Strona 92 z 177 PierwszyPierwszy ... 42828384858687888990919293949596979899100101102142 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 911 do 920 z 1763

Temat: Wbudowana nawigacja

Użytkownik Rowerzysta Avatar woockush
    Auto
    Giulia Q4ERTY

Domyślnie

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    nie rozpatrujecie na jakiej wersji firmwaru radia macie takie czy nie inne zachowanie sie wyszukiwania - może okaże sie ze wystarczy wgrac nowy firmware
    Masz na myśli ten wgrywany samemu z pendrive'a czy jakiś wgrywany przez ASO?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

samemu, ASO tak samo wgrywa akurat firmwary radia (i mapy) z USB.
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Auto
    Giulia Q4ERTY

Domyślnie

samemu, ASO tak samo wgrywa akurat firmwary radia (i mapy) z USB.
    Ja mam (niestety) ostatnią wersję dostępną na alfaowner.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

może w późniejszych popsuli, lub zależy od wersji mapy? jakiś ustawień na to nie macie (aż tak nie kojarzę bo ja mam tylko AA/ACP a nie mam navi u siebie)
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Auto
    Giulia Q4ERTY

Domyślnie

może w późniejszych popsuli, lub zależy od wersji mapy? jakiś ustawień na to nie macie (aż tak nie kojarzę bo ja mam tylko AA/ACP a nie mam navi u siebie)
    Ustawień nie ma, mapy trenowałem 3 różne tegoroczne. Próbowałem również zmienić region auta na inny europejski (już nie pamiętam dokładnie który) - również nic nie dało.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfy Romeo MiTo; Alfa Romeo 159sw; Alfa Romeo Gulia Super

Domyślnie

Nic nie popsuli. Szanowny [MENTION=85737]woockush[/MENTION] aby zrozumieć sytuację należy zagłębić się w proces tworzenia map. Firmy (między innymi) takie jak TOMTOM czy HERE przy tworzeniu map korzystają z oficjalnych danych zawartych w PZGiK (odpłatnie), Googlemaps tworzone są na podstawie zdjęć satelitarnych i danych ogólnodostępnych (także będących w PZGiK - bezpłatnych). O tworzeniu map można byłoby długo ale to nie to forum. Podejrzewam, że jesteś z Warszawy tak więc na którymś ze spotów Alfaholików (jeśli bywasz a jeśli nie to zapraszamy) postaram się Ci to wyjaśnić.

Auto
    Giulia Q4ERTY

Domyślnie

Cytat Napisał Marek156/159sw Zobacz post
    Nic nie popsuli. Szanowny [MENTION=85737]woockush[/MENTION] aby zrozumieć sytuację należy zagłębić się w proces tworzenia map. Firmy (między innymi) takie jak TOMTOM czy HERE przy tworzeniu map korzystają z oficjalnych danych zawartych w PZGiK (odpłatnie), Googlemaps tworzone są na podstawie zdjęć satelitarnych i danych ogólnodostępnych (także będących w PZGiK - bezpłatnych). O tworzeniu map można byłoby długo ale to nie to forum. Podejrzewam, że jesteś z Warszawy tak więc na którymś ze spotów Alfaholików (jeśli bywasz a jeśli nie to zapraszamy) postaram się Ci to wyjaśnić.
    Gdybym był z Warszawy to nie musiałbym sie po niej nawigować Nie wiem co chcesz mi/nam wyjaśnić, bo:
    a) Jeśli jestem w Warszawie na Bielanach, ale chcę dojechać na (strzelam) Traktorową (dzielnica Ursus) to w naszej nawigacji próbując wyszukać cel po adresie na początku muszę zamienić miejscowość Bielany na Warszawę ponieważ nawigacja błędnie zakłada, że znajduję się w Bielanach i chcę się poruszać w obrębie Bielan.
    b) Jeśli chcę jechać na ulicę "Tadeusza Kościuszki" to muszę rozpocząć wyszukiwanie nazwy "Tadeusz". Wpisująć "Kościuszki" nawigacja nie znajduje ulicy.

Nie zwalajmy winy na PZGiK czy inny podmiot, bo żadna inna nawigacja (TomTom, Automapa, Google, wstaw cokolwiek) nie zachowywała się tak "dziwnie". Wytłumaczeniem może być, że moduł nawigacji ma specyficzny firmware albo specyficzną opcję (np. może na rynku USA mapy są przeszukiwane lub tworzone inaczej) - dlatego pytałem kolegi z jakiego rynku ma auto i jaką nawigację posiada. Mimo wszystko lubię nasze nawi i będę z niego korzystał.
    Ostatnio edytowane przez woockush ; 14-10-2020 o 13:25

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfy Romeo MiTo; Alfa Romeo 159sw; Alfa Romeo Gulia Super

Domyślnie

Mapy nawigacji są Tom Tom-a. Nazwa jest nazwą - "Tadeusza Kościuszki" to nie to samo co "Kościuszki".

Auto
    Giulia Q4ERTY

Domyślnie

Mapy nawigacji są Tom Tom-a. Nazwa jest nazwą - "Tadeusza Kościuszki" to nie to samo co "Kościuszki".
    To wytłumacz mi, prostemu człowiekowi, dlaczego urządzenie TomTom z mapami TomTom potrafi znaleźć ulicę "Kościuszki"

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Luke77
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Veloce Ti 280KM Benzyna MY20, Alfa Romeo Giulietta Distinctive 170KM Benzyna

Domyślnie

Jak się wpisuje kościuszki to powinien pokazać wszystkie nazwy ulic i POI, które mają w nazwie kościuszki.

Sent from my SM-G960F using Tapatalk