samemu, ASO tak samo wgrywa akurat firmwary radia (i mapy) z USB.
To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.
Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.
może w późniejszych popsuli, lub zależy od wersji mapy? jakiś ustawień na to nie macie (aż tak nie kojarzę bo ja mam tylko AA/ACP a nie mam navi u siebie)
To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.
Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.
Nic nie popsuli. Szanowny [MENTION=85737]woockush[/MENTION] aby zrozumieć sytuację należy zagłębić się w proces tworzenia map. Firmy (między innymi) takie jak TOMTOM czy HERE przy tworzeniu map korzystają z oficjalnych danych zawartych w PZGiK (odpłatnie), Googlemaps tworzone są na podstawie zdjęć satelitarnych i danych ogólnodostępnych (także będących w PZGiK - bezpłatnych). O tworzeniu map można byłoby długo ale to nie to forum. Podejrzewam, że jesteś z Warszawy tak więc na którymś ze spotów Alfaholików (jeśli bywasz a jeśli nie to zapraszamy) postaram się Ci to wyjaśnić.
Gdybym był z Warszawy to nie musiałbym sie po niej nawigowaćNie wiem co chcesz mi/nam wyjaśnić, bo:
a) Jeśli jestem w Warszawie na Bielanach, ale chcę dojechać na (strzelam) Traktorową (dzielnica Ursus) to w naszej nawigacji próbując wyszukać cel po adresie na początku muszę zamienić miejscowość Bielany na Warszawę ponieważ nawigacja błędnie zakłada, że znajduję się w Bielanach i chcę się poruszać w obrębie Bielan.
b) Jeśli chcę jechać na ulicę "Tadeusza Kościuszki" to muszę rozpocząć wyszukiwanie nazwy "Tadeusz". Wpisująć "Kościuszki" nawigacja nie znajduje ulicy.
Nie zwalajmy winy na PZGiK czy inny podmiot, bo żadna inna nawigacja (TomTom, Automapa, Google, wstaw cokolwiek) nie zachowywała się tak "dziwnie". Wytłumaczeniem może być, że moduł nawigacji ma specyficzny firmware albo specyficzną opcję (np. może na rynku USA mapy są przeszukiwane lub tworzone inaczej) - dlatego pytałem kolegi z jakiego rynku ma auto i jaką nawigację posiada. Mimo wszystko lubię nasze nawi i będę z niego korzystał.
Ostatnio edytowane przez woockush ; 14-10-2020 o 13:25
Mapy nawigacji są Tom Tom-a. Nazwa jest nazwą - "Tadeusza Kościuszki" to nie to samo co "Kościuszki".