Temat: Alfa Giulia- 2015

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    SY
    Auto
    Julietta

Domyślnie

Cytat Napisał Tomtrz Zobacz post
    Ten samochód od samego początku miał mierzyć w inny "szczebel konsumencki". Co w tym dziwnego?
    A A4 i BMW3 to ile kosztuje po doposażeniu? A3 potrafi kosztować prawie 200 tys.
    Chyba łatwiej przychodzi fakt, że AR wchodzi do klasy premium zupełnie przypadkowym ludziom, niż miłośnikom AR.

W SUV jest taka sama konkurencja jak i w segmencie D. W klasie premium jest nawet gorzej niż w segmencie D.
    Tomtrz zapytam czy twoim zdaniem Alfa spelnia kryteria marki premium? Juz kiedys o tym dyskutowalismy jestem ciekaw twojej opinii.

Użytkownik Znawca Avatar rybakmj
    Mieszka w
    Grajewo,podlasie
    Auto
    Kia Sportage 1.6 PB 177km

Domyślnie

Cytat Napisał 145Q Zobacz post
    Dobrze, że zrobili auto segmentu D. Wynika to z tego, że takie auto mogą sprzedać na całym świecie... Błędem jest natomiast brak silnika 1.4 140/150HP z Giulietty, tak żeby mogli zjechać z ceną do 115tyś i schylić się po klienta Mazdy, VW czy Forda. Popełniają błąd Fiata Stilo z początku produkcji - damy ludziom więcej niż chcą. Skoro BMW/Merc/AUDI/VW produkują auta klasy D z silnikami 1.4-1.6, to Alfa też powinna, szczególnie, że ma fajny silnik 1.4 w kilku wariantach mocy. Tylko kto by wtedy kupował Diesla za 25k więcej?

Stąd wg. mnie Giulia powinna mieć ofertę cztero-stopniową i być oferowana:
    1) z silnikiem 1.4 140hp/1.6 JTDM 120hp za te około 115/120kzł jako wersje dla plebejuszy,
    2) a następnie za te 140kzł plus pojawiłyby się wersje dla ekwitów czyli 2.0 200 oraz 2.2 150.
    3) potem Giulia dla patrycjuszy 2.0 280/2.2 180/2.2 210
    4) kończąć na Giulia Kaligula edition QV

I tak, mieliby premium walczące z Audikami, mieliby ofertę dla plebejuszy, zrobiliby sprzedaż do flot, a tak wyskakują w czepku pływackim na pool party i myślą, że będzie dobrze.
    Ciekawa konfiguracja.

Ja bym zamienil 1.4 na 1.75 tbi z moca 170 km powiedzmy,a 1.6 diesla, na 2.0 136 km,z poprzedniej 159 i faktycznie mozna by mowic o aucie za 120- 150- 200 i + 300 tys.

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomtrz
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Cytat Napisał adamku111 Zobacz post
    Tomtrz zapytam czy twoim zdaniem Alfa spelnia kryteria marki premium? Juz kiedys o tym dyskutowalismy jestem ciekaw twojej opinii.
    Zalezy jak rozumiec premium.

Technicznie jak najbardziej, zarówno wyglądem, technologią, osiągami i jakością nie odbiega od bezpośredniej konkurencji. Co do jazdy się nie wypowiem, bo nie miałem okazji, ale jak już tutaj wielu ludzi wspomniało - jest bardzo dobrze.
    W kwestiach subiektywnych, czyt. prestiż marki - doskonale wiemy, że odpada. Dlatego też napisałem, że AR od segmentu E się odbije.

O ile w sportowym sedanie, mniejszym SUVie itd. bardziej liczy się efekt WOW, to w luksusowych limuzynach liczy się prestiż.
    Jaguar S-type 4.2 V8
    Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
    Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
    Citroen Xantia Activa II V6 - była
    Citroen Xantia II 2.0 16V - była
    Skoda Felicia 1.3 MPI - była

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Cytat Napisał Tomtrz Zobacz post
    W kwestiach subiektywnych, czyt. prestiż marki - doskonale wiemy, że odpada. Dlatego też napisałem, że AR od segmentu E się odbije.
    Serio? Marka, która ma dłuższą tradycję niż BMW, 2 wygrane sezony w F1, wszystkich sukcesów sportowych nie sposób tutaj zmieścić, przy czym nie "hańbi" się produkowaniem cudów typu Mercedes Citan czy BMW Active Tourer i brak prestiżu? Problemem jest postrzeganie marki przez jej awaryjność, natomiast jest to niewątpliwie jedno z bardziej wartościowych logo w całej historii motoryzacji - i moim zdaniem, o ile o wielkości sprzedaży Mercedesa czy BMW może Alfa pomarzyć, o tyle prestiż może spokojnie osiągnąć wyższy (nie mówię tu o postrzeganiu przez przeciętnego przysłowiowego "Janusza"). Ale przy takim marketingu jak teraz - sam dobry samochód nie wystarczy...
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Alfista Avatar tomaz
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily

Domyślnie

Cytat Napisał 145Q Zobacz post
    Stąd wg. mnie Giulia powinna mieć ofertę cztero-stopniową i być oferowana:
    1) z silnikiem 1.4 140hp/1.6 JTDM 120hp za te około 115/120kzł jako wersje dla plebejuszy,
    2) a następnie za te 140kzł plus pojawiłyby się wersje dla ekwitów czyli 2.0 200 oraz 2.2 150.
    3) potem Giulia dla patrycjuszy 2.0 280/2.2 180/2.2 210
    4) kończąć na Giulia Kaligula edition QV
    Ma to sens
    Osobiście nie widzę sensu w opcji nr1, ale przekonuje mnie ta flota, o której piszesz. No i faktycznie są tacy, co kupują żeby "wyglądało", kit że nie jedzie
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html

Użytkownik Znawca Avatar Krzysztof
    Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Veloce 2.0 AT8 Q4

Domyślnie

Cytat Napisał rybakmj Zobacz post
    Ciekawa konfiguracja.

Ja bym zamienil 1.4 na 1.75 tbi z moca 170 km powiedzmy,a 1.6 diesla, na 2.0 136 km,z poprzedniej 159 i faktycznie mozna by mowic o aucie za 120- 150- 200 i + 300 tys.
    Zupełnie nie bierzecie pod uwagę, że te silniki były spinane z FWD, a Giulia to RWD. Jakby FCA chciało sprzedawać słabsze silniki, to łatwiej i taniej uzyskaliby takie na bazie obecnego diesla 2.2 i benzyny 2.0, tylko po co. Silniki są OK do takiego segmentu, ale z ceną startową przesadzili wypuszczając w standardzie golasy. I niech mi nikt nie tłumaczy, że to premium i tak musi być. Na takie dopłaty za wyposażenie będą mogli sobie pozwolić dopiero wtedy, gdy to KLIENCI uznają, że kupując Giulię KUPUJĄ PREMIUM i będą walić do salonów.
    Alfa Romeo Giulia Veloce 2.0 AT8 Q4 (2018-...)
    AR 159 1.9 JTDM Q-Tronic Distinctive (2008-...)
    AR 147 2.0 TS Selespeed Distinctive (2001-2008)

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Mazda 6

Domyślnie

Tyle tylko,ze suv z racji segmentu na starcie juz jest postrzegany jako ten drozszy.

Sytuacja patowa: Ci co by ewentualnie chcieli kupic giulie,nie wydadza + 150 tys,bo to poza budzetem,a Ci ktorych stac na taki zakup,nie interesuja sie alfa.
    Tak to widze.
    To ja chyba jestem wyjątkiem
    Oczywiście przy dobrym rabacie ze strony FCA bo faktycznie patrząc na cennik nie wydam na AR
    tyle samo co za porównywalne np. BMW.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    SY
    Auto
    Julietta

Domyślnie

Cytat Napisał radosuaf Zobacz post
    Serio? Marka, która ma dłuższą tradycję niż BMW, 2 wygrane sezony w F1, wszystkich sukcesów sportowych nie sposób tutaj zmieścić, przy czym nie "hańbi" się produkowaniem cudów typu Mercedes Citan czy BMW Active Tourer i brak prestiżu? Problemem jest postrzeganie marki przez jej awaryjność, natomiast jest to niewątpliwie jedno z bardziej wartościowych logo w całej historii motoryzacji - i moim zdaniem, o ile o wielkości sprzedaży Mercedesa czy BMW może Alfa pomarzyć, o tyle prestiż może spokojnie osiągnąć wyższy (nie mówię tu o postrzeganiu przez przeciętnego przysłowiowego "Janusza"). Ale przy takim marketingu jak teraz - sam dobry samochód nie wystarczy...
    radosuaf tutaj zgadzam sie z Tomtrz, Renault tez bylo mistrzem F1 a nikt nie postrzega ich jako prestizowej marki, Alfa moze i byla postrzegana, jako marka bardziej sportowa niz prestizowa, ale rozmienili to na drobne.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar bartas82
    Mieszka w
    Wlkp.
    Auto
    Giulia, Giulietta

Domyślnie

Cytat Napisał Bart1000 Zobacz post
    patrząc na cennik nie wydam na AR tyle samo co za porównywalne np. BMW.
    Dlaczego? Możesz rozwinąć? (żaden hejt, wścibskość, itp. pytam z ciekawości)
    Ostatnio edytowane przez bartas82 ; 26-07-2016 o 15:48
    Pozdro,
    Bartas

Użytkownik Maniak resoraków Avatar 145Q
    Mieszka w
    Piotrków Trybunalski/Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTD M-Jet 2004

Domyślnie

Ciekawa konfiguracja.

1.75 odpada, gdyż Fiat nie wyrobił skali na tym silniku i już nie wyrobi, gdyż wprowadził 2.0. 1.4 jest montowane we Fiacie, Jeepie, Alfie, kiedyś Lancii, chyba jakiś Dodge Dart etc. -> jest skala, jest niski koszt. Patrząc na ceny Giulietty 1.4 i 1.75 widać te 20k różnicy w cenie. Wydaje mi się, że wiele osób chętnie przemyślałoby zakup takiej plebejskiej Giulii. Zresztą, trend jest taki, że autach klasy D montuje się silniki 1.4 i mniejsze i nie ma co w tej kwestii dyskutować.

Pomyślcie sobie tak. Produkujecie szybkie samochody BMW. Dlaczego by nie dać plebanom szansy kupić samochodu marki, która produkuje szybkie samochody? To zupełnie bez znaczenia, że pleban będzie miał BMW 310d, 0-100km/h w 16.7 sekundy. Dołączył do klubu posiadaczy BMW, a BMW zarobiło trochę kasy + wzmacnia zdolności negocjacyjne u producentów części. Jeśli pleban w międzyczasie dorobi się $$$, to jaki samochód sobie sprawi? Oczywiste, że BMW tylko, że już nie o mocy 82HP tylko 200+.

Wyrzucenie 2.0 ma sens, ponieważ nie widzieli możliwości sprzedaży tego silnika w wersji 200+. Dlatego zrobili ten 2.2, żeby dać rozpiętość mocy od 136HP (w Belgii) do 180HP, a pewnie pojawi się jeszcze 210 i może coś wyżej. Czyli chcieli mieć 1 silnik w wielu opcjach mocowych. Ma to sens, ale raczej nie uświadczysz tego silnika w Giuliettcie, tylko w Stelvio i innych większych modelach. Poza tym, co 3.0 JTDM z Ghibli?
    Widocznie rozwój 2.0 był nieopłacalny, choć z naszej perspektywy 2.0 JTDM 190-200HP byłoby super, ale wtedy potrzebowaliby silnika 3.0, a może nie chcą go mieć, stąd 2.2 i jakieś mocne jego odmiany...

Cytat Napisał tomaz Zobacz post
    Ma to sens
    Osobiście nie widzę sensu w opcji nr1, ale przekonuje mnie ta flota, o której piszesz. No i faktycznie są tacy, co kupują żeby "wyglądało", kit że nie jedzie
    Schylasz się po klienta, który teoretycznie nie jest Twój. Poza tym nie każdy potrzebuje 200HP. Tym tokiem myślenia, zobaczyliśmy już Merca S-class R4. A niedługo pewnie zobaczymy jakieś Porsche z podobnym silnikiem. Ma być taniej, dla kogoś kto wymaga mniej. I tyle.

Cytat Napisał Krzysztof Zobacz post
    Zupełnie nie bierzecie pod uwagę, że te silniki były spinane z FWD, a Giulia to RWD. Jakby FCA chciało sprzedawać słabsze silniki, to łatwiej i taniej uzyskaliby takie na bazie obecnego diesla 2.2 i benzyny 2.0, tylko po co. Silniki są OK do takiego segmentu, ale z ceną startową przesadzili wypuszczając w standardzie golasy. I niech mi nikt nie tłumaczy, że to premium i tak musi być. Na takie dopłaty za wyposażenie będą mogli sobie pozwolić dopiero wtedy, gdy to KLIENCI uznają, że kupując Giulię KUPUJĄ PREMIUM i będą walić do salonów.
    Słuszna uwaga, ale 1.75 zrobili z napędem na tył w 4C, tak więc myślę, że daliby radę zrobić i 1.4. Uważasz, że większy silnik można sprzedać taniej niż mniejszy?

Jeszcze jedna sprawa. Polityka VW i całego koncernu jest taka, żeby sprzedawać te same silniki w calutkiej gamie modelowej, 1.4 w VW jest niedostępne chyba tylko w Crafterze i Pejtonie Alfa natomiast wprowadza zupełnie nowe silniki i to takie, że ciężko je będzie stosować innych modelach, które są obecnie dostępne. Po części dlatego, że od Giulii ma zacząć się nowa Alfa, ale pasowałoby, żeby Giulia i Giulietta dzieliły jakieś silniki. Giulietta 2.2? Bez szans. Może 2.0 dadzą do QV a także do 4C QV.

Muszę przyznać, że jest to dość skomplikowane.
    Ostatnio edytowane przez 145Q ; 26-07-2016 o 16:37