Wytrzymam go. Zobaczymy czy nie spuści. Ogarnia mnie pełen luuuz...![]()
Wytrzymam go. Zobaczymy czy nie spuści. Ogarnia mnie pełen luuuz...![]()
Ostatnio edytowane przez duke75 ; 26-02-2015 o 22:32 Powód: Dodano
Jako ojciec dwójki dzieci poszukuję jakiegoś kombi. Mam już dość GM... i innych Niemców. Szwagier ma piękne 156 w skrzyni selespeed, auto piękne, fajne i mało awaryjne (znajomi handlarze mówią co innego- nie kupuj AR). od 2 tyg. szukam auta, i jakoś znajomym nie wieżę. Dlatego nic poza 159 nie widzę dla siebie (wyjątek crooswagon). I tu rodzi się pytanie: benzyna czy diesel? będę robił jakieś 15-20tyś. km rocznie, większość krótkie trasy. Nie zależy mi bardzo na oszczędności. Raz w roku na wakacje reszta po mieście. Proszę o pomoc w wyborze. Mam jakieś 30tyś.
Ostatnio edytowane przez elelmo ; 26-02-2015 o 23:05
Powiem tak... jesteś w podobnej sytuacji jak ja pół roku temu,nie słuchałem nikogo kto mi odradzał,spełniłem swoje marzenie i nie żałuje.Kupiłem 159 SW,8v,120KM w dieslu i tu moje dwie małe uwagi:
wbrew pozorom to nie jest duże auto,warto to wziąć pod uwagę przy dwójce dzieci.
Co do diesla i oszczędności to nie jeżdżę z pedałem w podłodze,ale też nie jakoś super eko,a nie schodzę wg.kompa poniżej 7,6L/100km,i to z poprawką że do pracy mam 30km w jedną strone po ekspresówce,więc diesel nie daje żadnych oszczędności,tym bardziej gdy jeździsz więcej po mieście,a koszty ew.napraw chyba większe niż w benzynie.
Nie mam zamiaru odradzać ci kupna AR,bo warto,choćby dla samej przyjemności prowadzenia.
Ostatnio edytowane przez waldis ; 26-02-2015 o 23:32
Marzę o takich dojazdach. Przy większym budżecie kupiłbym 1.8 tbi a przy mniejszym 3.2 V6 choć napisałeś, że masz dość GM![]()
2013-2019 - 06' AR 159 1.9 JTDm 8v - Grigio Titanio
2019-2020 - 08' Fiat Nuova Bravo 1.9 JTDm 16v - Rosso Maranello
2020-2022 - 11' AR Giulietta Sportiva 2.0 JTDm powered by @sdero - Rosso 8C Competizione
2022- ... - 10' AR Giulietta Quadrifoglio Verde 1.75 TBI - Rosso 8C Competizione
Bardzo ciężko znaleźć godną Alfę z tym silnikiem. Sam takiej szukałem i sobie odpuściłem, rozpocząłem poszukiwania diesla, choć też nie jest łatwo u nas w kraju. Do te j pory nic nie kupiłem przy podobnym budżecie ~30k.A może 1.8 MPI ?
Przy 30km dojazdach spokojnie można brać diesla. Widzę, że moje 2.4 spala jak 1.9 120 km, także polecałbym ten silnik. Oczywiście jak się depnie ponad 150km, to łyka ok. 9L.
Oba silniki są dobre, jednak 2.4 to trochę inna liga. Jeździsz spokojnie momentem, dźwięk lepszy i moc większa. Parę bolączek ma, ale jak wszystko ogarniesz, to jeździ się miło.
co ze zdjec mozna powiedziec o tym egzemplarzu? sprzedajacy pobil rekord dklugosci aukcji.
http://allegro.pl/show_item.php?item=5126850290