Temat: Felgi, koła do 159 Brera - temat ogólny

Użytkownik Znawca Avatar rybakmj
    Mieszka w
    Grajewo,podlasie
    Auto
    Kia Sportage 1.6 PB 177km

Domyślnie

W takim razie podpowiedzcie,czy warto isc w lekka felge typu oz ultraleggera ,mam na mysli kwestie ,czy lekka felga faktycznie poprawi dynamike,spalanie i korzystniej wplynie na zawieszenie.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar khazar
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    159 SW 1.9 JTDm 8V

Domyślnie

Na pewno nie w tego rodzaju samochodzie. Jedyna poprawa jaka mi przychodzi do głowy to mniejsza masa nieamortyzowana, ale nie odczujesz tego podczas normalnej lub nawet szybkiej jazdy tak ciężkim samochodem. Gdybyś miał coś lekkiego na tor, to co innego. Czy różnica kilku kg sprawi mniejsze spalanie lub zwiększy dynamikę? Tak samo jak jazda z połową baku vs z pełnym bakiem :-)

Mieszka w
    Grajewo,podlasie
    Auto

Domyślnie

Nie jestem specem od praw dynamiki,ale podobno mniejsza masa kola, dzieli sie jeszcze bardziej podczas ruchu: np felga lzejsza o 2 kg,w rzeczywistosci podczas obrotu lzejsza jest o 6 kg ,wzgledem ciezszej.
    Tak wiec biorac pod uwage mase mojej podkowy ( podobno 14kg) i mase Oz ( 8.4kg) ,wychodzi ,ze statycznie alu jest lzejsza o 5.4kg,zas dynamicznie o 17.8 kg,a to ledwie jedno kolo.
    Byc moze sa to bledne zalozenia,ale tak twierdzi wiedza internetowa i chcialbym to zweryfikowac,bo moze faktycznie ma to sens.

Nie wiem ile wazyly moje poprzednie kola ( 225/ 40/ 19 ti) ,ale po zmianie na zimowki ( 215/ 60/ 16) , auto bylo i zywsze i oszczedniejsze dosyc odczuwalnie.
    Ostatnio edytowane przez rybakmj ; 25-10-2016 o 15:18

Użytkownik Świeżak Avatar Essential
    Mieszka w
    Warsaw
    Auto
    Giulietta 1.4 TB MA 170 KM TCT Distinctive, Skywindow + Sport 2 + Premium + Infotainme

Domyślnie

Cytat Napisał rybakmj Zobacz post
    Nie jestem specem od praw dynamiki,ale podobno mniejsza masa kola, dzieli sie jeszcze bardziej podczas ruchu: np felga lzejsza o 2 kg,w rzeczywistosci podczas obrotu lzejsza jest o 6 kg ,wzgledem ciezszej.
    Tak wiec biorac pod uwage mase mojej podkowy ( podobno 14kg) i mase Oz ( 8.4kg) ,wychodzi ,ze statycznie alu jest lzejsza o 5.4kg,zas dynamicznie o 17.8 kg,a to ledwie jedno kolo.
    Byc moze sa to bledne zalozenia,ale tak twierdzi wiedza internetowa i chcialbym to zweryfikowac,bo moze faktycznie ma to sens.

Nie wiem ile wazyly moje poprzednie kola ( 225/ 40/ 19 ti) ,ale po zmianie na zimowki ( 215/ 60/ 16) , auto bylo i zywsze i oszczedniejsze dosyc odczuwalnie.
    Post #9165
    19" Ti, nr kat: 156082570, masa samej felgi to 14000 g

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Teoretycznie masa nieresorowana ma wpływ ale coś mi się wdaje że w klocku ważącym 1600kg będzie on mało odczuwalny. Poza tym masa nieresorowana musie mieć też odpowiedni stosunek do masy resorowanej nie może być ani za mały, a ni za duży. Wszystko może mieć wpływ na komfort i osiągi. Sporo masz na necie opracowań na ten temat ale jak pisałem przy wadze jaka ma 159 nie wiem czy bedzie to duża różnica...

Mieszka w
    Grajewo,podlasie
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał e-essential Zobacz post
    Post #9165
    19" Ti, nr kat: 156082570, masa samej felgi to 14000 g
    Te dane nijak maja sie do rzeczywistosci.
    Przykladowo polksiezyce 8cali waza 13.2kg, a 7 cali 11.6kg.

W internecie jest ogrom danych na temat masy felgi i jej wplywu na prowadzenie,ale nie moge znalezc danych potwierdzonych,a sadze,ze temat moze byc ciekawy.

Nie do konca rozumiem jakie znaczenie odgrywa masa auta,w konteksie odczuwania,badz nie masy samych kol.
    W koncu mowimy o masie nieresorowalnej,tak wiec jak istotna moze byc masa resorowalna dla kol ?

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Chodzi o stosunek masy jednej do drugiej. Po prostu przy ciężkim aucie możesz w ogóle nie odczuć tej różnicy, ewentualnie jak stosunek będzie zbyt duży to tez może odbić się na komforcie i przyczepności. Gdzieś widziadłem dane potwierdzające, ze w aucie na 1/4 mili urwali jedną dziesiąta sekundy tylko, ze to było auto stricte na 1/4 a nie zwykłe cywilne. Dla nich taki wynik to spora różnica

Mieszka w
    Warsaw
    Auto
    Giulietta 1.4 TB MA 170 KM TCT Distinctive, Skywindow + Sport 2 + Premium + Infotainme

Domyślnie

Te dane nijak maja sie do rzeczywistosci.
    Przykladowo polksiezyce 8cali waza 13.2kg, a 7 cali 11.6kg.

W internecie jest ogrom danych na temat masy felgi i jej wplywu na prowadzenie,ale nie moge znalezc danych potwierdzonych,a sadze,ze temat moze byc ciekawy.

Nie do konca rozumiem jakie znaczenie odgrywa masa auta,w konteksie odczuwania,badz nie masy samych kol.
    W koncu mowimy o masie nieresorowalnej,tak wiec jak istotna moze byc masa resorowalna dla kol ?
    - ale 18 półksiężycowe to już 10500 g
    Myślisz o projekcie na tor?

Mieszka w
    Grajewo,podlasie
    Auto

Domyślnie

18 polksiezyce wazyl alces. Waza odpowiednio 13.2kg oraz 11.6 kg ( 7.5cala) .

Nie mam zapedow torowych,po prostu zglebiam ten temat,bo moze faktycznie jest to dobra droga by poprawic dynamike i spalanie.

Mieszka w
    Warsaw
    Auto

Domyślnie

18 polksiezyce wazyl alces. Waza odpowiednio 13.2kg oraz 11.6 kg ( 7.5cala) .

Nie mam zapedow torowych,po prostu zglebiam ten temat,bo moze faktycznie jest to dobra droga by poprawic dynamike i spalanie.
    Spoko, ja nie ważyłem, mam suche dane tabelaryczne z AR.