Zdecydowanie, usuń klapy ...
Zdecydowanie, usuń klapy ...
ja płaciłem za usunięcie klap 350 zł w 2017 roku
Miesiąc temu robiłem taką operację u siebie...Wywalenie klap, wymiana kpl.rozrządu i zaślepienie EGR z programowym wyłączeniem kosztowało mnie 1200 zł - silnik 1.9 JTDM 150 km
Panowie. Zakupiłem Alfę 159 1.9 JTDm. Po zakupie trafiłem na forum i trochę mnie strach obleciał odnośnie tych klap. Z tego co czytam najchętniej to bym wyłączył EGR wyczyścił kolektor i wywalił klapy. Oczywiście mogę to zrobić przy wymianie rozrządu,bo nie wiem kiedy był wymieniany,więc zamierzam go jak najszybciej wymienić.
Czy ktoś z Was może z czystym sumieniem polecić warsztat w mojej okolicy Brodnica(kuj-pom) + 100km, który ogarnie to kompleksowo i nie puści mnie z torbami?
Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź.
W 2006 klapy się nie urywają więc nie ma się co bać, co najwyżej spadła listwa/rozszczelniło się trochę i silnik nie będzie pracował 100% optymalnie. Rozumiem że sprawdzałeż czy masz tą listwę/klapy - może ktoś usunął? Z EGR z reguły się zaślepia i wyprogramowuje - rozumiem że nie masz przy EGR pełnej zaślepki - tu byś musiał rozkręcić.
To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.
Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.
Przejechałem 200km i silnik ciągnie pięknie w każdym zakresie obrotów,więc chyba klapy są ok. Niepokoi mnie na wolnych obrotach na postoju jakiś metaliczny dźwięk jakby jakaś śrubka była niedokrecona i hałasowała. Myślę,że nagram filmik i wrzucę na forum może ktoś podpowie co to może być. Kolego to mówisz,że w tym roczniku nie wywalać klap tylko wyczyścić kolektor i zaslepic EGR?
- - - Updated - - -
Sprzedawca dość ogarnięty w temacie powiedział,że klapy są,ale sprawdzę to
w tym roczniku też wywalać, ale to nic pilnego (pełny aluminiowy kolektor, bo wątpię żeby ktoś u Ciebie przerabiał na ten plastikowo-aluminiowy z innym sterowaniem).
To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.
Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.