Temat: Alfa Giulia- 2015

Użytkownik Maniak resoraków Avatar bartas82
    Mieszka w
    Wlkp.
    Auto
    Giulia, Giulietta

Domyślnie

Wiesz cos wiecej o tym 4x4?
    Kiedys czytalem i chyba tutaj byl link co moglaby Giulia dostac z grupy FCA i bylo, ze jakis na stale RWD, a dolaczany przod w razie potrzeby
    Ostatnio edytowane przez bartas82 ; 30-07-2016 o 23:28
    Pozdro,
    Bartas

Użytkownik Rowerzysta Avatar Quadrifoglio156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    czarny

Domyślnie

Cytat Napisał Tomek_KRK Zobacz post
    Dziękuję za merytoryczną odpowiedź. Cenię sobie ludzi, którzy potrafią dokładnie "wypunktować" błędy w toku myślenia.
    Widzisz - różni nas to, że ja jeździłem 300-konnym Focusem FWD,
    To nie jest GT. To nawet nie stało obok żadnego prawdziwego GT Alfy Romeo od dnia, gdy rozpoczęto oficjalną sprzedaż. A dlaczego to nie jest GT:
    A ogarniasz takie proste zagadnienie, że dealer (czyli ostatnie ogniwo sprzedaży auta) nie zarobi takimi niszowymi modelami na życie? Takie modele można mieć jako DODATEK do bardzo szerokiego spektrum samochodów "klasycznych".

Dobrze, krótko i na temat bo widzę że brniesz dalej w pisanie bzdur.
    Nie dostrzegasz nawet że zaprzeczasz sam sobie żonglując argumentami wzajemnie sprzecznymi. Pouczanie AR co powinna a co nie powinna kompletnie w oderwaniu od realiów - czy ty masz 18 czy 16 lat? Jedno jest pewne, nie ogarniasz tematu AR a o jej historii i technice wiesz tyle co kot napłakał. Masz 159? Kupiona pewnie z przymusu albo przez pomyłkę? Bo przecież jest tyle superwozów a ty się wozisz tym złomem dalej? Masochista czy po prostu była tania?

Otóż ten wspaniały Focus RS do jest kompletnie niszowy samochód który Ford może sobie umieszczać na plakatach ale nic więcej bo utrzymanie zapewniają im handlowozy dla flot samochodowych, czyli dokładnie to co zarzucać AR że nie jest odpowiedni hardcorowa. Popełniasz ten sam błąd co przeciętny funboy VW czy Hondy. Nie porównuj Forda do Alfy Romeo - czymkolwiek jest obecnie Alfa, to nie ten segment i nie to przeznaczenie. I jakkolwiek głośno byś nie krzyczał, że Alfy są za mało rasowe, nie zmienisz tego, to zawsze będzie tylko Ford i Honda - budżetowe samochody do jazdy z pkt a do pkt B. "Mam Hondę, mam Forda" --- tak to naprawdę powód do dumy a "Mam Alfę|= powód do wstydu ;-))

Nie jesteś żadnym fanem marki, zajmujesz się zarabianiem na samochodach ale twoje ograniczone teorie są wzięte z forów VW czy BMW a poziom analizy to poziom sprzedawców używanych samochodów. Sorry, tak to widzę. Człowiek jest jaki jest i sam siebie nie przeskoczy.

Opowiadanie co to jest prawdziwe GT ... żenujące. Opowiadaj daje swoje teorie, na innych forach na pewno uwierzą a Ty pewnie nigdy nie zrozumiesz jak i dlaczego 120 konna Alfa potrafi dostarczyć więcej radości z jazdy niż 200 konny Golf itp wynalazki.

Tak, oczywiście - mając Focusa RS na pewno ma się dłuższego. Polecam odwiedzić jak najszybciej najbliższy salon Forda. Bo dyskusja z tobą to strata czasu.
    Ostatnio edytowane przez Quadrifoglio156 ; 31-07-2016 o 01:30
    Alfa 156 2.0; Alfa 156 1.8, Alfa 145 1.4, Alfa 156 2.5V6 Modyficata, Alfa Giulietta M-Air Distinctive Sport Edizione Autodelta.
    LEGENDA ALFA ROMEO: ALFETTA.PL

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    ...

Domyślnie

Wg mnie Giulia ma jeden problem. Nazywa się Mercedes C. Wypasiona Giulia z dobrym silnikiem i automatem to ok 200 tys zł. Za tyle jest Mercedes C klasę z pakietami AMG, który ocieka jakością, wyposażeniem i prestiżem. Nie mówiąc już o cenie odsprzedaży za kilka lat.
    Jestem zakochany w Giulii ale gdybym stanął przed decyzją wydania 200kzl nie wiem czy bym nie zdecydował się na C klasę.

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Mazda 6

Domyślnie

Cytat Napisał MichalPAU Zobacz post
    Wg mnie Giulia ma jeden problem. Nazywa się Mercedes C. Wypasiona Giulia z dobrym silnikiem i automatem to ok 200 tys zł. Za tyle jest Mercedes C klasę z pakietami AMG, który ocieka jakością, wyposażeniem i prestiżem. Nie mówiąc już o cenie odsprzedaży za kilka lat.
    Jestem zakochany w Giulii ale gdybym stanął przed decyzją wydania 200kzl nie wiem czy bym nie zdecydował się na C klasę.
    Przyznaje ze nie znam cennika MB bo mnie te auta nienspecjalnie interesuja ale biorąc pod uwagę ze to poziom cenowy BMW mogę podejrzewać ze w cenie "wypasionej" Giulii i przy max zbliżonym wyposażeniu C klasa nie będzie wypasiona albo nie będzie nowa (demo). Kwestie estetyki pomijam bo to sprawa indywidualna. Dla mnie MB nie będzie alternatywa kiedy będę podejmował decyzje a Giulia jak najbardziej.
    powiem wam ze mam już dość bo codziennie widzę to auto bo mieszkam w okolicy BB i testowki jeżdżą u nas bez przerwy ja przy wyborze przejadę sie jeszcze Alfą i BMW i pewnie do tego sie to ograniczy.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Cytat Napisał MichalPAU Zobacz post
    Za tyle jest Mercedes C klasę z pakietami AMG, który ocieka jakością, wyposażeniem i prestiżem. Nie mówiąc już o cenie odsprzedaży za kilka lat.
    Albo kupujesz samochód dlatego, że lubisz kierować (Giulia), albo dlatego, że lubisz jakość, wyposażenie i prestiż oraz cenę odsprzedaży (Mercedes). Kwestia priorytetów .

- - - Updated - - -

Cytat Napisał bartas82 Zobacz post
    Wiesz cos wiecej o tym 4x4?
    Kiedys czytalem i chyba tutaj byl link co moglaby Giulia dostac z grupy FCA i bylo, ze jakis na stale RWD, a dolaczany przod w razie potrzeby

No właśnie, ja też kojarzę, że było coś o dołączanym przodzie... Wolałbym to od stałego 4x4.
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0JTS; Ford Fiesta ST 3D 200KM, Fiat 500X, była Alfa Romeo Mito i Vespa125

Domyślnie

Jestem na Mazurach wśród potencjalnych klientów Gulii.
    Na ośrodku z okna widzę:
    8 kombi (4 premium)
    3 sedany (2 premium)
    5 suv (3 premium)
    2 liftbaki (1 premium)
    3 vany
    3 hatchbaki
    1 cupe

Bez kombi nie będzie sukcesu.

Za tydzień będzie Giżycko Air show.
    Gulia wśród jachtów powinna być.
    Robię zakład, że tu jej nie będzie.

Użytkownik Znawca Avatar Krzysztof
    Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Veloce 2.0 AT8 Q4

Domyślnie

Cytat Napisał Belfer Zobacz post
    280 konna Q4 ma się pojawić w polskich salonach w IV kwartale tego roku. Będzie to oczywiście permanentne 4x4.
    Natomiast zarówno wersja 200, jak i 280 KM mają mieć tylko skrzynię 8 biegową (o czym już tutaj kilka razy było napisane).
    W zeszłym roku, gdy wyciekła lista silników dla Giulli, oczekiwano takich silników:

Turbodiesle:
    - 2.2 JTDM 150 KM; 6-biegowa ręczna skrzynia; napęd na tył,
    - 2.2 JTDM 150 KM; 8-biegowy automat, napęd na tył,
    - 2.2 JTDM 180 KM, 6-biegowa ręczna skrzynia, napęd na tył,
    - 2.2 JTDM 180 KM, 8-biegowy automat, napęd na tył,
    - 2.2 JTDM 210 KM, 8-biegowy automat, napęd 4x4.
    Silniki benzynowe:
    - 2.0 GME T4 200 KM, 8-biegowy automat, napęd na tył,
    - 2.0 GME T4 250 KM, 8-biegowy automat, napęd 4x4,
    - 2.0 GME T4 280 KM, 8-biegowy automat, napęd na tył,
    - 2.0 GME T4 280 KM, 8-biegowy automat, napęd 4x4.
    V6 twin-turbo:
    - 2.9 V6, 510 KM, 6-biegowa ręczna skrzynia, napęd na tył,
    - 2.9 V6, 510 KM, 7-biegowa dwusprzęgłowa skrzynia, napęd na tył,
    - 2.9 V6, 490 KM, 8-biegowy automat, napęd na tył.

Na razie wszystko się zgadza. Żródło: http://moto.pl/MotoPL/1,88389,191938...z-silniki.html
    Alfa Romeo Giulia Veloce 2.0 AT8 Q4 (2018-...)
    AR 159 1.9 JTDM Q-Tronic Distinctive (2008-...)
    AR 147 2.0 TS Selespeed Distinctive (2001-2008)

Użytkownik Maniak resoraków Avatar bartas82
    Mieszka w
    Wlkp.
    Auto
    Giulia, Giulietta

Domyślnie

No ale nie jestes obiektywny Bo na osrodku, rozumiem, ze na wakacjach, czyli z automatu goruja duze/rodzinne auta. Tak samo mozna powiedziec, ze bedac nad jeziorem, czy w lesie najwiecej jest aut z bagaznikami rowerowymi Ale czy to oznacza, ze wiekszosc osob posiada taki bagaznik?
    Co nie zmienia faktu, ze miloby bylo, gdyby wydali Giulie SW.
    Pozdro,
    Bartas

Auto
    signiore Giuseppe Busso

Domyślnie

Cytat Napisał Andrzej_Kolbudy Zobacz post
    Jestem na Mazurach wśród potencjalnych klientów Gulii.
    Na ośrodku z okna widzę:
    8 kombi (4 premium)
    3 sedany (2 premium)
    5 suv (3 premium)
    2 liftbaki (1 premium)
    3 vany
    3 hatchbaki
    1 cupe

Bez kombi nie będzie sukcesu.

Za tydzień będzie Giżycko Air show.
    Gulia wśród jachtów powinna być.
    Robię zakład, że tu jej nie będzie.
    Ile w tym stadku jest aut marek skoda, kia hyuindai, mazda, ford mondeo ?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Luke77
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Veloce Ti 280KM Benzyna MY20, Alfa Romeo Giulietta Distinctive 170KM Benzyna

Domyślnie

O pozycjonowaniu marki to myślę, że sporo mógłbym Cię nauczyć Możesz chcieć się pozycjonować w dowolny sposób. Tylko trudno pozycjonować w segmencie premium produkt, który ni cholery nie jest premium. I jak na razie nikt nie poszedł po żaden rozum do głowy, bo nadal masz gównianą paletę modelową, którą w prosty sposób można było rozszerzyć. I fakt w ogóle istnienia na ten moment sieci dystrybucji nowych AR jest tylko i wyłączenie efektem tego, że najczęściej salony AR są powiązane właśnie z Fiatem oraz od niedawna z Jeepem - co pozwala przetrwać na rynku.
    Bardzo lubisz pouczać innych. Delikatnie mówiąc to nie na miejscu ponieważ nie wiesz z kim masz do czynienia po drugiej stronie.
    Nawiązując do tego co piszesz - przecież wszyscy wiedzą że gama modelowa jest słaba, ale obrany kierunek jest dobry i ta gama się poszerza. Oczywistym jest że nie w takim tempie jakbyśmy sobie tego życzyli ale od czegoś trzeba zacząć. Jest fajny hatchback, jest sedan, który zbiera świetne recenzje, jest zabawka 4C, za chwilę będzie SUV. Biorąc pod uwagę że to marka egzotyczna (poza Włochami) to coś tam już jest. Skończ już z tym narzekaniem.

Bo mało zorientowany jesteś Pisałem już, że tego się nie da uciągnąć mając sprzedaż samej Alfy. To, że ktoś jest dealerem Fiat/Alfa/Jeep oznacza, że musi mieć OSOBNE autoryzacje na sprzedaż każdej z tych marek. Problem jest taki, że nie można w nieskończoność nierentowności posiadania autoryzacji na sprzedaż marki AR "uzupełniać" tym, co się zarobi na sprzedaży Fiata/Jeepa.
    No ale tak się robi. Bołtowicz sprzedaje Mazdy, Carserwis Kie. Nikt nie mówił że będzie łatwo.

Nie klei Ci się, bo nie masz bladego pojęcia o realiach funkcjonowania rynku motoryzacyjnego od etapu projektowania pojazdu, poprzez testy, produkcję i dystrybucję. Jak to się powinno robić - zobacz sobie na przykładzie chociażby BMW, które od wielu wielu lat systematycznie utrzymuje swoją pozycję na rynku. Zobacz na ofertę, na ceny aut, na liczbę i cenę aut "niszowych". Zobacz, jak wygląda przeciętny salon BMW. Zobacz, jakie się oferuje nabywcom pakiety serwisowe/gwarancyjne. Zobacz chociażby na gamę silnikową w poszczególnych modelach. To jest nawet nie przepaść... To jest Wielki Kanion dzielący markę AR od BMW. Powstały dzięki ustawicznemu wdupiemaństwu Włochów, kontrowanemu przez pracowitość Niemców.
    Może nie mam bladego pojęcia, ale przynajmniej sobie nie przeczę. Rozumiem że Włosi powinni zaorać markę bo wszystko mają w dupie jak to napisałeś? Czy też może pójść po rozum do głowy, przylepić znaczek AR do Pandy i Tipo i sprzedawać po 45tyś?
    Oczywistym jest że sieć sprzedaży AR to obecnie porażka, że polmozbyty, że niedasię itp. I oczywistym jest że skoro Alfie ma być teraz bliżej do Maserati niż do Fiata to musi się wszystko zmienić. I powoli ale zmienia się. Były tu wklejane zdjęcia nowych showroomów Alfa/Jeep. Nawet u nas się coś zmienia bo Carserwis na Połczyńskiej zrobił nowy pawilon pod AR (Jeszcze nie widziałem, jak ktoś był i widział jak to pewnie coś napisze)

Piękne. Gość czekał prawie 30 lat na Alfę, która jest prawdziwą Alfa Romeo. Normalnie reklama dla marki, jak jasna cholera. To teraz wyciągaj 4 stówki i idź sobie taką Alfę zamów W końcu Dżeremi powiedział, że you would actually want to buy. A to przecież Bóg świata motoryzacji.
    No póki co to jest chyba najlepsza możliwa reklama dla Giulii.