kolega maicher robi sobie zabawke do nap...wątpię, że po takim procesie w rozsądnej cenie wał wytrzyma.
Maicher wal do h0se166 on kiedyś sprzedawał tylko nie wiem czy 1.7 czy 1.8
kolega maicher robi sobie zabawke do nap...wątpię, że po takim procesie w rozsądnej cenie wał wytrzyma.
Maicher wal do h0se166 on kiedyś sprzedawał tylko nie wiem czy 1.7 czy 1.8
ten sam wał jest i w 1.7 i w 1.8![]()
Skok ten sam więc na pewno. 2.0 na bank ma inny.
Jak chcesz nominał z fabryki to szukaj na ebaju, OKP czasem wrzucają taki za chyba 2 klocki ale nie pamiętam do którego silnika. A jakby co to za 4k z groszami jest w ASO![]()
Wał zostaje.
Pierwszy szlif można zrobić.
Azotowanie jest do ok 0,6 mm w głąb, a pierwszy szlif zdejmuje 0,25 mm. A więc jeszcze jest zapas i nie muszę go nawet azotować.
Gdyby ktoś jednak kiedyś chciał azotować wał, to zrobi mu to m.in. firma Bodycote (oddział w Częśtochowie) za całkiem przyzwoitą cenę - ok. 180 zł (jeśli wał waży mniej niż 10 kg).
Pozostaje kwestia panewek.
I nie robię sobie zabawki do nap.. tylko troszkę poprawiam i tak dobre auto
Muszę wam powiedzieć, że w czasie tego remontu Alfa kilkakrotnie pozytywnie mnie zaskoczyła. M.in. użyte zawory mają kąt taki jak powinny mieć - 45 stopni (poprawa w stosunku do NORD, gdzie było 30); głowica ma wycięte już fabrycznie całkiem sporo materiału i mało tam jest miejsca na poprawki. 1.7 ma bardzo dużo części wspólnych z 2.0 i nie muszę wymieniać dolotu, wydechu aby mieć to samo co w większej wersji.
Są i panewkiGlyco robi panewki na pierwszy szlif. H1030/50.25 mm (AEM818, 4687M). Na opakowaniu oznaczone są jako pasujące do Alfy 155 i 164, ale także do 75, Alfetty, Giulii, Spidera.
Silniki:
1.3/1.6/1.8/2.0 cc (od roku 1968)
Wygląda na to że wszystkie pojemności NORD i TS-a 8v miały takie same panewki główne.
Prawdę mówiąc już myślałem, że one nie istnieją. "Tanifiat" wydobył je chyba spod ziemii dzięki mu za to.
Racja, we wszystkich katalogach jest napisane że panewki są takie same jak w Nordzie.
Sprawa się wyjaśniła. W Alfie siedzi TS 1,8 8v. Potwierdziły to: przymiarka pierścieni od 1,7 (za małe!) i szczegółowe porównanie tłoka z katalogiem.
A więc są już zainstalowane powiększone zawory - 45,5 mm na dolocie (wydech seria).
Niezbyt mi się podoba układ nowych zaworów (pozostał "stopień" dookoła gniazda) ale przy seryjnych tłokach wg szlifierzy musiało tak zostać, bo by doszło do kolizji zawora z tłokiem (kieszenie w seryjnych tłokach są za małe na tak duże zawory).
Tłoki nieseryjne do TS-a niestety są drogie - angielscy "Alfaholicy" mają je po ok. 200 funtów sztuka.
Kanały głowicy po portingu:
CO by tu jeszcze dodać? Może zdjęcie tłoka na ozdobę
![]()
Co myślicie o podfrezowaniu tego stopnia w głowicy?
Wyrównywał ktoś może pojemności komór spalania?