Strona 9 z 362 PierwszyPierwszy 1234567891011121314151617181959109 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 3620

Temat: Zakup Alfy 166

Użytkownik Znawca Avatar Dawid_Zielu
    Auto
    Alfa Romeo 166 FL 2,4 JTD 20V Sportronic '03

Domyślnie

rzeczywiście, ale te trzecie światło stopu, czy ono rzeczywiście ma możliwość tak nie równo leżeć??

Użytkownik Romeo Avatar redek83
    Mieszka w
    Raszyn
    Auto
    Inny

Domyślnie

To światło jest jakieś dziwne. Ale to raczej kwestia zdjęcia tak jak z klapą.
    Ale apropo poprzednich postów... Śrubki na osłonie za przeproszeniem gówno znaczą. Ja oddaje belle do zaufanego mechanika i prawie za każdym razem mam inne śrubki. Teraz mam 2 takie a 2 inne. Jak ludzie są zarobieni i zajmują się konkretami a nie pierdołami to zdarza im się zgubić twoje śrubki. To zwykłe 10tki, żadna filozofia zmienić sobie na 4 takie same. Tam napisałeś kilka innych rzeczy dyskwalifikujących to auto, ale na niektóre pierdoły trzeba przymknąć oko. Szukasz kilkuletniego auta. Nowe są tylko w salonie.
    STOP CIOTOM DROGOWYM
    Było>> 166 2.4 JTD '99 >> GT 1.9 JTD '05 >> Jaguar X-Type 2.5 '03 >> Laguna 2 FL 1.9 DCI '05>>
    Jest>> Passat B6 2.0 TSI 200KM '07 ver. USA

Auto

Domyślnie

To z Piły sobie darowałem, raz ze ze względu na odległość (ponad 250 do przejechania w jedną strone), a dwa że gość nie chce auta na diagnostykę do salonu fiata (wszędzie tylko nie tam), ponadto auto nie jeżdżone od marca.

PrzemekZ81
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Dawid_Zielu Zobacz post
    To z Piły sobie darowałem, raz ze ze względu na odległość (ponad 250 do przejechania w jedną strone), a dwa że gość nie chce auta na diagnostykę do salonu fiata (wszędzie tylko nie tam), ponadto auto nie jeżdżone od marca.
    Sam szukałem mojej 166 około 5 miesięcy i kupiłem auto za ponad 20tysi ale jeżdżę nią dwa lata i wszystko tip top niestety jest taka zasada tanio się kupuje to drogo wychodzi..! A tak na marginesie pewnie niedługo będę musiał się pozbyć swojej bo czekają mnie dojazdy do pracy...a swoją robię średnio 6tyś km rocznie i szkoda mi jej i dodatkowo koszty 2.5 V6 bez gazu trochę drogo

Auto

Domyślnie

już mam swoją Alfunie jak znajdę wolną chwile to dam zdjęcia, no i mam pare pierdół do roboty

Użytkownik Romeo Avatar redek83
    Mieszka w
    Raszyn
    Auto
    Inny

Domyślnie

Koniecznie się pochwal !! Gratuluję !
    STOP CIOTOM DROGOWYM
    Było>> 166 2.4 JTD '99 >> GT 1.9 JTD '05 >> Jaguar X-Type 2.5 '03 >> Laguna 2 FL 1.9 DCI '05>>
    Jest>> Passat B6 2.0 TSI 200KM '07 ver. USA

maciekb
    Gość

Domyślnie

Witam,
    Co by nie zakładać nowego tematu, myślę że mogę napisać tutaj.

Znalazłem bardzo ładną 166-tke z silnikiem 3.0, karoseria zadbana, w dwóch miejscach mała rdza (na progu od pasażera przy tylnym kole - 3x3 cm, i na dzrzwiach przednich od pasażera wzdłuż "kantu" drzwi jakieś 5cm, dopiero zaczyna się pojawiać), alfa po wymianie tłumika końcowego i środkowego, oraz całego zawieszenia (wymienione na koni). W środku zadbane, slinik pracuje równo, obroty nie falują, na biegu jałowym dzielnie się utrzymuje lekko ponad 700 obr/min, żadne dodatkowe kontrolki się nie świecą. W środku skóra dość dobrze utrzymana bez przetarć, ogólnie zadbane wnętrze. Przebieg 140kkm, rocznik 99, samochód dwa lata temu przyjechał z Niemiec, w Polsce auto ma przejechane 12kkm, jeździ na oleju 10W-40 SHELL.
    Jeżeli chodzi o minusy to w/w rdza (aczkolwiek lakier w naprawdę bdb stanie), niedziałająca lewa tylnia szyba, czasem nie odskakuje kierunkowskaz, do nabicia klimatyzacja (ponoć skończyła się w tym roku po tych upałach, które były). Facet sprzedaje auto bo do firmy potrzebuje dostawczaka, a ma taki tak drugi samochód.

W czwartek wybieram się do ASO (przeglądzik + podłączenie pod kompa), moje pytanie brzmi, czy jeżeli w ASO nie pojawi się nic wzbudzającego wątpliwości warto wziąć auto, gdzie ewentualnie można jeszcze z autem pojechać, ewentualnie na co zwrócić uwagę? Taka jedna rzecz która mnie zastanawia jeszcze, czy dociskając stopy do podłogi wyczuwanie delikatnych drgań jest niepokojącym objawem, czy raczej jest to normalne przy tym silniku?

Pozdrawiam i czekam z niecierpliwością na odpowiedzi/wskazówki .

Użytkownik Alfa i Omega Avatar iwok
    Mieszka w
    okolice Poznania
    Auto
    już nie alfa :)

Domyślnie

Cytat Napisał maciekb Zobacz post
    Witam,
    Co by nie zakładać nowego tematu, myślę że mogę napisać tutaj.

(...)

Pozdrawiam i czekam z niecierpliwością na odpowiedzi/wskazówki .

Co do silnika się nie wypowiem, bo sam mam diesla. Jeśli chodzi o pozostałe sprawy to 166-tki rzadko rdzewieją, ale pewnie w aucie z tego rocznika ma prawo cośtam się pojawić. Roczny przebieg średnio 12 tys/rok - no może ktoś tylko do kościoła jeździł.
    Najważniejsze na co warto zwrócić uwagę to w naszych samochodach przede wszystkim zawieszenie i nie chodzi tu o amortyzatory i sprężyny (rozumiem, że te są z firmy koni), ale o wahacze i tulejki. Tutaj nie ma bata na naszych drogach te elementy wytrzymują średnio ok 50 tys. przód i może trochę więcej tył. Na to powinieneś zwrócić szczególną uwagę. Remont zawiechy to wydatek od 3-6 tys w zależności od miejsca, gdzie się to robi.
    Jeśli są ksenony sprawdź czy się poziomują i czy nie świecą na żółto (żarnik nowy - 100 zł). Akumulator w tak (przepraszam) starym aucie powinien być już dawno wymieniony(nowy chyba coś z 500 zł - 100Ah). Alfa jest bardzo wrażliwa na spadki napięcia w układzie elektrycznym. Mogą one wpływać na błędy np w funkcjonowaniu esp, abs.
    Notorycznym problemem jest nagrzewnica, która lubi cieknąć (nowa z wymiana coś koło 500 zł).
    Silniczki w zamkach drzwi lubią się przepalać (wymiana jednego zamka - 200 zł bez robocizny).
    Więcej na razie nie pamiętam. Alfę 166 polecam, można się w niej zabujać, ale to auto, które musi być serwisowane na bieżąco i nie jest tanie w eksploatacji (myślę nie tylko o paliwie)

maciekb
    Gość

Domyślnie

kumulator w tak (przepraszam) starym aucie powinien być już dawno wymieniony(nowy chyba coś z 500 zł - 100Ah). Alfa jest bardzo wrażliwa na spadki napięcia w układzie elektrycznym. Mogą one wpływać na błędy np w funkcjonowaniu esp, abs.
    Jeżeli chodzi o akumulator to był on wymieniany w zeszłym roku, więc ten element także odchodzi, ale jest wstawiony o pojemności 70Ah tak jak jest to zalecane w instrukcji obsługi, a nie jak piszesz 100Ah - jeżeli będą się pojawiać jakieś kłopoty to wtedy będę myślał nad zmianą akusa na mocniejszy.

Roczny przebieg średnio 12 tys/rok - no może ktoś tylko do kościoła jeździł.
    też jestem ogólnie dość sceptycznie nastawiony co do wiarygodności przebiegów jakiegokolwiek auta używanego i taki tak raczej polegam na tym w jakim stanie faktycznym jest auto.

Więcej na razie nie pamiętam. Alfę 166 polecam, można się w niej zabujać, ale to auto, które musi być serwisowane na bieżąco i nie jest tanie w eksploatacji (myślę nie tylko o paliwie)
    Zdaję sobie sprawę, że o auto trzeba dbać i zdaje sobie również sprawę, że jest to 3-litrowy silnik i że części nie będą kosztować tyle co do golfa/opla/czegokolwiek innego śmiertelnego co jeździ po polskich drogach ;-), a jeżeli chodzi o paliwo to po zakupieniu auta będę instalował porządną instalacje gazową (tak, tak wiem, taką za 3,5 - 4,5k oczywiście w sprawdzonej firmie - jeżeli ktoś ma jakąś do polecenia na pomorzu to czekam na informację )

Za pozostałe rady bardzo dziękuję i czekam na kolejne

Użytkownik Alfa i Omega Avatar iwok
    Mieszka w
    okolice Poznania
    Auto
    już nie alfa :)

Domyślnie

Cytat Napisał maciekb Zobacz post
    Jeżeli chodzi o akumulator to był on wymieniany w zeszłym roku, więc ten element także odchodzi, ale jest wstawiony o pojemności 70Ah tak jak jest to zalecane w instrukcji obsługi, a nie jak piszesz 100Ah - jeżeli będą się pojawiać jakieś kłopoty to wtedy będę myślał nad zmianą akusa na mocniejszy.

(...)
    Zapomniałem, że w dieslach i banzynach są akumulatory o innych pojemnościach - fakt. Dobrze, że jest nowy.