesienie i ten z prawej zaczyna przyspieszać, a ten wyprzedzający zwalniać)

Użytkownik Znawca Avatar prezes-tk
    Mieszka w
    Siemianice/Słupsk
    Auto
    Były: 2 x AR 166 2,4 20v, AR 156 1,9 JTD, AR 159 SW 2,4 20v, Giulia Super 2.0T. Obecnie inna marka.

Domyślnie

A to jest już terroryzm .

Użytkownik Świeżak Avatar sory89
    Mieszka w
    Warszawa/Przemyśl
    Auto
    Giulia 280KM - ekwiwalent amerykański

Domyślnie

MOJA Daje radę
    Ostatnio edytowane przez marek230482 ; 24-11-2020 o 12:06 Powód: zdjęcia usunięte na prośbę autora

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Veloce 2.0 TBi 280KM Q4 Imola Titanium

Domyślnie

Widzieliśmy sie na autostradzie w Chorwacji, wyprzedzaliście mnie, pomachaliśmy do siebie.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    forester xt

Domyślnie

Cytat Napisał Kurynio Zobacz post
    Cholera, to ze mną jest coś nie tak, mam 2.0 i mi zawsze na większych przelotach wychodzi powyżej 15/100
    jechałem z rodziną wiec nie byo szaleńst ale średnia prędkość z całej trasy, to około 103 km/godz jesli dobrze pamietam wliczając w to jazde drogami krajowymi. Na austradach predkośc przelotowa była taka około 120-150 km, poza austria gdzie z powodu ograniczeń często trzeba było 100 jechać. Byo kilka momentów że jechałem 180, wyprzedzałem kiedy poptrzeba od normalna jazda z rodziną ale nie emerycka. Tą samą trase Foresterm XT czesto robiłem też z rodziną to spalanie było niewielkie mniejsze tak około 10-10.5. Sam jestem w szokku że to tak mało spalilo. Inna rzecz e jakbym jechał sam to by pewnie wyszło ponad 20 bo tak w Forku miewałem. Przy utrzymywaniej stałej prędkości około 150 spalanie wychodziło tak około 13 l co było miłym zaskoczeniem.

Natomiast jak jeździłem po miasteczku we Włoszech troche w korkach troche wydechem postrzelaełm to po mieście wychodziło 30 a wcale nie szalałem. Po Lublinie 15 wciąga jak się staram, ale odrobina zabawy i to delikatnej bo jeszcze przebieh mały i się robi ponad 20. Taki duży rozstrzał w tym samochodzie.

Nie zauważyłem za to znacznie niższego spalanie w trybie A w poórnaniu do N czy nawet D na autostradzie.

Użytkownik Fachowiec Avatar Kurynio
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Stelvio Q, wcześniej Stelvio 2.0 280

Domyślnie

Cytat Napisał Blady1 Zobacz post
    Po Lublinie 15 wciąga jak się staram, ale odrobina zabawy
    Nie wiem czy to Ty, ale ostatnio w okolicach Szerokiego tak jakbym słyszał symfonię i strzały Q, ale głowy nie dam, to może kolega się znęca?