Nie do końca taka znikoma C2 ma HTHS ≥ 2.9 a C3 ≥ 3.5 więc trzeba sprawdzić sobie wcześniej dany olej i wymagania silnika.
Motul
Vavoline
Castrol
PENRITE
MILLERS OILS
Selenia
Yacco Lube
Texaco
Total
Mobil
RAVENOL
Shell
Fuchs
Midland
Eurol
Liqui Moly
Nie do końca taka znikoma C2 ma HTHS ≥ 2.9 a C3 ≥ 3.5 więc trzeba sprawdzić sobie wcześniej dany olej i wymagania silnika.
A jak to jest z olejem do 2.5 V6 ponieważ jest wiele rozbieżności, wielu ludzi zaleca 10w60 aczkolwiek problem z tym olejem jest taki, że nadaje się on do jedynie do sportu, i przy jeździe miejskiej, lub spokojnej autostradowej się nie sprawdza. Polecono zalać mi 5w50, znalazłem tylko Valvoline, o takich lepkościach ale znowu słyszałem, że Valvo popsuło się na jakościTak więc to jest najlepszego do V6? Obecnie mam zalanego wlasnie 5w50 od valvo.. Zostawić tak jak jest czy kombinować..? Albo popadłem już w jakąś olejową paranoje
![]()
Możesz jeździć na 5W50 ale jak zalejesz 5W40 do cywilnej eksploatacji to też nie popełnisz błędu. Na forum zdania są podzielone. Ja właśnie przeszedłem z Shell 10W60 na Valvoline 5W50 z archoilem 9100. Pojeżdżę to napiszę opinię.
Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019
Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS
Tak, faktycznie ogromna.
Byłem na kilku szkoleniach odnośnie olejów, i ludzie znający się na smarowaniu, a nie na marketingu uważają inaczej.
Zalewam od wielu lat tak jak doradzam, i widzę jedynie pozytywne skutki.
- - - Updated - - -
To jeszcze napisz może za co jest odpowiedzialny ten parametr i odpowiedz, który olej wypada lepiej i do czego.
www.pablogarage.pl - Serwis, części, holowanie
> PabloGarage Team < - kilka filmów na kanale - Z A P R A S Z A M Y
Małe OT, ale nadal w temacie. Dobre rady olejowe prosto z jutuba.
https://www.youtube.com/watch?v=iz2QmvDKqSM
Nie wszystko co ważne jest w kartach i parametrach produktów. De facto karty PDS wykazują że produkt spełnia pewnie minima wymagane deklarowanymi normami na butelce.
Są jednak składniki które bez podnoszenia HTHS czy grubości filmu smarnego znacznie poprawiają smarowanie i ochronę, niektórych nawet nie widać w analizach voa ani w kartach msds ;-)
Luke93 , nie popadaj
Kiedyś wyczytałem, że V6 Busso przepali wszystko i się obliże (to odnośnie benzyn 95,98, premiu i innych takich dylematów) .
ja tam nie wiem nic o Valvoline, ale żeby wylewać dopiero co nalany olej ?
O tu kolega Jersey się napracował i zebrał parametry:
https://docs.google.com/spreadsheets...htmlview?pli=1#
wygląda na to, że ten valvoline jest bardzo podobny do Mobila 5W50. Na Mobilu jeździ moja 156V6 190tys km, choć dostała ostatnio 5W40 LM , 166 od kilkudziesięciu tys km miła tylko 5W40 z chwilą 5W50. Myślę że w tych lepkościach byle syntetyk był (przynajmniej HC jak ten MObil1) to krzywdy silnikowi nie zrobisz. 10W60 na obciążenia bardziej i gorący klimat.
Taka ciekawostka - do TS'a 2.o instrukcja do 166tki z tym silnikiem podaje _tylko_ 10W60 (!)
a do V6tek w 166tce od 5W30 , przez 5W40, 10W40 po 5W50.
Oraz pod gwiazdką - * do zastosowań sportowych 10W60.
Ciekawe z tym TS'em - w 156tce tylko do zast. sportowych 10W60 zalacają, a tu na co dzień. Widać jednak obciążony jest tą masą bardziej w 166 że już to jest jak 'sportowe zastosowanie' .
Czyli nawet producent uzależnia przede wszystkim od stylu użytkowania i obciążenia silnika (no i zakresu temperatur) .
Zostaw i nie przesadzaj![]()
Ty się denerwujesz a diabli wiedzą co tam wcześniej pływało.
Zawsze można dodać AR9100 dla spokoju ;-)
Co racja to racja, dzieki panowie !!![]()