Temat: Alfa Giulia- 2015

Użytkownik Maniak resoraków Avatar 145Q
    Mieszka w
    Piotrków Trybunalski/Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTD M-Jet 2004

Domyślnie

Cytat Napisał slavol Zobacz post
    W kwesti małych silników i klienta flotowego. Aspirując do miana marki premium jak ognia wystrzegał bym się takiej łatki. Kupując takie auto nikt nie chce być posądzony że dostał go od firmy do ganiania po klientach.
    A tak jest z mondkiem, insygnią, kia itd.
    Tak prestiżu za 100 lat nie zbudują.
    Jakiej łatki? Że silnik 1.4? Przecież nawet w świętej trójcy występują takie silniki w podstawie: 1.4/1.6?

"Kupując takie auto nikt nie chce być posądzony że dostał go od firmy do ganiania po klientach." Czyli, że BMW robiąc mega cenę za trójkę dla flot będzie niedługo Kią i będzie jak czekolada z biedronki?

Jak będziesz chronić dziedzictwa marki zachowując się jak dziewica, to prestiż będzie na plakatach i pocztówkach. Salonów już wtedy nie będzie, ponieważ braknie elastyczności, którą mają super prestiżowe marki jak Merc, Audi, Bmw, które jakoś nie tracą prestiżu na produkowaniu samochodów z silnikami 1.4.

Jakieś 50stron temu ktoś chciał zrobić z Alfy Kię Optimę/Mazdę 6. Nie tędy droga.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    145 1.4TS, 156 SW 1.8TS, 159 1.9JTS, GT 1.9JTD, Volvo V40 CC, Fiat 500, Giulia 2.0 200km

Domyślnie

Alfa z silnikiem benzynowym 200km w cenie jaka zaprezentowali 149000pln jest w Polsce niesprzedawalna. Sprawdziłem dziś w cenniku bmw 2.0 184km kosztuje 144.000 i ma w zasadzie takie samo wyposażenie co alfa. Dodatkowo bmw daje w promocji wyposażenie dodatkowe o wartości 20 000 pln za darmo + bmw ma darmowy 5 letni pakiet serwisowy. To na dzien dobry powoduje ze 184 km bmw jest od razu tańsze o 25 000 od alfy, a jeszcze można negocjować jakiś rabat od ceny katalogowej. Tyle w temacie.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał Luke77 Zobacz post
    Tak zwana eko skóra to jest teraz 100% poliester. (sprawdziłem na metce
    Więc "skóra" PVC to chyba eko skóra..
    Pytanie czy to co jest na kierownicy w Giulettcie (Distinctive + skórzana tapicerka) to też eko skóra czy prawdziwa?

Sent from my SM-G928F using Tapatalk
    Niestety ale skóra PVC to nic innego, jak skaj...
    Trochę to żenujące. Przecież z ekologią nie ma to nic wspólnego, nie wytrzyma tyle, co dobrze wyprawiona skóra naturalna a po kiludziesięciu tysiącach km wyglądem będzie przypominało sedes z bakelitu.
    Z drugiej jednak strony dzisiejsze nowe auta często mają skóry na kierownicy barwione lakierami wodorozcieńczalnymi i te też nie wyglądają za dobrze a czasem 2-3 lat nie wytrzymują.

Tutaj jednak takie coś nie powinno mieć miejsca. Czym się sugerował sztab "mądrych inaczej" zatwierdzając to do produkcji? Podejrzewam, że to Ci sami "geniusze", którzy wymyślili brak miejsca na koło zapasowe...

Użytkownik Znawca Avatar Krzysztof
    Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Veloce 2.0 AT8 Q4

Domyślnie

Cytat Napisał integrale Zobacz post
    Alfa z silnikiem benzynowym 200km w cenie jaka zaprezentowali 149000pln jest w Polsce niesprzedawalna. Sprawdziłem dziś w cenniku bmw 2.0 184km kosztuje 144.000 i ma w zasadzie takie samo wyposażenie co alfa. Dodatkowo bmw daje w promocji wyposażenie dodatkowe o wartości 20 000 pln za darmo + bmw ma darmowy 5 letni pakiet serwisowy. To na dzien dobry powoduje ze 184 km bmw jest od razu tańsze o 25 000 od alfy, a jeszcze można negocjować jakiś rabat od ceny katalogowej. Tyle w temacie.
    Jak jeszcze trochę pociągniecie ten wątek, to będę miał pełny przegląd konkurencyjnych modeli nie wchodząc do żadnego salonu
    Jak do tej pory porównywałem cenę Giulii do modelu Mazda 6, Sedan, SKY-G 2.5 192 KM, 6AT w wersji SkyPASSION za 140900 PLN.
    Wiem, wiem - Mazda nie jest premium i nie jeździ, ale lubię znajdować auto, tam gdzie je zostawiłem

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Belfer Zobacz post
    Tutaj jednak takie coś nie powinno mieć miejsca. Czym się sugerował sztab "mądrych inaczej" zatwierdzając to do produkcji?
    Pakietami? Przecież od początku tu piszę, że golasa nikt nie kupi w tej cenie.
    Ostatnio edytowane przez Krzysztof ; 26-07-2016 o 19:40
    Alfa Romeo Giulia Veloce 2.0 AT8 Q4 (2018-...)
    AR 159 1.9 JTDM Q-Tronic Distinctive (2008-...)
    AR 147 2.0 TS Selespeed Distinctive (2001-2008)

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Kędzierzyn/Wrocław
    Auto
    159 2.0JTDM

Domyślnie

Wiem, że było już trochę tego ale wczoraj pod ADF Wrocław stała...nie mogłem się powstrzymać:
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	AR_Giulia.jpg
Wyświetleń:	18
Rozmiar:	106.7 KB
ID:	206408
    Obok stała jeszcze biała na Wrocławskich blachach. I jeszcze jedna w galerii SkyTower, wejście od "zegara", czarna
    Jedynie co mnie zastanawia to wrażenie że jest mała. Też wam się tak wydaje? Jakoś przy mojej 159 wygląda na takiego mikrusa

Użytkownik Maniak resoraków

Domyślnie

Cytat Napisał 145Q Zobacz post
    JCzyli, że BMW robiąc mega cenę za trójkę dla flot będzie niedługo Kią i będzie jak czekolada z biedronki?

J.

BMW we flocie? wskażesz takie firmy?
    O czym ty piszesz w ogóle?
    Giulia we flocie?
    Kompletne niezrozumienie rynku.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał heliogabal Zobacz post

- ta uwaga natury ogólnej w formie szczególnej stosuje się do giulii. Ten samochód nie ma dla mnie kompletnie cech wyróżniających. Wszyscy mają bekę ze 159, bo krowa i w ogóle, ale ten design robił robotę i przynajmniej to wyróżniało alfy,
    zgodzę się, wbrew tutejszym zaślepionym fanom marki, którzy piszą, że jest "piękna", Nie nie jest, to auto to stylistycznie jedno wielkie rozczarowanie. Dziś dokładnie obejrzałem je w Sky Towerze. Ale znów pojawił się HEJT na 159. No to kolego, czy na 159 z silnikami 2.4 jtdm, 210 KM czy też 1.75 200 KM można powiedzieć, że to krowy?
    Nie piszmy bzdur, proszę.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Olej555 Zobacz post
    dzisiaj jeździłem (klasycznie już) (...) Prędkości rzędu 200-210 osiąga bez dużego wysiłku. E
    jechałeś pod szczecinem 200 km/h i dealer ci pozwolił?? zarty sobie stroisz. no i ta prędkość: kwalifkuje się na potężny mandacik.

Auto
    145

Domyślnie

Cytat Napisał Krzysztof Zobacz post
    Wiem, wiem - Mazda nie jest premium i nie jeździ, ale lubię znajdować auto, tam gdzie je zostawiłem
    Mazda to chyba najgorszy wybór pod kątem kradzieży.
    http://natemat.pl/150101,youtuber-zr...-6-w-warszawie

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Domyślnie

Cytat Napisał integrale Zobacz post
    Giulia jest modelem który ma generować volumen sprzedaży dla Alfy. Jeżeli nie będzie się sprzedawać to nowych modeli nie będzie. Powiedział to jakoś rok temu w wywiadzie SM.
    Ja jakoś nie bardzo wierzę w tą ofensywę kilku modeli bo na razie nie radzą sobie z profesjonalnym wprowadzeniem na rynek jednego modelu - brak reklamy, brak materiałów reklamowych, niewiedza dealerów, brak oferty konkurencyjnego finansowania, skromna gama silników.......
    Ja mam wrażenia jakby dyletanci byli odpowiedzialni za wprowadzenia Giulii na rynek.
    to akurat wszyscy wiemy, nic się tutaj nie zmienia, sprzedaż setek tysięcy alf romeo rocznie wsadźmy między bajki. szkoda. Ale i tak się przejadę już mam termin.

Użytkownik Znawca Avatar Krzysztof
    Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Veloce 2.0 AT8 Q4

Domyślnie

Słuszna uwaga, ale 1.75 zrobili z napędem na tył w 4C, tak więc myślę, że daliby radę zrobić i 1.4. Uważasz, że większy silnik można sprzedać taniej niż mniejszy?
    Może daliby radę zrobić 1.4 do RWD, tylko czy warto? Czy generowałbyś dodatkowe niemałe koszty na wprowadzenie kolejnej wersji silnikowej tylko po to, żeby sprzedać ją taniej? To już lepiej programowo ograniczyć moc podstawowej jednostki 200 KM i użyć tańszych komponentów dostosowanych do mniejszej mocy dokładnie tak samo, jak zrobili dla diesla 136 KM dla Belgii. Wtedy nadal mają ten sam model silnika benzynowego o rozpiętości mocy od powiedzmy 150 KM do 280 KM. Można też sprzedać 200 KM w cenie 150 KM u konkurencji, żeby odebrać im klientów, ale to tylko takie teoryzowanie.

Jeszcze jedna sprawa. Polityka VW i całego koncernu jest taka, żeby sprzedawać te same silniki w calutkiej gamie modelowej, 1.4 w VW jest niedostępne chyba tylko w Crafterze i Pejtonie Alfa natomiast wprowadza zupełnie nowe silniki i to takie, że ciężko je będzie stosować innych modelach, które są obecnie dostępne. Po części dlatego, że od Giulii ma zacząć się nowa Alfa, ale pasowałoby, żeby Giulia i Giulietta dzieliły jakieś silniki. Giulietta 2.2? Bez szans. Może 2.0 dadzą do QV a także do 4C QV.
    I znowu nie bierzesz po uwagę, że 2.2 jest spinane z RWD, a Giulietta to FWD. Jeśli Giulia rzeczywiście otworzy nowy rozdział Alfy, to wcześniej czy później RWD pojawi się również w klasie C, a Giulietta zamknie rozdział FWD w Alfa Romeo.
    Alfa Romeo Giulia Veloce 2.0 AT8 Q4 (2018-...)
    AR 159 1.9 JTDM Q-Tronic Distinctive (2008-...)
    AR 147 2.0 TS Selespeed Distinctive (2001-2008)

Użytkownik Maniak resoraków Avatar 145Q
    Mieszka w
    Piotrków Trybunalski/Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTD M-Jet 2004

Domyślnie

Cytat Napisał Anderson Zobacz post
    BMW we flocie? wskażesz takie firmy?
    O czym ty piszesz w ogóle?
    Giulia we flocie?
    Kompletne niezrozumienie rynku.

Podaję przykład: Mój kumpel KRS ma Lexusa na firmę. Jak mu się skończy leasing, to pewnie wybierze BMW, bo ma lepszą ofertę dla biznesu niż Alfa będzie mieć.

Cytat Napisał Krzysztof Zobacz post
    Może daliby radę zrobić 1.4 do RWD, tylko czy warto? Czy generowałbyś dodatkowe niemałe koszty na wprowadzenie kolejnej wersji silnikowej tylko po to, żeby sprzedać ją taniej? To już lepiej programowo ograniczyć moc podstawowej jednostki 200 KM i użyć tańszych komponentów dostosowanych do mniejszej mocy dokładnie tak samo, jak zrobili dla diesla 136 KM dla Belgii. Wtedy nadal mają ten sam model silnika benzynowego o rozpiętości mocy od powiedzmy 150 KM do 280 KM. Można też sprzedać 200 KM w cenie 150 KM u konkurencji, żeby odebrać im klientów, ale to tylko takie teoryzowanie.

I znowu nie bierzesz po uwagę, że 2.2 jest spinane z RWD, a Giulietta to FWD. Jeśli Giulia rzeczywiście otworzy nowy rozdział Alfy, to wcześniej czy później RWD pojawi się również w klasie C, a Giulietta zamknie rozdział FWD w Alfa Romeo.
    2.0 turbo o mocy 150HP to chyba byłby nie lada wyczyn i super okazja dla tunerów Wszystko w porządku, tylko taki samochód nie kosztowałby 115kzł...

Tak się prawdopodobnie stanie (i dobrze), tylko nie wiem czy zdajesz sobie sprawę, że nowa Giulietta 2.2 kosztowałaby majątek. Skoro Giulia kosztuje 149k, to Giulietta będzie po około 110-115kzł.

Zresztą. I tak wezmę Giulię w leasing i tak
    Ostatnio edytowane przez 145Q ; 26-07-2016 o 21:32