Moje zdanie o audi wyraziłem wcześniej więc to chyba nie miłość... Dziwi mnie po prostu zdanie wielu osób z forum że alfa to taka niezawodna marka a VAGi to złom.
Nie ma co poruszać więcej tego tematu bo znudził on już chyba wszystkich!
Zdrowia, szczęścia, pomyślności, niezawodnych aut i taniego paliwa wszystkim życzę!
wszystko super, ale czy sprzedadzą Alfę VW'owi?
A ja miałem, zarówno w Audi A4 jak i w Passacie B6 do tego blok slinika, napęd pompy olejowej (wałki wyrównoważające), uszczelka pod głowicą i jeszcze kilka innych "drobnostek". I to były moje ostatnie doświadczenia z "niezniszczlnymi" niemcami.
A miałem ich kilka i w tych do 2005r. żadnych problemów nie było. Kłopoty zaczynają sie od 2005r.
Tak więc pisanie o bezawaryjnyc samochodzie i przykładkie Audi z 2.0TDI to "lekka" przesada.
Od roku mam 159 i żadnych problemów nie miałem.
Ostatnio edytowane przez kriswin ; 20-08-2012 o 14:33
Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019
Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS
Ferrari żyje własnym życiem. Fiat za bardzo tam się nie wtrąca.
Jak to nie mają pomysłu? Przecież mają pomysł stworzenia z Alfy marki premium. Budują linie produkcyjne pod nowe modele Alf. Tworzą nowe silniki. Ba, nawet w Japonii szukali parterów żeby zbudować nową Alfę. A że to wszystko wymaga czasu...
Poczekamy, zobaczymy... Na razie jest wielkie nic.
Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019
Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS
Właśnie widziałem początek filmu o fabryce w Pomigliano i historii Alfysud (film świetny, niestety nagrało mi się tylko ok. 25 minut z godziny, bo wcześniej przeciągnęła się transmisja z włoskiego parlamentu - a to i tak druga próba, przy której nastawiłęm margines +1 godzina, bo za pierwszym razem nagrał się tylko parlament, eh Ci włosi) i dowiedziałem się, że w ówczesnych latach Fabryka w Pomigliano produkowała autobusy piętrowe i tramwaje Alfa Romeo, a auto, któe miało w niej powstawać (rzeczony pierwszy Alfasud) miało skierować Alfy na tory produkcji naprawdę ... masowej (!), tak, żeby konkurować z... Fiatem! Alfa byłą wtedy przedsiębiorstwem państwowym, a Fiat prywatnym... Alfa to była wtedy historia legendarnych wyników sportowych, przewagi dzięki technice i lekkości (to pierwsze to dziś Audi, a drugie? do tego powinni chyba dążyć, nie?), ale byłą za droga (2 miliony lirów za Giulię) dla przeciętnego robotnika (80 tys. lirów miesięcznie), który kupował Fiata 500...
Inną ciekawostką jest fakt, że Alfa w momencie sprzedaży Fiatowi mogła również przejść w ręce... Forda! (a teraz alians z Chryslerem)
Widać teraz chcą wracać do korzeni, bo w artykule zacytowanym przez Ciebie Radku w temacie o Giulii piszą, że Fiat "ma się skupić głównie na Pandzie i rozbudowywanej ciągle linii 500-ki", ciekawe, czy im się uda spowrotem zapukać do segmentu premium, gdzie wyścig zbrojeń osiąga już zawrotne tempo (patrząc na rozbudowę gamy modelowej "wielkiej trójki" z Niemiec), czy historia znowu zatoczy koło i Alfa zwróci się znów w stronę bliższych związków technologicznych z grupą Fiata i równaniem w dół... zobaczymy co zaoferują i co na to klienci, bo szkoda zaprzepaścić tak pięknej historii!
Moja ex - teraz u kolegi "szybka"...
A gdyby tak Ferrari, w podzięce za historię, wzięłoby Alfę pod skrzydła?
Science fiction, ale miło sobie podumać![]()