7 sekund przy 180 koniach. Wynik znakomity. Pewno przyrost mocy jest liniowy i temu się wydaje, że auto nie jest dynamiczne.
Wysłane z mojego SM-J100H przy użyciu Tapatalka
7 sekund przy 180 koniach. Wynik znakomity. Pewno przyrost mocy jest liniowy i temu się wydaje, że auto nie jest dynamiczne.
W Giulietcie 1.4 170 KM przebieg momentu obrotowego również jest dość liniowy, a mimo to naprawdę sprawia wrażenie bardziej dynamicznego od diesela 180KM w Giulii. Nie można powiedzieć, że Giulia jest mułem, ale szału nie ma. Osiągi są... poprawne. 7,2 s do setki na papierze robi wrażenie, ale obcując z nią nie czujemy wgniatania w fotel.
Natomiast faktycznie ten diesel nie ma strzała z turbo, krzywa momentu jest dość łagodna i zdecydowanie podoba mi się to. Przede wszystkim nie słabnie na wyższych obrotach.
W manualu moment jest niższy niż w automacie. Jak można mówić o aucie mającym 7 sekund do setki, że osiągi ma poprawne. Renault Talisman z silnikiem 160 km ma do setki 9.4. Jaki czas miała 159 z silnikiem 2.4 ? Koło 8 sekund. Alfa GT ze 170 konnym silnikiem? Osiągi są znakomite. Passat 190 konny jest wolniejszy podobnie BMW.
Dane na papierze mowią wszystko, reszta to tylko subiekrywne odczucia kierującego. Jakby auto miało 5s do 100 a by tego nie było czuć to znaczy też, że osiągi są słabe? Litości!
Wysłane z mojego G620S-L01 przy użyciu Tapatalka
Jakieś nabożeństwo do Giulii odprawiasz?
Papier to jedno, przyjemność z jazdy to drugie. Jasne, że to subiektywne, ale czego oczekujesz? Że ktoś na jeździe próbnej będzie ze stoperem sprawdzał zawartość katalogu?
Kupujesz samochody na podstawie danych katalogowych czy dlatego, że je zobaczyłeś, dotknąłeś, sprawdziłeś jak jeżdzą?
Silnik 2.2 TD ze skrzynią manualną nie jest, MOIM ZDANIEM, najbardziej trafionym rozwiązaniem w Giulii. Auto jest za fajne, żeby silnik tak rozczarowywał kulturą pracy no i wrażeniami z jazdy.
A jeździcie danymi na papierze, czy ważne są dla Was to co czujecie podczas jazdy?
Moja 159 mimo sporej wagi uważam, że zdecydowanie lepiej się zbiera od Giulii, którą jeździłem. Może w serii nie byłoby takiej różnicy. Czas 159 do setki jest sknocony przez bardzo krótki pierwszy bieg.
Dopóki się nie przejechałem Giulią też wątpiłem w pewne narzekania tu na forum. Jazda testowa nic nie kosztuje, a rozwieje Wasze wątpliwości.
Sliwus: masz auto 50 km mocniejsze, agresywniej wystrojone to jest jasne, że będzie ci się mocniej zbierać. Podobnie w Julce przy silniku 1.4 turbo musi mieć większe ciśnienie doładowania po to by była taka moc. Więc jest dmuchnięcie i lepiej się zbiera...
Diesel, manual... 180KM.. chłopaki, przecież to proste - to auto jest stworzone pod 8-biegowy automat zestawiony z benzyną co najmniej 200KM, a chcąc czuć frajdę 280KM. I tyle
Nie będzie wówczas trzęsącej się rączki, kiepskiego dźwięku silnika i słabego przyspieszenia
Pisane z przymrużeniem oka jakby ktoś nie załapał, bo się zaraz burza zrobi![]()
166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html
Jeździłem Giuliettą 1.4 170HP z dwiema osobami na pokładzie (+160kg) i miałem wrażenie, że auto ma mniejszego kopa niż nasza 156. Czy to nie jest czasem kwestia wyciszenia wnętrza?