Witam, kolegów nie wiem czy to dobry dział o takie zapytanie ale ma pytanie a zarazem proszę o pomoc jak interfejs polecacie i skąd można ściągnąć program do diagnostyki mojej alfy pzdr
Witam, kolegów nie wiem czy to dobry dział o takie zapytanie ale ma pytanie a zarazem proszę o pomoc jak interfejs polecacie i skąd można ściągnąć program do diagnostyki mojej alfy pzdr
Kolego, przeczytaj poprzednie 90 stron tematu to dowiesz się co nieco![]()
Alfa Romeo Brera 3.2 V6 JTS Q4
Wcześniej:
Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 8V 160KM
Alfa Romeo 156 Crosswagon Q4
Alfa Romeo 156 1.9 JTD 110CV
Alfa Romeo 147 2.0 16V Selespeed
Alfa Romeo Spider 916 1.8 16V
Alfa Romeo 166 3.0 V6
Alfa Romeo 147 1.9 8V JTD
Lancia Delta 1.8 8V
Alfa Romeo 156 SW 1.8 16V M1.5.5
Alfa Romeo 164 2.5 TD VM
Alfa Romeo 146 1.6 Boxer
Lancia Dedra Kombi 1996 1,6 MPI
Alfa Romeo 155 2.5 V6
Alfa Romeo 33 1.7 Boxer
Witam,
znowu powrócił u mnie temat z czunikiem położenia wału. Samochód był nagrzany, odstawiony na 20min i nie chciał odpalić (kreciłem kilkanaście razy). Podłączyłem kompa i wyskakiwał błąd P0335. Kasowałem go, a on znowu powracał. Samochód nie odpalał.
Dzisiaj znowu taka sama historia (po jakiejś chwili odpalił). Poniżej parametry środowiskowe. Czujnik do wymiany?
Failed Component Code: R.P.M sensor
Fault Symptom: Signal Not Plausible
Warning Lamp Status: Warning Lamp Illuminated
Fault Test State: Test complete for this Error or not applicable.
Fault Code Storage State: Error Not Present at time of request
Event Count: 64 count
Filter Count: 0 count
Environmental Condition One: Engine Speed: 0 rpm
Environmental Condition Two: Standardised Load: 0 %
Environmental Condition Three: Engine Coolant Temp: 55,4 °C
Environmental Condition Four: Air Temp: 16 °C
Environmental Condition Five: Throttle Valve Angle: 19,08433 °
Environmental Condition Six: Battery Voltage: 9,3258 volts
- proszę pamietać, że ten czujnik pracuje w goracym oleju.
- po tych kllku latach kompensator temperatury w czujniku wysiada.
- i trzeba wydać 125 zł + robocizna.
+ e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm
doskonale to rozumiem :] robocizna to chyba we własnym zakresie bo to jak wymiana żarówki (zaznaczam, że tylnej bo z przednimi jest problem)
Takie wyniki są po włączeniu w alfadiag logowania sensorów do jednego pliku. Dla pojedynczego Timestamp pomiary z czujników odzielone są przecinkami. Gdy alfadiag nie zczyta jakiegoś sensora, między przecinkami nic nie ma.
Główne Okno przed połączeniem>Configure Application>Logging>Log sensors to single file.
Ostatnio edytowane przez salfist ; 19-02-2010 o 21:55
Skorzystam z okazji i do twoich wykresów podepnę pytanie.
Jak to się dzieje, że dla silnika 1.8 ecu, przy Air Mass Flow rzędu 216 kg/h, jest w stanie odtworzyć wtryski na tyle, by uzyskać 6800 rpm. To jakieś perpetum? Z czego to się bierze?
@darek26
- no musisz sie zdecydować jaki klub wybierasz: alfadiag, czy unidiag.
- najgorsze jest łaczenie jednego i drugiego w tym samym temacie.
- tutaj raczej zamieszczamy tylko zrzuty z alfadiaga.!!!
- test przepływomierza jest zrobiony żle, to ma byc dynamiczne dodanie obrotów: logujemy temperatura silnika, obroty, przepływomierz pomiar oraz przepływomierz wskazania napięcia.
- drugi zrzut to z sondy lambda: lambda napiecie, lambda status, obroty, oraz parametr lambda regulation Row 1.
- trzeci zrzut to parametry adaptacyjne: TRA, FRA aktualny, temperatura silnika , obroty.
- czwarty zrzut to temperatura silnika, czas wtrysku, położenie przepustnicy oraz wyprzedzenie zapłonu.
--
--
Ostatnio edytowane przez bubu321 ; 22-02-2010 o 21:39
+ e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm
Pytanie o te 6800 rpm jest zupełnie serio (ten zrzut z alafadiag). Pomiar powietrza jest zaniżony. Czy ecu bierze info w tym wypadku tylko z potencjometru przepustnicy? Bo jeśli też z przepływki, to dlaczego daje paliwa na 2 x większe obroty? Przeciez wiadomo, że powietrza jest za mało.
U mnie po zdjęciu dolotu z przepustnicy slinik nie odpali, albo już chodzący staje (zero powietrza z pomiaru). W odniesieniu do rzeczonego wykresu wygląda to, jakby przepływka była potrzebna do oceny, że w ogóle jakieś powietrze dochodzi, a jak już jest, to nieważne ile.