Te ekstremalne zmieniane co 10-12 tys. są jak najbardziej ok. do codziennej jazdy.
Motul
Vavoline
Castrol
PENRITE
MILLERS OILS
Selenia
Yacco Lube
Texaco
Total
Mobil
RAVENOL
Shell
Fuchs
Midland
Eurol
Liqui Moly
Te ekstremalne zmieniane co 10-12 tys. są jak najbardziej ok. do codziennej jazdy.
Jestem świeżo po wymianie oleju castrol 5w30 na specol C3 + AR9100 (to co się namordowałem z wymianą filtra oleju to moje - mierny klucz/ściągacz).
Od razu jest ciszej - słyszę na zimnym silniku jego srebrną osłonę, jak drży pod maską.
A chciałem zapytać: jeśli do mojej asb dodałem AR9100 a do wymiany oleju jest jeszcze ok. 40kkm (co w moim przypadku zajmie ok. 3 lata), czy warto zaaplikować jeszcze AR2300 - włyszkow kiedyś pisał, że dobrze działa na asb a mam mały problem ze zmianą 2->3.
wymiana półosie, bo przenosiły się drgania podczas ruszania autem? nie wystarczyło krzyżaków wymienić? pytam ponieważ to chyba jakaś przypadłość alfA co możecie powiedzieć o oleju Shell Spirax S4 G 75W-80 (SF 5288*)? Przy wymianie półosi zalałem taki olej do skrzyni bo za późno się opamiętałem i innego nie mieli na cpnie.![]()
Te silniki same ze sobą potrafią nie dać sobie rady, więc im lepszy olej, tym lepsza ochrona.
Robiłem testy na wielu olejach, i tylko CFSów nie biorą w zasadzie wcale. Z jakiegoś powodu fabryka zalecała do nich 10w60.
Ten, który mam u siebie, jeździł na Valvoline 5w50, i się zatarł, pomimo wymian co 10 kkm.
Co do parametrów olejów rozmawialiśmy już nie raz na ten temat, ale praktyka mówi niestety coś innego.
Nowsze jednostki, to już inna historia.
www.pablogarage.pl - Serwis, części, holowanie
> PabloGarage Team < - kilka filmów na kanale - Z A P R A S Z A M Y
Pewnie, że nie ma porównania Valvo do CFS... ;-)
Do diesla? Benzynę rozumiem, ale jakoś mam wątpliwości żeby olej oznaczony nawet przez producenta jako "rajdowy" ogarnął na dłuższych dystansach syf produkowany przez ropniaka. Poza tym czy one przez przypadek same z siebie się szybciej nie degradują? W sensie pakiet dodatków nie traci szybciej właściwości niż w normalnym oleju?
Wysłane z mojego SM-T710 przy użyciu Tapatalka
Oleje racingowe są projektowane pod krótsze przebiegi ale 10-12 tys. wytrzymają nawet w dieslu pod warunkiem, że nie jeździmy po torze itp. Te oleje (nawet CFS) to nie są stricte wyczynowe oleje przeznaczone do motosportu (choć niektóre z nich się świetnie nadają) tylko zostały pomyślane jako oleje, które można zalać też do cywilnego auta jeśli warunki eksploatacji lub przeprowadzone modyfikacje niejako wymuszają zastosowanie lepszego oleju niż przewiduje producent pojazdu.